Sobre quin tema necessites informació?
Què suposa iniciar els estudis en el segon semestre o trimestre?
Els estudis a l'IOC tenen una estructura diferent dels centres presencials. En lloc de tenir un únic inici de curs a l'IOC en tenim 2 (estudis de Batxillerat, FP o EOI amb 2 semestres) o 3 (estudis de GES o Competic 3 amb 3 trimestres). D'aquesta manera hi ha més facilitats que una persona adulta accedeixi als estudis.
D'aquesta manera una persona pot començar a estudiar GES o Competic 3 en algun d'aquests moments de l'any:
- Trimestre de Tardor (inici mes de setembre).
- Trimestre d'Hivern (inici mes de gener).
- Trimestre de Primavera (inici mes d'abril).
Una persona pot iniciar a l'IOC els seus estudis de Batxillerat, FP o EOI en algun d'aquests moments de l'any:
- 1r semestre (inici mes de setembre).
- 2n semestre ((inici mes de febrer).
Per tant, iniciar els estudis en el Trimestre d'Hivern, de Primavera o al 2n semestre no suposa cap problema. Encara que la matrícula es faci pel Trimestre d'Hivern, de Primavera o pel 2n semestre, els mòduls, crèdits, assignatures o competències als quals s'inscriu l'estudiant són els primers del seu itinerari formatiu i, per això, comença des del principi.
Quantes hores cal dedicar a l'estudi?
L'organització dels ensenyaments a distància és molt flexible i permet que cadascú adapti l'horari a les seves possibilitats. Però estudiar a distància vol dir estudiar, i això requereix temps. Cada mòdul, crèdit o assignatura té associada una durada en hores d'estudi i cal reservar-se aquell temps per poder-la estudiar en condicions d'èxit.
En tots els estudis de l'IOC, on la matrícula és molt flexible, es recomana limitar el nombre de mòduls, crèdits, assignatures al temps disponible per a cada estudiant. Normalment el primer període d'estudi amb nosaltres el nombre de matèries és fix perquè l'experiència ens ha demostrat que cal un temps extra per aprendre a estudiar en línia i organitzar-se l'agenda. A partir del segon període, quan l'estudiant ja domina els secrets d'estudiar en línia, es pot augmentar una mica el nombre de matèries, però sempre dins uns límits.
Si heu perdut la contrasenya, teniu dubtes sobre el certificat de seguretat o voleu fer servir l'aplicació Moodle Mobile visiteu aquesta pàgina.
No puc passar a recollir el meu títol, pot venir alguna altra persona a fer-ho?
Sí, pot venir una altra persona amb el resguard del títol, una autorització signada per l'interessat, una fotocòpia del DNI de l'interessat i el DNI original de qui el recull.
No puc passar a recollir el meu títol, me'l podeu enviar al meu domicili?
No, malauradament la normativa no permet que s'enviï al domicili de l'alumne.
En canvi, i només en casos extraordinaris degudament justificats, es pot demanar la tramesa del títol a dependències de l'administració d'altres províncies de l'Estat espanyol o a països estrangers, mitjançant escrit exprés de l'interessat on designi el Centre públic espanyol o Oficina consular, on vol que s'enviï el títol per al seu lliurament i signatura.
He canviat de document d'identitat. Hi haurà algun problema per recollir el títol?
Si es una renovació del mateix document d'identitat amb el mateix número, no hi ha cap problema.
Però si es tracta d'un document d'identitat diferent (canviar el passaport pel DNI, per exemple) o amb un número diferent, sí perquè caldrà comprovar que es tracta de la mateixa persona. En aquest cas, cal aportar obligatòriament el nou document d'identitat original i un altre document oficial original que indiqui que es tracta de la mateixa persona. Per exemple: en un canvi de NIE a DNI, a més del NIE cal presentar un certificat de concordança.
He perdut el resguard del títol. Què puc fer? Hi haurà algun problema per recollir el títol?
Fa temps que vaig deixar els estudis i ara vull reemprendre'ls, que he de fer?
Adreça't al centre de suport on vas estudiar perquè t'informin de la millor solució.
Quant dura el Batxillerat a l’IOC?
A l’IOC es pot obtenir el Batxillerat en un mínim de 5 semestres, és a dir, dos cursos acadèmics i mig, en els quals cal superar els 30 blocs de batxillerat.
Com s’organitza el Batxillerat a l’IOC?
El Batxillerat a l’IOC s’organitza de forma semestral. El primer semestre va de setembre a gener i el segon de febrer a juny.
Quin és el límit de convocatòries?
En el batxillerat a distància no hi ha limitació de convocatòries.
Què són els blocs de les matèries?
Segons la càrrega lectiva, les matèries es distribueixen en un o dos blocs. Les matèries que tenen un bloc es fan en un semestre. Les matèries que tenen dos blocs es fan en dos semestres. En tot el batxillerat a l’IOC hi ha un total de 30 blocs.
De quants blocs em puc matricular cada semestre?
En un semestre, l’alumne es pot matricular d’un màxim de sis blocs.
Com es fa la matèria d’Educació física?
En el batxillerat a distància no es cursa la matèria d’Educació física.
Els estudis són completament virtuals o m’hauré de desplaçar en alguna ocasió?
Els estudis de Batxillerat a l’IOC són completament a distància, les úniques activitats presencials són els exàmens de final de semestre.
Quin tipus d’assessorament tindré?
En el moment de fer la inscripció se t’assignarà un tutor que t’ajudarà en el procés de matrícula i amb l’organització dels teus estudis. A les aules de les matèries podràs fer consultes en fòrums oberts o comunicar-te amb el professor mitjançant el correu intern.
Quina documentació necessito per a fer la inscripció?
El document d’identitat, el document que acrediti els requisits d’accés (títol o resguard del títol d’ESO, historial acadèmic de batxillerat, etc.) i, si és el cas, la documentació que acrediti gratuïtat o reducció de preu públic.
Si he cursat estudis de Batxillerat anteriorment, se’m mantindran les notes obtingudes de les matèries superades?
Sí, totes les matèriques que s’acreditin oficialment com a superades mantindran la qualificació. Per fer-ho caldrà aportar un historial acadèmic del darrer centre on constin les matèries cursades i les notes obtingudes signat pel director i el secretari.
Puc estudiar des de qualsevol lloc del món?
Sí, només necessites una connexió a Internet. L’alumnat que ho desitgi pot sol·licitar fer els exàmens a l’estranger en el moment de la matrícula.
Com s’avalua?
A les aules del Campus hi ha activitats d’avaluació contínua mitjançant les quals s’obté un percentatge de la nota final. La resta s’obté de la prova final de semestre.
Com s’organitza la formació professional a l’IOC?
La formació professional s’organitza en cicles formatius de grau mitjà o de grau superior, d'estructura modular i de durada variable. En la modalitat a distància, els cicles tenen la mateixa durada que en la modalitat presencial però cada persona els cursa al seu ritme, segons les hores que hi pot dedicar.
Com s’organitza el curs acadèmic a l’IOC?
El curs acadèmic de l’IOC s’organitza en semestres o blocs:
- el primer semestre va de setembre a gener (l'alumnat nou ha de fer la matrícula durant el mes de maig)
- el segon semestre va de febrer a juny (l'alumnat nou ha de fer la matrícula durant el mes de novembre).
Hi ha el mateix calendari de matrícula pels estudiants nous i els antics?
El procediment de matrícula serà diferent segons si es tracta de:
1- Alumnat nou (persones que no han cursat mai cap estudi de formació professional a l’IOC, fins i tot si han cursat algun altre estudi a l'IOC.)
2- Alumnat antic que vol continuar en el mateix cicle formatiu
3- Alumnat que ja feia o ha fet un cicle formatiu i que ara vol fer un cicle formatiu diferent.
Més informació sobre cada tipus d'alumnes i sobre quan s'han de matricular a l'enllaç: https://ioc.xtec.cat/educacio/cicles-formatius/#matricula.
Quina durada tenen els mòduls o crèdits?
Els crèdits o mòduls d’un cicle poden durar un semestre (si necessiten fins a 150 hores) o dos semestres (si necessiten més de 150 hores). En alguns casos però, amb una durada inferior es poden distribuir en dos semestres, per la seva complexitat curricular. Els mòduls dels cicles formatius LOE estan organitzats en Unitats formatives.
Quan puc iniciar els meus estudis?
Els estudis es poden iniciar en qualsevol dels dos semestres.
Sigui quin sigui el semestre en què es fa la matrícula (vegeu-ne el calendari), és molt important cursar els crèdits o mòduls o unitats formatives seguint l’ordre que indica l’itinerari formatiu que proposem des de l’IOC per a cada cicle.
Quin material didàctic hi ha?
Cada cicle disposa d’un material didàctic específic per cada mòdul/crèdit adaptat a l’ensenyament en línia i que és un recurs del procés ensenyament-aprenentatge i una font de contingut.
Què és i com funciona el campus?
Els estudis per a l’obtenció del títol de tècnic o tècnica d'un cicle formatiu tenen lloc en un entorn virtual d’ensenyament i aprenentatge que s’anomena campus i al qual es pot accedir des de qualsevol lloc i a qualsevol hora. Per accedir-hi cal identificar-se mitjançant la clau que l’IOC dóna a cada estudiant quan inicia els estudis.
Què necessito per treballar al campus?
El campus és l'únic mitjà a través del qual s'estableix la comunicació quotidiana entre tots els membres de la comunitat educativa.
Per treballar-hi heu de disposar d'un ordinador amb el següent programari: un sistema operatiu (Linux, Windows XP/Vista o MAC OS ), un paquet ofimàtic (LibreOffice/OpenOffice.org o Microsoft Office) i un navegador web (Mozilla Firefox).
Quins coneixements informàtics cal tenir per estudiar a distància?
Cal tenir els coneixements bàsics que permeten usar un editor de textos, navegar per internet i utilitzar el correu electrònic. Les persones que es matriculen per primera vegada han de fer el taller d’aprendre en línia per assegurar el coneixement de les eines d’aprenentatge necessàries per treballar en un entorn virtual.
Què és el taller d’aprendre en línia?
L'alumnat de formació professional a l’IOC, durant el mes que inicia els estudis a distància ha de cursar el Taller aprendre en línia per conèixer l’entorn, accedir a les aules, veure els materials i conèixer les eines amb què s’estableix la comunicació entre tots els membres de la comunitat educativa.
Aquest taller es fa a distància a través del Campus IOC.
Puc estudiar des de qualsevol lloc del món?
Els estudis de l’IOC estan oberts al món i proporcionen flexibilitat en el temps i en l’espai.
Els estudiants es poden matricular per internet i seguir un procés d’avaluació contínua per la xarxa més la prova final que és presencial i obligatòria.
Com m’avaluaran?
Seguint el sistema d’ avaluació contínua, que es realitza per a cadascuna de les unitats dels diferents mòduls o crèdits del cicle formatiu. Es realitza a distància i consisteix en exercicis (EAC) o d'altres tipus d’activitats, i que han de ser lliurats dins dels terminis fixats, dels quals s'informa des del primer dia del semestre mitjançant el pla de treball.
També realitzaràs l’avaluació final, mitjançant exercicis d'avaluació final (EAF) i/o proves d'avaluació final (PAF). Les proves d'avaluació final (PAF) són presencials i obligatòries i es realitzen al final del semestre.
Els estudis són completament virtuals o m’hauré de desplaçar en alguna ocasió?
Les PAF es realitzen a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. Les dates de realització de les PAF estan publicades al calendari del curs i les mateixes són inamovibles. A cada semestre existeix la PAF1 i la PAF2.
En alguns mòduls/crèdits es realitzen, a Catalunya, jornades tècniques, les quals també són presencials i obligatòries.
Què és l’itinerari formatiu?
L’itinerari formatiu de cada cicle indica a l'alumnat l'ordre recomanat per cursar els mòduls o crèdits.
- Per assegurar que els mòduls o crèdits es poden treballar correctament, primer es proposen els que aporten els coneixements necessaris per cursar els següents.
- En funció de la seva durada, hi ha mòduls que s'imparteixen durant un semestre (bloc 1) i hi ha mòduls que s'imparteixen durant dos semestres (bloc 1 i bloc 2); en el segon cas, cal superar el bloc 1 per matricular-se del bloc 2. En el cas que un alumne es vulgui matricular d'unitats formatives del bloc 2, cal que hagi superat les unitats formatives del bloc 1.
De quants mòduls/crèdits em puc matricular cada semestre?
L'IOC recomana cursar, com a màxim, quatre mòduls/crèdits o blocs al semestre, que suposen unes trenta hores de dedicació setmanal; la majoria d'alumnes però, poden fer un màxim de dos o tres mòduls/crèdits o blocs per semestre. En el cas que l'alumne es matriculi per unitats formatives, aquestes també han de suposar unes trenta hores de dedicació setmanal.
Quina serà la dedicació horària de cada mòdul/crèdit?
En el cas de les unitats formatives, la dedicació setmanal (en hores) de les unitats formatives estarà en funció de la seva durada que es pot calcular en funció de la durada total del mòdul.
A l'itinerari també s'indica, per a cada mòdul o crèdit, la dedicació setmanal (en hores) que requereix.
Quin és el límit d’hores al que em puc matricular?
Tenint en compte el perfil de l'alumnat d'aquests estudis i amb l'objectiu de donar servei al màxim de persones, la matrícula de l'alumnat nou està limitada a un nombre de mòduls o crèdits o unitats formatives que suposin com a màxim 22 hores de dedicació setmanal. En la segona i posteriors matrícules, el límit és de 30 hores de dedicació setmanal.
Hi haurà alguna tutoria disponible?
Sí. El model pedagògic de l’IOC proporciona una tutoria contínua a l’estudiant.
Quina és la llengua d'ús en els ensenyaments de l'EOI IOC?
La llengua vehicular i d'aprenentatge és la llengua objecte d'estudi i és la que es farà servir en els materials i comunicacions, excepte en els primers mòduls que tindran un component de català que anirà desapareixent progressivament. D'altra banda, el català és la llengua de referència i de comunicació en el campus IOC.
Quins nivells d'anglès puc estudiar a l'EOI IOC?
Actualment oferim des del nivell A1 fins al nivell B2 del MECR.
Quins nivells del MECR puc assolir estudiant a l'EOI IOC?
En superar cada mòdul, rebràs un certificat de l'EOI IOC que acredita aquesta circumstància. Quan el mòdul superat sigui el 2B, obtindràs el certificat de nivell bàsic (A2 del MECR), quan sigui el 3B, el de nivell intermedi (B1 del MECR) i quan sigui el 5B, el títol de nivell avançat (B2 del MECR)
On tenen lloc les proves presencials de certificació de l'EOI IOC?
Per motius de gestió i organització, la seu on tindran lloc les proves presencials de certificació dels nivells bàsic, intermedi i avançat és l'Escola Oficial d'Idiomes Barcelona- Drassanes com a única seu.
A l’hora d’inscriure’m a un mòdul, quina diferència hi ha entre un alumne nou/discontinu i actual?
Un alumne nou/discontinu no ha estat matriculat mai a l’EOI IOC o ho ha estat en el passat. La resta es consideren alumnes actuals.
Què és el test o prova de nivell que forma part de la preinscripció a l'EOI IOC?
El test de nivell és una prova que per determinar en quin dels mòduls oferts s'ha de matricular l'alumne. La prova de nivell es realitza durant la preinscripció i és totalment online.
Quan puc fer la prova de nivell?
La prova de nivell és totalment online i es pot fer durant el període de preinscripció.
És obligatori fer el test de nivell per als alumnes nous/discontinus?
No és obligatori. Si decideixes no fer la prova de nivell perquè vols començar des del mòdul 1A, podràs indicar-ho així en el moment de fer la preinscripció. Si posseeixes un certificat acceptat a la taula Reconeixement d'estudis i convalidacions tampoc hauràs de fer el test.
Cal que faci el test de nivell de l'EOI IOC per accedir a un nivell superior a l'1A si ja he fet la prova d'anivellament a una EOI presencial?
No caldrà que feu la prova si presenteu document acreditatiu del nivell assignat per una altra EOI i aquest document té una antiguitat màxima d'1 any en el moment que es realitza la preinscripció.
Quina durada tenen els mòduls de l’EOI IOC?
Els mòduls s'imparteixen semestralment, quedant així distribuïts en dos semestres per curs. El primer semestre comença sempre cap a meitat setembre i el segon semestre comença a meitat febrer.
Quant de temps hauré de dedicar al dia per superar els mòduls?
Cada persona té un ritme i un estil d'aprenentatge diferents però si es tracta de millorar en les competències lingüístiques i de superar els mòduls, cal una dedicació constant i aprofitar al màxim les possibilitats del campus online. A títol indicatiu, aquesta dedicació hauria de ser d'entre cinc i deu hores setmanals.
Els estudis de l'EOI IOC són totalment online o tenen alguna part presencial?
Tot el material, la docència, les tasques d'alumne i les proves d'avaluació són online. Només a final del mòdul 2B, 3B i 5B hi ha les proves presencials dels certificat de nivell bàsic, intermedi i avançat respectivament.
Els materials de l'EOI IOC són també totalment online o hi comptarem amb algun material imprès?
Els materials són totalment online.
Quins coneixements informàtics cal tenir per estudiar a distància?
Cal que tingueu els coneixements bàsics que permeten usar un editor de textos, navegar per internet, fer gravacions i utilitzar el correu electrònic.
Què necessito per treballar al campus?
Per treballar-hi heu de disposar d'un ordinador amb el següent programari: un sistema operatiu (Linux, Windows XP/Vista o MAC OS ), un paquet ofimàtic (LibreOffice/OpenOffice.org o Microsoft Office) i un navegador web (Mozilla Firefox).
Quina és la metodologia de treball i quins són els continguts dels cursos?
A la secció L’IOC/documentació d’aquest web podreu trobar el nostre projecte curricular. Els continguts de cada curs els podreu descarregar del web també.
Només s'imparteix l'idioma anglès a l'EOI IOC?
De moment, només s'imparteix anglès.
Si ja som alumnes o ex-alumnes d'algun altre estudi impartit a l'IOC, també hem de seguir tot el procés de preinscripció i matrícula i aportar la documentació necessària?
Sí, quan t’inscrius a l'EOI IOC per primera vegada et considerem alumne nou, tot i que puguis estar inscrit en un altre estudi.
Si estem matriculats en algun altre estudi de l'IOC, és possible que coincideixi la data d'alguna prova presencial final de l'EOI IOC i d'aquest estudi?
És probable. En alguna ocasió les proves de FP han coincidit amb les d’EOI, que es fan presencialment en dissabte
Si em dono de baixa al començament del curs, puc sol·licitar la devolució de la matrícula?
No es procedent el retorn de les quantitats pagades sempre i quan s'hagi ofert el servei d'acord amb: Article 1.3-9 de DECRET LEGISLATIU 3/2008, de 25 de juny, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de taxes i preus públics de la Generalitat de Catalunya.
Tanmateix l'alumne oficial té dret a demanar la renúncia voluntària de la matrícula del mòdul que estigui cursant per tal de no exhaurir la convocatòria i evitar l'aplicació dels coeficients de repetició corresponents a properes convocatòries de matrícula. Aquesta renúncia no dóna dret a la devolució de les taxes abonades i a cada semestre es fixarà una data termini perquè l'alumnat pugui sol·licitar-la.
Text pendent de revisió