Mòduls

Organització de l’atenció a les persones en situació de dependència

Atenció sanitària

Atenció higiènica

Atenció i suport psicosocial

Característiques i necessitats de les persones en situació de dependència

Teleassistència

Suport domiciliari

Suport en la comunicació

Destreses socials

Primers auxilis

Formació i orientació laboral

Empresa i iniciativa emprenedora

Anglès tècnic

Síntesi

Formació en centres de treball
Organització de l’atenció a les persones en situació de dependència
132 hores (9 hores setmanals)
S'imparteix al setembre i al febrer
Atenció sanitària
106 hores
(7 hores setmanals)
92 hores
(6 hores setmanals)
Atenció i suport psicosocial
131 hores
(9 hores setmanals)
100 hores
(7 hores setmanals)
Característiques i necessitats de les persones en situació de dependència
71 hores
(5 hores setmanals)
94 hores
(6 hores setmanals)
Suport domiciliari
82 hores
(5 hores setmanals)
116 hores
(8 hores setmanals)
Destreses socials
99 hores (7 hores setmanals)
S'imparteix al setembre i al febrer
Primers auxilis
66 hores (4 hores setmanals)
S'imparteix al setembre i al febrer
Formació i orientació laboral
99 hores (7 hores setmanals)
S'imparteix al setembre i al febrer
Empresa i iniciativa emprenedora
66 hores (4 hores setmanals)
S'imparteix al setembre i al febrer
Informació detallada
- accedir a un treball de tècnic o tècnica, cursar un altre cicle formatiu de grau mitjà
- accedir al batxillerat (les matèries optatives i el treball de recerca es poden convalidar)
- accedir a la prova d'accés a un cicle formatiu de grau superior de la mateixa família que el cicle superat (es pot demanar exempció de la part específica)
- accedir a un cicle formatiu de grau superior amb determinades condicions, o accedir a un cicle formatiu de grau superior cursant prèviament el batxillerat o el curs de formació específica per a l’accés als cicles formatius de grau superior o bé, un cop superada la prova d’accés.
Atendre les persones en situació de dependència, en l'àmbit domiciliari i institucional, per tal de mantenir i millorar la seva qualitat de vida, realitzant activitats assistencials, no sanitàries, psicosocials i de suport a la gestió domèstica, aplicant mesures i normes de prevenció i seguretat i derivant a altres serveis quan sigui necessari.
Qualsevol estructura o organització empresarial o pública que tingui com a finalitat l'atenció directa de persones amb necessitats especials de salut física, psíquica i social, fora de la xarxa d'atenció sanitària. Els àmbits de treball són, d’una banda, les administracions públiques municipals i autonòmiques encarregades de la gestió i prestació de serveis d'atenció a persones dependents i, de l’altra, entitats privades, amb o sense ànim de lucre, tant si ofereixen serveis directes com si són responsables de la gestió de serveis o programes d'atenció de titularitat pública.
L’itinerari formatiu és l’ordre en què es recomana cursar els mòduls del cicle formatiu per garantir l’assoliment progressiu dels coneixements. Dins de cada mòdul, les unitats formatives també s’han de cursar en l’ordre recomanat per assegurar una progressió correcta en l’aprenentatge. Els mòduls de més 150 hores estan dividits en dos blocs.
És recomanable matricular-se de mòduls o blocs sencers i no d'unitats formatives soltes. La matrícula per unitats formatives soltes només és recomanable si ja s’ha superat alguna unitat en un altre centre.
L’itinerari formatiu recomanat per a les persones que poden dedicar entre 20 i 30 hores setmanals a l’estudi és el següent:
Inici estudis setembre:
- semestre 1: mòduls M05(bloc 1), M01, M02 (bloc 1)
- semestre 2: mòduls M05 (bloc 2), M02 (bloc 2), M04 (bloc 1)
- semestre 3: mòduls M11, M13, M04 (bloc 2)
- semestre 4: mòduls M03, M07 (bloc 1), M12
- semestre 5: mòduls M07 (bloc 2), M09, M08, M15
- semestre 6: mòduls M06, M10, i M14
Inici estudis febrer:
- semestre 1: mòduls M05 (bloc 1), M01, M02 (bloc 1)
- semestre 2: mòduls M05 ( bloc 2), M02 (bloc 2), M04 (bloc 1)
- semestre 3: mòduls M11, M03, M04 (bloc 2)
- semestre 4: mòduls M13, M07 (bloc 1) ,M12
- semestre 5: mòduls M07 (bloc2), M09, M06, M15
- semestre 6: mòduls M08, M10, i M14
* Es recomana iniciar aquest mòdul (formació en centres de treball) durant el penúltim semestre perquè és possible que s’allargui durant més d’un semestre, tot tenint en compte que cal tenir superat l'M11_UF2 "Prevenció de riscos laborals".
En el cas que un alumne és matriculi per unitats formatives, es recomana distribuir les unitats formatives tenint en compte l'itinerari formatiu dels mòduls del cicle, abans esmentat.
Les persones que a més d’estudiar a l’IOC treballen i tenen obligacions familiars haurien de valorar la possibilitat de seguir un itinerari formatiu de 6 o 7 semestres per completar el cicle formatiu, cursant dos mòduls per semestre.
En el document Organització dels mòduls en unitats formatives es concreta el títol i la durada de cada unitat formativa.
Observacions
- M13 – Anglès tècnic s'imparteix al nivell A2 del Marc europeu comú de referència per a les llengües. Per al seguiment idoni dels continguts és convenient tenir uns coneixements previs de la llengua anglesa almenys al nivell A1 del Marc europeu comú de referència per a les llengües. En tot cas l'alumnat disposarà d'un conjunt de recursos de reforç especialment destinats a tots aquells que tinguin problemes amb el nivell de l'idioma.
- Els mòduls s'organitzen i s'avaluen per unitats formatives que tenen una durada determinada.
- L'itinerari i les recomanacions de les unitats formatives es troben en el document: Organització dels mòduls en unitats formatives
- Determinats mòduls inclouen jornades tècniques presencials i obligatòries, que s'ofereixen només en centres de Catalunya.
Correspondència entre plans d’estudis
Si s'han aprovat crèdits del 1701 CFGM Atenció sociosanitària del pla d'estudis LOGSE en un altre centre, es pot demanar una convalidació directa al cicle equivalent en el pla d'estudis LOE, SC10 CFGM Atenció a persones en situació de dependència, segons la taula d'equivalències que hi ha a continuació:
Crèdits de la LOGSE |
Mòduls de la LOE |
---|---|
C01 - Planificació i control de les intervencions | M01 - Organització de l’atenció a les persones en situació de dependència (132h) |
C02 - Atenció sanitària | M02 - Atenció sanitària (198h) |
C03 - Higiene | M03 - Atenció higiènica (66h) |
C04 - Atenció i recolzament psicosocial | M04 - Atenció i suport psicosocial (231h) |
C05 - La intervenció educativa | |
C07 - Recolzament domiciliari | M07 - Suport domiciliari (198h) |
C09 - Administració, gestió i comercialització en la petita empresa | M12 - Empresa i iniciativa emprenedora (66h) |
C10 - Necessitats físiques i psicosocials de col·lectius específics | M05 - Característiques i necessitats de les persones en situació de dependència (165h) |
C11 - Comunicació alternativa | M08 - Suport en la comunicació (66h) |
C13 - Formació i orientació laboral |
UF1 - Incorporació al treball (M11-FOL) |
C14 - Formació en centres de treball | M15 - Formació en centres de treball (383h) |
C15 - Síntesi | M14 - Síntesi (66h) |
Convalidacions amb altres estudis
Informació general sobre convalidacions
També es poden demanar altres convalidacions aportant altres estudis superats. En el document següent hi ha un resum de les possibles convalidacions, directes o singulars, que es poden demanar en aquest cicle:
En el BOE núm. 266 de 2 de novembre de 2017 s’ha publicat l'Ordre ECD/1055/2017, de 26 d’octubre, que modifica l'Ordre ECD/2159/2014, de 7 de novembre, on s'estableixen noves convalidacions per a mòduls professionals de formació professional, tant en LOE com en LOGSE.
Activitats pròpies del perfil professional
Cada cicle formatiu té associades una sèrie d’activitats pròpies del perfil professional. Si curseu el mòdul de l’FCT del SC10 CFGM Atenció a persones en situació de dependència realitzareu les tasques que s’indiquen en el pla d’activitats següent:
Si voleu sol·licitar l’exempció de l’FCT haureu de justificar, documentalment, que heu treballat en l’àmbit professional corresponent a aquest cicle formatiu, realitzant les tasques específiques del nivell de Tècnic/a en Atenció a persones en situació de dependència descrites en el pla d'activitats.
Les places de matrícula disponibles per al SC10 CFGM Atenció a persones en situació de dependència són 125 en cada semestre.
En cas que en un semestre el nombre de sol·licituds de matrícula sigui superior al de places disponibles, s'apliquen els criteris de prioritat i de reserves de places establerts a la Resolució del procediment de preinscripció i matrícula a l'Institut Obert de Catalunya del curs.
Hi ha més informació a l'enllaç Com s'adjudiquen les places dels estudis de Cicles formatius de formació professional.