Les constants vitals

Els signes vitals són mesures de diverses característiques fisiològiques humanes, preses, generalment, per professionals de la salut, per tal de valorar les funcions corporals més bàsiques. També són coneguts com els mesuraments funcionals més bàsics del cos i ens orienten sobre les alteracions de la salut. En aquest sentit hi ha cinc signes vitals principals, que els metges i altres professionals de la salut examinen de forma sistemàtica:

  • Temperatura corporal
  • Pols (o freqüència cardíaca)
  • Freqüència respiratòria
  • Pressió arterial
  • L’oximetria del pols (saturació d’oxigen a la sang)

Aquestes mesures es prenen per ajudar a avaluar la salut física general d’una persona, donar pistes per a possibles malalties i mostrar progressos cap a la recuperació. Els rangs normals dels signes vitals de la persona varien amb l’edat, el pes, el sexe i la salut general.

Els signes vitals són indicadors que reflecteixen l’estat fisiològic dels òrgans fonamentals (cervell, cor i pulmons). Expressen, de manera immediata, els canvis funcionals que succeeixen en l’organisme, canvis que d’altra manera no podrien ser qualificats ni quantificats.

No obstant això, depenent de l’entorn clínic, els signes vitals poden incloure altres mesures anomenades sisè signe vital. S’han proposat diversos signes vitals addicionals, però cap ha estat oficialment ni universalment adoptat. L’expressió cinquè signe vital usualment es refereix al dolor percebut pel pacient en una escala visual analgèsica (EVA) de 0 a 10 punts. Algunes fonts també consideren la reacció de la pupil·la a la llum o la glucèmia com un signe vital.

El seguiment dels paràmetres vitals inclou els monitors multimodals que mesuren i mostren simultàniament els paràmetres vitals rellevants que s’integren comunament en els monitors de capçalera en unitats de cures crítiques i en les màquines anestèsiques en quiròfans.

  • Monitor per mesurar les constants vitals./-50
  • Monitor per mesurar les constants vitals.

Aquests permeten el seguiment continu d’un pacient, i el personal mèdic està informat contínuament dels canvis en la condició general d’un pacient. A continuació exposem els paràmetres vitals més comuns:

Paràmetres normals en nadons:

  • Temperatura: 38 ºC.
  • Pols o freqüència cardíaca: 120-140 batecs per minut.
  • Pressió arterial: sistòlica 70/100 mmHg, diastòlica 50/68 mmHg.
  • Freqüència respiratòria: 30-80 cicles per minut.

Nadó o lactant?

Un nadó és un nen de fins a sis setmanes de vida, mentre que un lactant menor és un nen de 28 dies a 12 mesos i un lactant gran és un nen de 12 mesos a 24 mesos.


Paràmetres normals en lactants:

  • Temperatura: 37,5-37,8 ºC.
  • Pols o freqüència cardíaca: 100-130 (en lactant menor) o 100-120 (en lactant major) batecs per minut.
  • Pressió arterial: sistòlica 84/106 mmHg, diastòlica 56/70 mmHg (en lactant menor); sistòlica 98/106 mmHg, diastòlica 58/70 mmHg (en lactant major).
  • Freqüència respiratòria: 40-45 (en lactant menor) o 20-30 (en lactant major) cicles per minut.


Paràmetres normals en nens i adolescents:

  • Temperatura: 37,5-37,8 ºC (nens de 2-6 anys); 37-37,5 ºC (nens de 6-13 anys) i 37 ºC (en adolescents de 13-16 anys).
  • Pols o freqüència cardíaca: 80-120 (nens de 2-6 anys), 80-100 (de 6-13 anys) batecs per minut, 70-80 (en adolescents de 13-16 anys).
  • Pressió arterial: sistòlica 99/112 mmHg, diastòlica 64/70 mmHg (en nens de 2-6 anys); sistòlica 104/124 mmHg, diastòlica 64/86 mmHg (en nens de 6-13 anys); sistòlica 118/132 mmHg, diastòlica 70/82 mmHg (en adolescents de 13-16 anys).
  • Freqüència respiratòria: 20-30 (nens de 2-6 anys), 12-20 (de 6-13 anys) i 13-15 (en adolescents de 13-16 anys) cicles per minut.


Paràmetres normals en adults:

  • Temperatura: 36-37 ºC.
  • Pols o freqüència cardíaca: 60-80 batecs per minut.
  • Pressió arterial: sistòlica 110/139 mmHg, diastòlica 70/89 mmHg.
  • Freqüència respiratòria: 12-20 cicles per minut.


Respecte a saturació d’O2 es considera:

  • < 90 % hipòxia severa
  • 90-95% hipòxia
  • 95-100% valors normals

L’equip mèdic necessari per trobar els signes vitals el componen un termòmetre, un esfigmomanòmetre (tensiòmetre) i un rellotge de polsera. Tot i que el pols freqüentment pot ser pres a mà, es pot requerir un estetoscopi per a un pacient amb un pols feble.

La temperatura

La termoregulació o regulació de la temperatura és la capacitat per modificar la seva temperatura dins de certs límits, fins i tot quan la temperatura circumdant és força diferent del rang de temperatures-objectiu.

El terme s’utilitza per descriure els processos que mantenen l’equilibri entre guany i pèrdua de calor. Si s’afegeix o treu una determinada quantitat de calor a un objecte, la seva temperatura augmenta o disminueix, respectivament, en una quantitat que depèn de la seva capacitat calorífica específica amb un ambient.

En l’estat estacionari, la taxa a la qual es produeix calor (termogènesi) s’equilibra per la taxa a la qual la calor es dissipa a l’ambient (termòlisi). En cas de desequilibri entre termogènesi i termòlisi es produeix un canvi en la taxa d’emmagatzematge de calor corporal i consegüentment un canvi en el contingut de calor del cos i en la temperatura corporal.

Factors que regulen la temperatura

La temperatura normal del cos humà, també coneguda com normotèrmia o eutèrmia, és el rang de temperatura típic, uns 36-37 ºC. La temperatura corporal individual depèn de l’edat, l’esforç, la infecció, el sexe i l’estat reproductiu de l’individu, l’hora del dia, el lloc del cos on es fa la mesura, l’estat de consciència del subjecte (despert, adormit o sedat), el nivell d’activitat i l’estat emocional. Normalment es manté dins d’aquest rang per termoregulació.

Un punt de fixació de temperatura és el nivell al qual el cos intenta mantenir aquesta. Quan el punt de consigna és elevat, el resultat és una febre. La majoria de les febres són causades per malalties infeccioses i es poden reduir, si es vol, amb medicaments antipirètics.

Un organisme a temperatura òptima es considera afebril (sense febre); si la temperatura augmenta, el resultat és la hipertèrmia.

Valors que regulen la temperatura

En la síndrome febril (conjunt de símptomes i signes) el signe principal és la hipertèrmia, encara que no és imprescindible, ja que pot haver-hi febre sense hipertèrmia. La hipertèrmia és el signe principal, el més freqüent, el més fàcil de mesurar i el primer que es manifesta. La febre és la resposta de l’organisme a agents de naturalesa infecciosa (que és el més freqüent) o a causes no infeccioses (lesions en certs territoris nerviosos…). Es diu llavors febre sèptica en el primer cas i asèptica en el segon. Entre els nivells de febre, distingim:

  • Febrícula: quan la temperatura axil·lar es troba entre 37,1 i 37,9 ºC.
  • Hipertèrmia: quan la temperatura axil·lar es troba entre 38 i 40 ºC. També s’anomena pirèxia.
  • Hiperpirèxia: quan la temperatura axil·lar és major de 40 ºC. En l’ésser humà, les temperatures superiors a 42 ºC usualment són mortals.

La temperatura està regulada en l’hipotàlem. Un activador de la febre anomenat pirogen causa l’alliberament de la prostaglandina E2 (PGE2). PGE2 al seu torn actua sobre l’hipotàlem, que crea una resposta sistèmica en el cos, la qual cosa fa que els efectes generadors de calor coincideixin amb un nou punt de fixació de temperatura més alta. En molts aspectes, l’hipotàlem funciona com un termòstat. Quan el punt de fixació és elevat, el cos augmenta la temperatura a través de la generació activa i la retenció de calor.

Un pirogen és una substància que indueix febre. Pot ser intern (endogen) o extern (exogen) al cos. El lipopolisacàrid de substància bacteriana (LPS), present a la paret cel·lular de bacteris gramnegatius, és un exemple d’un pirogen exogen.

Mètodes de mesura de la temperatura no invasius

  • Al mercat es poden trobar diversos models de termòmetres digitals
  • Al mercat es poden trobar diversos models de termòmetres digitals

La podem mesurar a l’axil·la, la boca i el recte. Existeixen molts factors que l’afecten, com l’edat, l’hora del dia, l’activitat física, el sexe, els estats emocionals i l’ambient. En general, la temperatura rectal acostuma a ser 0,5 ºC més que l’oral, i aquesta, 0,5 ºC superior a l’axil·lar.

PROTOCOL DE MESURA DE LA TEMPERATURA CORPORAL
OBJECTIU
• La mesura d’aquesta constant ens permet conèixer la temperatura corporal.
• La mesura de la temperatura a l’axil·la del pacient, amb termòmetre digital, és la més còmoda i segura.
MATERIAL NECESSARI
• Gases
• Alcohol
• ermòmetre digital
• Gràfica de registre
PROCEDIMENT
Preparació
1. Preparació del personal: rentat higiènic de mans abans i després del procediment.
2. Preparació del pacient: confirmeu la identificació del pacient; expliqueu al pacient i/o família/cuidador el procediment que cal fer segons el cas; fomenteu la col·laboració del pacient segons les seves possibilitats. Col·loqueu el pacient en posició còmoda i en repòs durant cinc minuts i indiqueu-li que ha d’estar relaxat.
3. Prepareu el material.
4. Expliqueu el procediment al pacient, feu la higiene de mans i acomodeu-lo.
5. Accioneu el termòmetre, verifiqueu que no hi ha cap lectura anterior i espereu el senyal acústic que ens indica ja està preparat per fer la mesura.
6. Col·loqueu el termòmetre al centre de l’axil·la i creueu l’avantbraç del pacient per sota el tòrax.
7. Comproveu que el termòmetre està en contacte amb la pell i manteniu-lo en aquesta posició.
8. Espereu durant uns minuts i retireu-lo després del segon senyal acústic que ens confirma que ja ha fet la lectura.
9. Llegiu la temperatura registrada.
10. Netegeu el termòmetre amb alcohol.
11. Recolliu el material utilitzat.
12. Deixeu el pacient còmode; col·loqueu el timbre i tot el que necessiti al seu abast. Eduqueu el pacient i/o la família en els aspectes de la tècnica realitzada i el seu resultat.
13. Feu la higiene de mans.
14. Acomiadeu-vos del pacient.
15. Enregistreu el resultat obtingut a la gràfica de constants vitals.
OBSERVACIONS
• És convenient conservar els termòmetres digitals dins de la seva funda. Si acabem de fer la higiene de la zona axil·lar cal que ens esperem uns deu minuts per prendre la mesura.
CONSIDERACIONS QUE CAL TENIR EN COMPTE EN LA MESURA DE LA TEMPERATURA RECTAL
• Col·loqueu-vos els guants d’un sol ús per realitzar-la.
• Abans d’introduir el termòmetre en el recte, poseu una mica de lubricant amb una gasa.
• Comproveu que al pacient no li acaben de col·locar un ènema. Si és així cal esperar uns 15 minuts.
• Col·loqueu el pacient en posició de decúbit lateral amb la cama superior flexionada.
• Exposeu l’anus elevant la natja superior amb la mà no dominant.
• Demaneu al pacient que faci una inspiració profunda i introduïu el termòmetre lentament i sense forçar.
• La longitud a introduir serà d’1,5 cm en nadons, 2,5 cm en nens i 3,5 cm en adults.
CONSIDERACIONS QUE CAL TENIR EN COMPTE EN LA MESURA DE LA TEMPERATURA ORAL
• Col·loqueu-vos guants d’un sol ús per fer-la.
• Abans d’introduir el termòmetre en la boca comproveu que el pacient no acaba de fumar o ingerir cap tipus d’aliment (calent o fred). Si és així cal esperar uns minuts.
• Demaneu al pacient que obri la boca i col·loqueu el bulb sota la llengua.
• Indiqueu al pacient que tanqui la boca suaument i que subjecti el termòmetre amb els llavis, mai amb les dents.

Trobareu versions imprimibles d’aquest i d’altres protocols als annexos de la unitat.

Mètodes invasius de mesura de la temperatura

És freqüent, en les unitats de cures intensives (UCI), la implantació de catèters, com el de Swan-Ganz o PICCO plus (vegeu la figura), per al diagnòstic i tractament del pacient hemodinàmicament compromès. El TCAI té un paper de preparació del material i col·laboració en els procediments d’implantació i retirada del dispositiu, així com en el seguiment i l’anotació de les lectures dels pacients portadors segons pauta mèdica i anotació a la gràfica.

Figura Monitor PICCO plus

En el cas del catèter, aquest s’insereix en els vasos sanguinis, permetent disposar d’un monitoratge constant (vegeu la figura):

Figura Diagrama del catèter Swan Ganz en l’artèria pulmonar
1. Llum proximal, 2. Termistor, 3. Llum d'inflat de la pilota, 4. Llum distal; A. Vena cava superior, B. Aurícula dreta, C. Ventricle dret, D. Artèria pulmonar.

El pols o freqüència cardíaca

El pols arterial és la pulsació provocada per l’expansió de les artèries com a conseqüència de la circulació de sang bombada pel cor. S’obté, en general, en parts del cos on les artèries es troben més properes a la pell, com en els canells, en el coll o fins i tot la templa.

Les ones de pressió es mouen al llarg dels vasos sanguinis, que són flexibles, però no són provocades pel moviment de l’avanç de la sang. Quan el cor es contrau, la sang és expulsada a l’aorta i aquesta s’expandeix. En aquest punt és quan l’ona de distensió (ona de pols) és més pronunciada, però es mou relativament de manera lenta (de 3 a 6 m/s). A mesura que viatja cap als vasos sanguinis perifèrics, disminueix gradualment i es fa més ràpida. La seva velocitat és de 7 a 10 m/s en les grans branques arterials i de 15 a 35 m/s en les artèries petites.

El terme pols també es fa servir, encara que incorrectament, per referir-se al batec del cor, mesurat habitualment en pulsacions per minut. El pols és una mesura correcta de la freqüència cardíaca. Sota certes circumstàncies, com en el cas de les arrítmies, alguns batecs del cor són inefectius i l’aorta no s’expandeix prou per crear una ona de pressió palpable; es registra un pols irregular i el ritme cardíac pot ser molt més elevat que el pols. En aquest cas, el ritme cardíac estaria determinat per l’auscultació de l’àpex cardíac, però en aquest cas no és el pols.

El dèficit de pols (diferència entre els batecs del cor i les pulsacions a la perifèria) es determina mitjançant la palpació de l’artèria radial i l’auscultació simultània de l’àpex cardíac.

Un pols normal, en el cas d’un adult sa en descans, oscil·la entre les 60 i les 80 pulsacions per minut. Les pulsacions poden caure fins a les 40 pulsacions en algunes fases del somni i poden pujar fins a les 200 pulsacions durant un exercici físic intens. Normalment, el pols és més ràpid en les persones més joves. El pols en repòs per a un nadó és tan alt o més que el d’un adult fent un exercici intens.

A banda de la seva velocitat, el pols té altres qualitats que reflecteixen l’estat del sistema cardiovascular, com ara el seu ritme, l’amplitud i la forma de l’ona de pols. Certes malalties provoquen canvis característics en aquestes qualitats.

Per prendre el pols es palpa manualment amb el dit índex i el del mig; no es pot prendre amb el dit polze, ja que aquest té pols propi. Els dits s’han de situar prop d’una artèria i pressionar suaument contra una estructura interna ferma, normalment un os, per poder sentir el pols. Una forma alternativa de trobar el pols és sentir el batec del cor. Això es fa sovint amb un estetoscopi.

Zones de mesurament del pols

Les zones on podem mesurar el pols són molt variedes (vegeu la figura) :

  • Pols radial: localitzat al costat del canell més proper al polze (artèria radial).
  • Pols cubital o ulnar: localitzat al costat del canell més proper al dit petit (artèria cubital).
  • Pols carotidi: localitzat al coll (caròtide). La caròtide s’ha de palpar suaument, ja que estimular els seus vasos receptors amb una palpació vigorosa pot provocar bradicàrdia severa o fins i tot aturar el cor en algunes persones sensibles. A més, les dues artèries caròtides d’una persona no s’han de palpar simultàniament, per evitar el risc de síncope o isquèmia cerebral.
  • Pols braquial: localitzat entre els bíceps i els tríceps, al costat medial de la cavitat del colze; utilitzat sovint en infants, en lloc del pols carotidi (artèria braquial).
  • Pols femoral: localitzat a la cuixa (artèria femoral).
  • Pols popliti: localitzat sota el genoll, a la fossa poplítia.
  • Pols dorsal del peu: localitzat a l’empenya del peu (artèria dorsal del peu).
  • Pols tibial posterior: localitzat darrere del turmell sota el mal·lèol medial (artèria tibial posterior).
  • Pols temporal: localitzat sobre la templa, directament davant de l’orella (artèria temporal).

  • Comprovació del pols radial
  • Comprovació del pols radial

Figura Llocs on mesurar el pols (en negreta, els més usuals)

Els aspectes a valorar del pols perifèric són tres: freqüència, volum i ritme.

Ritme (les arrítmies)

Un pols normal és regular en ritme i força. El normal és que el temps entre pols i pols sigui relativament constant, i si és irregular constitueix una arrítmia. La característica de la seqüència de les pulsacions és denominada ritmicitat.

Un pols irregular pot ser degut a l’arrítmia sinusal, els batecs ectòpics, la fibril·lació auricular, la taquicàrdia auricular paroxística, l’aleteig auricular, el bloqueig cardíac parcial, etc.

Es diu intermitent el pols intermitent que surt dels batecs al pols. Exemples de pols regularment intermitent (regularment irregular) inclouen el pulsus bigeminus, el bloqueig atrioventricular de segon grau. Un exemple de pols irregular intermitent (irregularment irregular) és la fibril·lació auricular.

Una arrítmia és una alteració del ritme cardíac. Però per entendre millor què és una arrítmia abans hem de saber com i per què batega el cor. Els batecs del cor ocorren com a conseqüència d’uns impulsos elèctrics que fan que les aurícules i els ventricles es contreguin de manera adequada, sincrònica i rítmica. La freqüència cardíaca normalment oscil·la entre 60 i 80 batecs per minut (bpm), i respon a la següent seqüència:

  1. L’impuls elèctric del cor s’inicia en el node sinusal, emplaçat a l’aurícula dreta.
  2. D’aquí passa per les aurícules al node auriculoventricular, situat en la unió de les aurícules amb els ventricles, i arriba als ventricles pel feix de His.
  3. Finalment, aquest estímul es condueix pels ventricles a través del sistema Purkinje.

Hi ha tres causes de les arrítmies cardíaques, que apareixen perquè:

  • L’impuls elèctric no es genera adequadament.
  • L’impuls elèctric s’origina en un lloc erroni.
  • Els camins per a la conducció elèctrica estan alterats.

Podem classificar les arrítmies:

  • Pel seu origen:
    • Supraventriculars: s’originen abans del feix de His, és a dir, a les aurícules o al node auriculoventricular.
    • Ventriculars: s’originen en els ventricles.
  • Per la seva freqüència cardíaca:
    • Ràpides o taquicàrdies: freqüència superior als 100 bpm.
    • Lentes o bradicàrdies: freqüència per sota dels 50 bpm.
  • Per la seva manera de presentació:
    • Cròniques: de caràcter permanent.
    • Paroxística: es presenten en ocasions puntuals.

Les arrítmies poden causar símptomes com palpitacions, mareig, síncope, dolor toràcic o pèrdua de coneixement, però també poden passar inadvertides i detectar-se casualment quan es fan proves diagnòstiques.

Per fer el diagnòstic cal demostrar que hi ha una alteració en l’activitat elèctrica cardíaca. La prova diagnòstica de referència és l’electrocardiograma, però té el desavantatge que només registra l’activitat elèctrica cardíaca en el moment en què s’està realitzant i per tant només ens mostra si hi arrítmies en aquest moment.

De vegades es poden utilitzar altres proves, com el Holter, que registra l’activitat elèctrica cardíaca durant un període de temps més prolongat (un o més dies). O, més rarament, els Holter implantables, que es col·loquen sota la pell mitjançant una senzilla intervenció quirúrgica; es poden dur durant anys i es reserven per a pacients en els quals se sospiten arrítmies greus que no s’han pogut detectar mitjançant altres mètodes (vegeu la figura).

Figura El Holter registra l’activitat elèctrica cardíaca

Quan se sospita que hi ha una arrítmia relacionada amb l’esforç físic pot fer-se una prova d’esforç. D’altra banda, també pot estudiar-se en profunditat el sistema de conducció cardíac i intentar reproduir les arrítmies mitjançant l’anomenat estudi electrofisiològic, que es fa introduint uns cables a l’interior del cor, generalment des de les venes de les cames (vena femoral), que permeten registrar l’activitat elèctrica cardíaca i estimular al cor per reproduir arrítmies. També sol ser important esbrinar si hi ha alguna alteració estructural del cor associada a l’arrítmia, per la qual cosa pot fer-se una ecocardiografia.

Pel que fa a la previsió, el pronòstic depèn del tipus d’arrítmia i de l’estat basal del pacient. En general, les bradiarrítmies tenen un pronòstic bo després de ser tractades, i entre les taquiarrítmies, les supraventriculars tenen un pronòstic més favorable que les ventriculars.

El tractament a seguir depèn del tipus d’arrítmia, de la seva causa i de les característiques del pacient; en distingim:

  • Bradiarrítmies. Un cop resoltes possibles causes no cardíaques, de vegades poden necessitar, per al seu tractament, la col·locació d’un marcapassos, que és un dispositiu que s’implanta sota la pell i que té uns cables que arriben fins al cor, de manera que registren la seva activitat elèctrica i l’estimulen quan cal.
  • Taquiarrítmies. També és molt important tractar els factors que hi predisposen o que les agreugen (isquèmia cardíaca, inadequada oxigenació de la sang, insuficiència cardíaca…). Un cop resoltes aquestes situacions, el maneig de les taquiarrítmies es fa generalment mitjançant fàrmacs (que poden usar-se per controlar l’arrítmia reduint la freqüència cardíaca, per fer-la desaparèixer i per prevenir nous episodis).

Freqüència

La freqüència cardíaca normal és:

  • Pols o freqüència cardíaca: 100-130 (en lactant menor) o 100-120 (en lactant major) batecs per minut.
  • Pols o freqüència cardíaca: 80-120 (nens de 2-6 anys), 80-100 (de 6-13 anys), 70-80 (en adolescents de 13-16 anys) batecs per minut.
  • Pols o freqüència cardíaca: 60-80 batecs per minut.

Quan la freqüència cardíaca es troba fora dels rangs normals, tenim:

  • Taquicàrdia: per quantitat de pulsacions majors als límits superiors (per a cada cas) dels intervals normals abans detallats, superiors a 100 batecs per minut en adults.
  • Bradicàrdia: per quantitat de pulsacions menors als límits inferiors (per a cada cas) dels intervals normals abans detallats inferior a 60 batecs per minut en adults.

La il·lustració de la figura compara els EKG d’una persona sana (superior) i una persona amb bradicàrdia (inferior); també es mostren els punts del cor on es genera l’impuls al node sinoauricular (SA).

Figura Electrocardiogrames: persona sana (superior) i amb bradicàrdia (inferior)

Volum

El grau d’expansió que mostra l’artèria durant l’estat diastòlic i sistònic es denomina volum. També es coneix com a amplitud, expansió o grandària del pols. Distingim entre pols hipocinètic i pols hipercínic.

El pols hipocinètic és un pols feble amb una freqüència de pols disminuïda. Pot ser degut a la baixa producció cardíaca (com es veu en xoc, insuficiència cardíaca congestiva), hipovolèmia, cardiopatia valvular (com l’obstrucció aorta del tub de sortida, estenosi mitral, síndrome d’arc aòrtic).

El pols hipercinètic és un pols fort i significa una alta freqüència de pols. Pot ser degut a una baixa resistència perifèrica (com es pot observar a la febre, anèmia, tirotoxicosi, síndrome del cor hipercinètic, fístula AV, malaltia de Paget, beriberi, cirrosi hepàtica), augment de la producció cardíaca, augment del volum d’ictus (com es veu a l’ansietat, exercici, bloc cardíac complet, regurgitació aòrtica), disminució de la distensibilitat del sistema arterial (com es pot observar en l’ateroesclerosi, la hipertensió i la coartació de l’aorta).

També es pot informar sobre la força del pols:

  • 0 = absent
  • 1 = a penes palpable
  • 2 = fàcilment palpable
  • 3 = ple
  • 4 = aneurisma o pols limitat

Mesura del pols

Podem dir que el pols es defineix com l’ona de sang creada per la contracció del ventricle esquerre del cor i és útil per estimar la freqüència cardíaca.

La mesura de la freqüència cardíaca es pot fer a nivell de les artèries perifèriques o bé a nivell apical, també denominat central. A continuació recollim dos protocols: mesura de la freqüència cardíaca perifèrica i mesura de la freqüència cardíaca apical.

PROTOCOL DE MESURA DE LA FREQÜÈNCIA CARDÍACA (POLS) PERIFÈRICA
OBJECTIU
• Amb la mesura del pols es valora la freqüència de l’ona de sang creada per la contracció del ventricle esquerre del cor i és útil per estimar la freqüència cardíaca.
MATERIAL NECESSARI
• Rellotge
• Gràfica de registre
PROCEDIMENT
1. Preparació del personal: rentat higiènic de mans, abans i després del procediment.
2. Preparació del pacient: confirmeu la identitat del pacient, expliqueu al pacient i/o família/cuidador el procediment que cal fer segons el cas; fomenteu la col·laboració del pacient segons les seves possibilitats. Col·loqueu el pacient en posició còmoda i en repòs durant cinc minuts i indiqueu-li que ha d’estar relaxat.
3. Prepareu el material.
4. Expliqueu el procediment al pacient i acomodeu-lo perquè estigui cinc minuts en repòs i sense fer cap tipus d’exercici.
5. Habitualment es determinarà per palpació de l’artèria radial. Col·loqueu el braç del pacient en posició còmoda, sense que estigui tens i recolzat en una superfície dura. Col·loqueu la punta dels dits índex, del mig i anul·lar sobre l’artèria escollida.
6. Percebeu els batecs uns segons abans de començar a comptar.
7. Compteu els batecs durant un minut, o bé 30 segons i multipliqueu-los per 2 per obtenir els batecs per minut.
8. Recolliu el material utilitzat.
9.eixeu el pacient còmode; col·loqueu el timbre i tot el que necessiti al seu abast. Eduqueu el pacient i/o la família en els aspectes de la tècnica realitzada i el seu resultat.
10. Feu la higiene de mans.
11. Acomiadeu-vos del pacient.
12. Enregistreu el resultat obtingut a la gràfica de constants vitals.
OBSERVACIONS
• Durant la mesura de freqüència cardíaca no només hem de comptabilitzar el nombre de batecs per minut, també cal valorar si són rítmics o arrítmics i si són forts o dèbils.
• Si detectem alguna anomalia haurem de repetir la mesura sense alarmar el pacient, i si es confirma cal avisar infermeria.
• No comprimiu l’artèria per damunt del pla ossi, per evitar obliterar el pols.

Trobareu versions imprimibles d’aquest i d’altres protocols als annexos de la unitat.

PROTOCOL DE MESURA DE LA FREQÜÈNCIA CARDÍACA APICAL
OBJECTIU
• La mesura de la freqüència cardíaca apical consisteix en la valoració de la freqüència i el ritme del funcionament cardíac mitjançant l’auscultació amb fonendoscopi.
MATERIAL NECESSARI
• Rellotge
• Gràfica de registre
• Fonendoscopi
• Gases
• Desinfectant
PROCEDIMENT
1. Preparació del personal: rentat higiènic de mans, abans i després del procediment.
2. Preparació del pacient: confirmeu la identitat del pacient. Informeu-lo de la tècnica que cal fer i demaneu-li el seu consentiment i la seva col·laboració. Col·loqueu el pacient en decúbit supí o Fowler durant cinc minuts. Destapeu-li la zona toràcica esquerra. Indiqueu-li que ha d’estar relaxat.
3. Prepareu el material.
4. Feu la higiene de mans.
5. Expliqueu el procediment al pacient i acomodeu-lo en decúbit supí o Fowler durant cinc minuts.
6. Recolzeu el fonendoscopi sobre el diafragma del pacient entre el tercer i quart espai intercostal esquerre de la línia clavicular mitjana.
7. Ausculteu els batecs durant uns segons abans de començar a comptar.
8. Comptabilitzeu el nombre de batecs per minut i valoreu les característiques com el ritme o altres sorolls inusuals.
9. Netegeu el diafragma del fonendoscopi amb alcohol.
10. Recolliu el material utilitzat.
11. Deixeu el pacient còmode; col·loqueu el timbre i tot el que necessiti al seu abast. Eduqueu el pacient i/o la família en els aspectes de la tècnica realitzada i el seu resultat.
12. Feu la higiene de mans.
13. Acomiadeu-vos del pacient.
14. Enregistreu el resultat obtingut a la gràfica de constants vitals.
OBSERVACIONS
• Aviseu el pacient abans de col·locar-li el fonendoscopi a sobre de la pell i vigileu que no estigui massa fred.
• Aquesta tècnica es realitza per valorar arrítmies, control de fàrmacs cardíacs, per auscultar nens menors de 2 anys o en nadons.
• Si detectem alguna anomalia haurem de repetir la mesura sense alarmar el pacient, i si es confirma cal avisar infermeria.
• Els valors normals varien segons l’edat. Quan hi ha una freqüència superior a la normal parlem de taquicàrdia i quan és inferior, de bradicàrdia. Si no té ritme parlem d’arrítmia.

Trobareu versions imprimibles d’aquest i d’altres protocols als annexos de la unitat.

La respiració

La respiració (o ventilació) és el procés d’alliberament dels pulmons per facilitar l’intercanvi de gasos amb el medi ambient intern, principalment aportant oxigen i evaporant diòxid de carboni, sent aquesta la seva funció més important. Així, la respiració interna es refereix a la utilització de l’oxigen i l’eliminació del seu producte residual, el diòxid de carboni, per part del cos en general o per cèl·lules individuals en la respiració cel·lular (vegeu la figura).

Figura Esquema d’una respiració normal

En la majoria de les condicions, la pressió parcial del diòxid de carboni (PCO2), o la concentració de diòxid de carboni, controla la velocitat respiratòria. El control de la respiració externa (cicle d’inspiració i espiració) es refereix a aquests mecanismes fisiològics implicats en el control de la respiració, que és el moviment de l’aire cap als pulmons: inspiració (vegeu la figura) i fora d’aquests, expiració. La ventilació facilita la respiració.

Figura Procés d’inspiració i inhalació d’aire

Aspectes que cal valorar de la respiració

Els aspectes que cal valorar de la respiració són indicadors que reflecteixen l’estat fisiològic dels òrgans fonamentals (cervell, cor, pulmons). Expressen de manera immediata els canvis funcionals que succeeixen en l’organisme, canvis que es poden apreciar amb tècniques específiques o amb l’observació directa. Els aspectes que cal valorar de la respiració són la freqüència, el ritme i la profunditat, a part dels diferents tipus de respiració. Tots aquests orienten sobre alteracions generals de la salut, no solament de l’aparell respiratori.

Freqüència, profunditat i ritme

La freqüència respiratòria és la velocitat en què es produeix la respiració. Normalment es mesura amb respiracions per minut, i es configura i està controlada pel centre respiratori. Les taxes de respiració poden augmentar amb febre, malaltia o altres afeccions mèdiques.

La freqüència respiratòria típica d’un adult sa en repòs és de 12-14 respiracions per minut. El centre respiratori estableix el ritme respiratori tranquil a uns dos segons per a una inhalació i una exhalació de tres segons. Això dóna la menor taxa mitjana a 12 respiracions per minut.

Les taxes respiratòries de repòs mitjana per edat són:

  • Freqüència respiratòria: 40-45 (en lactant menor) o 20-30 (en lactant major) cicles per minut.
  • Freqüència respiratòria: 20-30 (nens de 2-6 anys) a 12-20 (de 6-13 anys) i 13-15 (en adolescents de 13-16 anys) cicles per minut.
  • Freqüència respiratòria: 12-20 cicles per minut.
  • Ancians ≥ 65 anys: 12-28 respiracions per minut.
  • Ancians ≥ 80 anys: 10-30 respiracions per minut.

S’ha investigat el valor diagnòstic de la freqüència respiratòria com a indicador de la possible disfunció respiratòria; s’utilitza àmpliament per controlar la fisiologia dels pacients amb malalties agudes. Es mesura de manera regular per facilitar la identificació dels canvis en la fisiologia, juntament amb altres signes vitals.

Per la seva, la profunditat és el volum d’aire inhalat i expirat en cada cicle respiratori. Es determina observant els moviments del tòrax. Segons la profunditat, la respiració pot ser profunda, superficial i normal.

Finalment, el ritme és la regulartitat del cicle respiratori, de les inspiracions i expiracions. En funció del ritme, la respiració pot ser regular quan a un moviment en segueix un altre amb la mateixa durada i irregular quan el temps entre respiracions és variable.

Diferents tipus de respiració

L’eupnea fa referència a la respiració normal, però tal com es pot veure en la figura, n’hi ha molts més tipus; vegem-los detingudament.

Figura Tipus de respiració

L’ortopnea és l’alteració de la respiració en la posició estirada, alleujada per estar asseguda o dempeus.

La bradipnea és un descens de la freqüència respiratòria per sota dels valors normals (baixa a 10 rpm). Es considera normal en adults en repòs una freqüència respiratòria d’entre 12 i 20 vegades per minut, mentre que en nens sol ser més gran (al voltant de 20-30), on ventilació s’entén com el complex inspiració-expiració.

La taquipnea: en els adults en repòs, qualsevol tipus de respiració entre 12 i 20 respiracions per minut és normal, i la taquipnea s’indica amb una velocitat superior a 20 respiracions per minut. Els nens tenen taxes de ventilació en repòs significativament més altes, que disminueixen ràpidament durant els primers tres anys de vida i després de forma constant fins als 18 anys. La taquipnea pot ser un primer signe mèdic de pneumònia en nens.

Taquipnea i hiperpnea

De vegades, la taquipnea es refereix a respiracions ràpides i poc profundes, mentre que la hiperpnea s’entén com a respiració ràpida i profunda.

La hiperpnea augmenta la profunditat de respiració. Pot ser fisiològica -com quan es requereix per satisfer la demanda metabòlica dels teixits corporals (per exemple, durant o després de l’exercici o quan el cos no té oxigen a gran altitud o com a conseqüència de l’anèmia) - o patològica, com quan la sèpsia és greu. Deriva en hiperventilació.

La hiperventilació consisteix en l’augment del volum d’aire que entra als alvèols pulmonars. Es produeix a causa d’una hiperpnea. La hipopnea és una respiració més superficial del normal, es defineix normalment per una disminució del moviment d’aire als pulmons i pot causar que els nivells d’oxigen en la sang caiguin. Deriva en hipoventilació. Mentre que la hipoventilació consisteix en la disminució del volum d’aire que entra en els alvèols pulmonars; es produeix per hipopnea.

La polipnea consisteix en un augment de la freqüència i profunditat respiratòries. Es pot definir com una combinació de taquipnea (respiració ràpida i superficial per sobre dels 20 cicles per minut) i hiperpnea (respiració profunda). Així, per exemple, el panteix és una taquipnea, mentre que la respiració sota esforç és una polipnea. Un cas extrem de polipnea és la respiració de Kussmaul, que apareix en els pacients en coma cetoacídic.

La respiració de Kussmaul és un patró de respiració anormal, profunda i dificultosa, sovint associada amb acidosi metabòlica severa, especialment en la cetoacidosi diabètica, i en la insuficiència renal terminal. És una forma d’hiperventilació, respiració que s’incrementa a mesura que augmenta l’acidosi metabòlica. Així, la respiració és inicialment ràpida i superficial, però a mesura que empitjora l’acidosi la respiració es torna a poc a poc profunda, lenta i dificultosa.

L’apnea és la cessació de la respiració. Durant l’apnea no hi ha moviment dels músculs de la inhalació, i el volum dels pulmons inicialment roman sense canvis. Depenent de com es bloquegen les vies respiratòries, pot haver-hi o no un flux de gas entre els pulmons i el medi ambient. L’intercanvi de gas dins dels pulmons i la respiració cel·lular no es veuen afectats.

La respiració de Cheyne-Stokes és un patró de respiració anormal caracteritzat per l’alternança d’una respiració cada vegada més profunda i més ràpida, seguida d’un descens gradual de la profunditat i rapidesa fins a una parada temporal de la respiració (apnea). El patró es repeteix, i cada cicle generalment dura entre 30 segons i 2 minuts. Dit d’altra manera, es tracta d’una oscil·lació de la ventilació entre l’apnea i la hiperpnea amb un patró crescendo-diminuendo, i s’associa amb el canvi de pressions parcials d’oxigen i diòxid de carboni. Es pot observar en pacients amb insuficiència cardíaca, accidents cerebrovasculars, lesions cerebrals traumàtiques i tumors cerebrals.

La respiració atàxica és un patró anormal de la respiració caracteritzat per la seva irregularitat completa, que combina períodes d’apnea amb moviments respiratoris irregulars i superficials. Aquest signe clínic s’associa amb una lesió en els centres respiratoris del sistema nerviós. És el mateix que la respiració de Biot i presenta un mal pronòstic, el qual és usualment més greu que la respiració de Cheyne-Stokes. En pacients en coma sol ser l’avantsala d’una aturada cardiorespiratòria.

La dispnea o falta d’alè fa referència a la sensació d’angoixa respiratòria. La dispnea és una dificultat respiratòria que se sol traduir en falta d’aire. Deriva en una sensació subjectiva de malestar que sovint s’origina en una respiració deficient, englobant sensacions qualitatives diferents variables en intensitat. Aquesta experiència s’origina a partir d’interaccions en què intervenen factors fisiològics, psicològics, socials i ambientals múltiples, que al seu torn poden induir des de respostes fisiològiques fins a comportaments secundaris. Es pot distingir entre:

  • Dispnea d’esforç: apareix en fer esforços, amb l’apreciació adjacent de si són grans, mitjans o petits.
  • Dispnea de decúbit, que s’alleuja amb la posició erecta (ortopnea). Pot arribar a diferents graus d’intensitat, sent progressiva fins a arribar al decúbit.
  • Dispnea paroxística nocturna, que també es coneix per les seves sigles DPN. Es caracteritza per aparèixer durant la nit, mentre el pacient es troba adormit. Això l’obliga a despertar-se sobtadament, creant una situació de desesperació en no poder rebre la quantitat necessària d’aire.
  • Dispnea de repòs: apareix fins i tot sense fer cap tipus d’esforç.

Valoració i mesura de la respiració

El patró respiratori varia en funció de l’edat; en un adult la freqüència pot oscil·lar entre 12 i 20 respiracions per minut. Els aspectes que cal valorar de la respiració orienten sobre alteracions de salut no solament de l’aparell respiratori. Encara que aquest primer protocol està centrat en la valoració de la freqüència, també permet observar canvis en el ritme i la profunditat, a part de l’observació dels diferents tipus de respiració.

PROTOCOL DE MESURA I VALORACIÓ DE LA FREQÜÈNCIA RESPIRATÒRIA
OBJECTIU
• Aquesta tècnica permet conèixer, valorar i registrar com és el patró respiratori en funció de la freqüència, regularitat i profunditat dels moviments respiratoris.
MATERIAL NECESSARI
• Rellotge.
• Gràfica de registre.
• Fonendoscopi.
PROCEDIMENT
1. Preparació del personal: rentat higiènic de mans abans i després del procediment. Prepareu el material.
2. Preparació del pacient: confirmeu la identitat del pacient. Aquesta és l’única tècnica en què no s’ha d’informar-lo, per evitar l’alteració del patró respiratori. Li podeu dir que li mesurareu el pols. Col·loqueu-lo en una posició còmoda: decúbit supí, Fowler o semi-Fowler.
3. Prepareu el material.
4. Informeu el pacient dient-li que li mesurareu el pols.
5. Feu la higiene de mans.
6. Sosteniu el canell del pacient per sobre del seu pit com si volguéssiu comptabilitzar el pols.
7. Comptabilitzeu durant 60 segons el nombre de vegades que eleva el tòrax (això coincideix amb el nombre d’inspiracions que fa). Durant el recompte cal valorar el ritme i la profunditat.
8. Acomodeu el pacient.
9. Feu la higiene de mans.
10. Acomiadeu-vos del pacient.
11. Enregistreu els valors recollits a la gràfica de constants. Si detectem un patró respiratori anormal haurem de tornar a repetir la mesura, i si es confirma caldrà avisar infermeria.
OBSERVACIONS
• En pacients amb respiració poc perceptible es porta a terme la tècnica d’auscultació col·locant un fonendoscopi a l’espatlla, entre la columna vertebral i qualsevol de les dues escàpules, aproximadament a l’alçada d’un bronqui principal, i comptar els sorolls inspiratoris o expiratoris durant un minut.

Trobareu versions imprimibles d’aquest i d’altres protocols als annexos de la unitat.

La pressió arterial

La pressió (o tensió) arterial (PA) és la pressió exercida per la circulació de la sang a les parets dels vasos sanguinis, i és un dels principals signes vitals. En cada batec del cor, la PA varia entre un màxim (pressió sistòlica) i un mínim (pressió diastòlica) de pressió. La PA mitjana disminueix a mesura que la circulació sanguínia va des del cor per les artèries, i té el seu major descens en les petites artèries i arterioles, i segueix disminuint a mesura que la sang es mou a través dels capil·lars i torna al cor per les venes.

El terme pressió arterial es refereix generalment a la pressió que es mesura en el braç d’una persona, concretament en l’artèria braquial, utilitzant un esfigmomanòmetre. La PA d’una persona s’expressa generalment en termes de la pressió sistòlica i la pressió diastòlica (per exemple, 115/75; o, tradicionalment 11,5 per 7,5):

  • Pressió arterial sistòlica: és la pressió màxima que registren les artèries del sistema circulatori sistèmic, coincidint amb la sístole del ventricle esquerre. També anomenada senzillament pressió sistòlica.
  • Pressió arterial diastòlica: és la pressió mínima que registren les artèries del sistema circulatori sistèmic, coincidint la diàstole del ventricle dret. També anomenada senzillament pressió diastòlica.

Aspectes que cal valorar de la pressió arterial

La següent classificació de la pressió arterial s’aplica als adults majors de 18 anys (vegeu la taula). Es basa en la mitjana de lectures de PA realitzades adequadament durant 2 o més visites al consultori. Cal tenir en compte que, referint-nos a la hipertensió (HTA), el diagnòstic de HTA no s’hauria de fer en tots els casos, només amb mesures de pressió a la consulta, ja que encara amb una tècnica correcta i un nombre adequat de mesures en diferents visites, un percentatge de pacients presentarà hipertensió aïllada en la consulta.

Taula: Classificació de la pressió arterial en els adults
Categoria Sistòlica (mmHg) Diastòlica (mmHg)
Hipotensió <90 <60
Normal 90 – 119 60 – 79
Normal-alta 120 – 139 80 – 89
Hipertensió grau 1 140 – 159 90 – 99
Hipertensió grau 2 ≥160 ≥100
Hipertensió sistòlica aïllada ≥140 >90

La hipertensió arterial (HTA)

La hipertensió arterial (HTA), un dels factors de risc més importants de la morbimortalitat cardiovascular, és un problema de salut pública rellevant i un dels motius de consulta més freqüents a l’atenció primària (AP).

A Catalunya, la prevalença oscil·la entre un 19,7 i un 48,4 % de la població major de 14 anys, depenent del tram d’edat considerat, mentre que la prevalença global és de 16,9 %. Malgrat que la relació entre les xifres de pressió arterial (PA) i el risc cardiovascular (RCV) és contínua, el nivell operatiu per al diagnòstic de HTA són xifres de PA ≥ 140/90 mmHg, i l’objectiu del tractament són els valors inferiors a 140/90 mmHg.

L’HTA té diverses definicions; per una banda, es defineix com l’elevació persistent de les xifres de PAS ≥ 140 i/o PAD ≥ 90 mmHg en persones de més de 18 anys. En l’àmbit de l’atenció primària de salut es considera que l’elevació de la PA és persistent si la mitjana de dues determinacions efectuades a cada visita, d’un total de tres visites, està elevada sempre. D’altra banda, el diagnòstic d’HTA en les persones diabètiques i pacients amb malaltia renal crònica es fa amb els mateixos criteris assenyalats al paràgraf anterior (≥ 140/90 mmHg).

Altres definicions d’hipertensió arterial són:

  • Hipertensió sistòlica aïllada (HSA): PAS ≥ 140 mmHg amb PAD < 90 mHg.
  • Hipertensió resistent: PAS ≥ 140 i/o ≥ 90 mmHg en pacients amb un compliment adequat que reben triple teràpia farmacològica a dosis plenes de classes farmacològiques diferents (combinacions de fàrmacs amb efecte additiu o sinèrgic), com a mínim, des de fa tres mesos, i algun dels fàrmacs és un diürètic. En persones grans amb HSA, igualment es considera hipertensió resistent si les xifres de PAS són superiors a 140 mmHg en la situació terapèutica abans descrita.
  • Hipertensió clínica aïllada (HTA de bata blanca, HTA aïllada en la clínica): 140, 150 HTA registrada únicament a la sala de consulta, amb xifres de PA normals. Si es comprova per automesurament (AMPA) o monitoratge ambulatori (MAPA) diürna es consideren elevades xifres mitjanes de PA ≥ 135/85 mmHg per a l’AMPA o MAPA diürn o ≥ 130/80 mmHg per al MAPA de 24 h.
  • Hipertensió ambulatòria aïllada (HTA emmascarada, normotensió clínica aïllada): 140. Valors normals de la PA a la sala de consulta, però detecció de xifres elevades en fer mesures ambulatòries fora de la sala de consulta.

Podem classificar les HTA de dues maneres:

  • Segons l’etiologia:
    • HTA essencial o primària (90 % o més dels casos a atenció primària). En aquest cas no és secundària a altres malalties.
    • HTA secundària. En aquest cas és secundària a altres malalties.
  • Segons la gravetat:
    • Grau 1: PAS 140-159 i/o PAD 90-99 mmHg.
    • Grau 2: PAS 160-179 i/o PAD 100-109 mmHg.
    • Grau 3: PAS ≥ 180 i/o PAD ≥ 110 mmHg.

Mesura de la pressió arterial

La pressió arterial es pot mesurar mitjançant mètodes invasius o no invasius. Entre els mètodes no invasius, el més usat és l’auscultatori. Altres mètodes són el palpatori i l’oscil·lomètric. En el mètode palpatori se substitueix l’auscultació per la palpació de l’artèria corresponent. La pressió sistòlica correspon al valor registrat en palpar el primer batec. La pressió diastòlica no es pot determinar amb aquest mètode. En cas d’amputacions, politraumatitzats, cremats, etc., cal realitzar la mesura utilitzant la cuixa i l’artèria poplítia.

El mètode més utilitzat és el mètode auscultatori, en què s’utilitzen dos aparells:

  • Fonendoscopi. Està constituït per un o dos tubs de goma que acaben en dues olives que s’adapten a l’orella, aquests tubs enllacen amb un altre que conté un diafragma (també anomenat membrana) i una campana els quals amplifiquen els sons d’auscultació. Té una membrana i una campana. Qualsevol de les dues parts pot col·locar-se al pacient. Les dues detecten els senyals acústics que viatgen a través dels tubs plens d’aire i arriben fins a les orelles de l’explorador. La campana transmet els sons de baixa freqüència, i per això és ideal per escoltar els pulmons. La membrana, en canvi, detecta les altes freqüències i permet escoltar el cor.
  • Esfigmomanòmetre o tensiòmetre. És un producte sanitari que consisteix en un maneguí inflable que s’utilitza per mesurar la pressió sanguínia. Un esfigmomanòmetre normalment consisteix en un maneguí, la unitat mesuradora (el manòmetre), el tub que els connecta ambdós i, en els models que no s’inflen automàticament, una pereta infladora que es connecta al maneguí. La pereta infladora té una vàlvula d’única via per prevenir la pèrdua ensopegada de pressió mentre l’operador està realitzant la maniobra de l’eixida d’aire del maneguí (vegeu la figura).
Figura Fonendoscopi i esfigmomanòmetre
PROTOCOL DE MESURA DE LA PRESSIÓ ARTERIAL AMB ESFIGMOMANÒMETRE ANEROIDE
OBJECTIU
• Aquesta tècnica permet conèixer la pressió arterial, que és la força que exerceix la sang en circular per les artèries. L’instrument que s’utilitza per mesurar-la és l’esfigmomanòmetre, que pot ser aneroide o electrònic.
MATERIAL NECESSARI
• Gràfica de registre
• Esfigmomanòmetre amb maneguet aneroide o electrònic
• Fonendoscopi
• Gases
• Desinfectant
PROCEDIMENT
1. Preparació del personal: rentat higiènic de mans, abans i després del procediment. Prepareu el material.
2. Preparació del pacient: confirmeu la identitat del pacient. Informeu-lo de la tècnica que fareu i demaneu-li el seu consentiment i la seva col·laboració. Acomodeu el pacient en un entorn tranquil per evitar situacions d’ansietat. Informeu-lo que durant la mesura no pot parlar ni contraure el braç on s’està realitzant la mesura. Si ha fet exercici o ha pres cafè o alcohol o ha fumat és recomanable esperar per prendre la mesura. Vigileu que no tingui la bufeta plena, això podria influenciar en els valors.
3. Prepareu el material. Comproveu que l’esfigmomanòmetre funcioni bé i no tingui fuites, i expliqueu al pacient el procediment que es portarà a terme.
4. Feu la higiene de mans i manteniu-lo en repòs durant cinc minuts.
5. Col·loqueu el pacient assegut o estirat, sense creuar les cames, amb el braç recolzat sobre una superfície i a l’alçada del cor.
6. Localitzeu l’artèria braquial per palpació.
7. Col·loqueu el maneguet desinflat, deixant l’extrem inferior a una distància de 2 a 3 cm per sobre de fosa cubital, amb l’espai suficient per col·locar el fonendoscopi sobre l’artèria i sense tocar el maneguet.
8. Col·loqueu el fonendoscopi a sobre de l’artèria palpada.
9. Infleu el maneguet amb la pera fins a 30 mm d’Hg per sobre d’on deixem d’escoltar el batec.
10. Afluixeu el maneguet amb la pera a una velocitat de 2 mm d’Hg per batec.
11. Recolliu la primera mesura en el primer so que apareix seguit d’altres dos iguals com la pressió sistòlica.
12. Recolliu la segona mesura quan desapareix el so dels batecs com la pressió diastòlica.
13. Acomodeu el pacient.
14. Netegeu el fonendoscopi amb gases i desinfectant.
15. Recolliu el material utilitzat.
16. Feu la higiene de mans i acomiadeu-vos del pacient.
17. Enregistreu els valors recollits a la gràfica de constants.
OBSERVACIONS
• De la pressió arterial; és més exacta quan s’utilitza la campana que el diafragma de l’estetoscopi.
• Si el so és molt dèbil podem demanar al pacient que aixequi el braç, que obri i que tanqui la mà de 5 a 10 cops, i després procedir a la mesura.
• La primera vegada que prenem la mesura és convenient fer-ho als dos braços, i si es detecta una diferència superior a 20 mmd’HG cal informar per conèixer les causes i la mesura més alta serà la que recollirem.
• Si detectem una mesura fora del patró de la normalitat, cal tornar a mesurar la pressió a l’altre braç, i si es confirma el valor anormal cal informar l’infermer/a.
• Cal comprovar si el maneguet és l’adequat al pacient. Hi ha diferents mides. Per utilitzar un esfigmomanòmetre digital o electrònic cal seguir les instruccions del fabricant.

Trobareu versions imprimibles d’aquest i d’altres protocols als annexos de la unitat.

Per la seva banda, els mètodes invasius es basen en la introducció d’una agulla, cànula o catèter a l’interior d’una artèria i la seva visualització en un monitor. Aquest mètode, a més de ser car, resulta molest per al pacient. Pel que fa al mesurament de la pressió arterial a través de tècniques invasives, s’usen mètodes invasius en pacients inestables, amb medicacions vasoactives intravenoses, quan sigui necessari extraure gasometries amb freqüència i, en general, en qualsevol situació que requereixi un control exhaustiu de la pressió arterial.

Consisteixen a canalitzar una artèria, en general la radial, amb un catèter, i connectar-lo a un sensor de pressió mitjançant un sistema de sèrum especial. Un monitor registra una corba i una xifra de pressió de forma continua, de manera que, ajustant les alarmes del monitor, ens avisarà de qualsevol variació que considerem anormal. D’aquesta forma podrem observar la PA en qualsevol moment, sense necessitat de molestar el pacient.

El TCAI prepara el material i col·labora en la tècnica per canalitzar l’artèria i el sistema de connexió al monitor. El material per connectar el catèter al monitor depèn del model del monitor i del fabricant.

La pressió venosa central

La pressió venosa central (PVC) descriu la pressió de la sang en la vena cava superior, prop de l’aurícula dreta del cor. La PVC reflecteix la quantitat de sang que torna al cor i la capacitat del cor per bombar la sang cap al sistema arterial.

La finalitat d’aquesta tècnica és introduir un catèter en una de les dues venes cava o en l’aurícula per mesurar la pressió mitjana a l’aurícula dreta. La pressió existent es reflecteix en una columna d’aigua graduada en centímetres. la PVC es pot mesurar connectant el catèter venós central del pacient a un conjunt d’infusió especial que està connectat a una columna d’aigua de petit diàmetre. Si la columna d’aigua es calibra correctament, l’alçada de la columna indica la pressió venosa central o PVC (vegeu la figura).

En la majoria de les unitats de cures intensives hi ha instal·lacions disponibles per mesurar PVC contínuament. En aquesta tècnica, el TCAI col·labora en la preparació del material. S’utilitza en l’estudi del balanç hídric en pacients crítics. Els valors normals oscil·len entre 6 i 12 cm d’aigua per a la vena cava i entre 0 i 4 cm d’aigua per a l’aurícula dreta.

Figura Mesuratge de la pressió venosa central

L'oximetria del pols o la saturació d'oxigen a la sang

La saturació d’oxigen és un cas particular de l’ús del terme saturació que s’utilitza per indicar la quantitat (en %) d’un gas en un líquid. En medicina es mesura la saturació d’oxigen en fluids corporals, generalment en la sang.

En medicina, el terme saturació d’oxigen s’utilitza habitualment per referir-se al nivell d’oxigenació de la sang. L’oxigenació es produeix quan les molècules d’oxigen (O2) entren en els teixits del cos. Per exemple, la sang s’oxigena als pulmons, on les molècules d’oxigen viatgen des de l’aire cap a la sang, on es combinen amb l’hemoglobina formant l’oxihemoglobina, i amb ella es reparteixen per tot el cos.

La saturació d’oxigen en sang, concretament la saturació arterial d’oxigen (SaO2), és un important paràmetre per a l’avaluació de la funció respiratòria. En molts casos, segons el quadre clínic, l’edat i la situació del pacient, permet treure conclusions sobre la funció i l’activitat del pulmó.

La pulsioximetria és un mètode no invasiu per determinar l’oxigen transportat per l’hemoglobina dins dels vasos sanguinis. Aquesta mesura es fa a partir d’un instrument anomenat pulsioxímetre o saturador (vegeu la figura). Aquest valor és la cinquena constant vital juntament amb la pressió arterial, temperatura, freqüència cardíaca i freqüència respiratòria. En canvi, la gasometria arterial sí és una tècnica invasiva.

Figura Pulsioxímetre

Aspectes que cal valorar en la pulsioximetria

La mesura més corrent de la saturació en les activitats de la medicina és mesurar la saturació d’oxigen en sang (saturació d’oxigen en sang arterial) mitjançant un aparell anomenat pulsioxímetre i així poder detectar, entre altres anomalies, una insuficiència respiratòria (vegeu la figura). És important, en particular, el seguiment del pacient durant l’anestèsia general en els procediments mèdics, o durant l’oxigenoteràpia en cas d’un estat greu. De fet, es mesura el percentatge d’oxigen vinculat amb l’hemoglobina de la sang (el contingut d’oxihemoglobina).

Els valors normals d’oxigen en sang en els adults és d’entre un 95 i un 100%. Cal destacar, però, que les persones diagnosticades de malaltia inflamatòria obstructiva crònica tindran una saturació <95%.

Figura Mesura amb pulsioxímetre corresponent a una saturació de 96% i una freqüència cardíaca de 113 ppm

Interpretació i actuació: els valors de saturació d’O2 tenen equivalència en els valors de PaO2 (pressió arterial d’oxigen) en mmHg de la gasometria arterial (vegeu la taula).

Taula: Equivalència dels valors de saturació d’O2/g i PaO2/mmHg
Saturació d’O2 PaO2
100% 288 mmHg
98,4% 100 mmHg
95% 80 mmHg
90% 59 mmHg
80% 48 mmHg
73% 40 mmHg
60% 30 mmHg
50% 26 mmHg
40% 23 mmHg
35% 21 mmHg
30% 18 mmHg

Hi ha, no obstant això, un valor crític: PaO2 60 mm de Hg, que es correspon amb una saturació del 90%, per sota de la qual petites disminucions de la PaO2 ocasionen dessaturacions importants. Per contra, per sobre del 90-95%, grans augments de la PaO2 no suposen increments significatius de la saturació d’oxigen. El punt crític que ha de donar el senyal d’alarma és el de saturacions inferiors al 95% (inferiors al 90 o 92% quan hi ha patologia pulmonar crònica prèvia); aquests pacients han de rebre tractament immediat.

Actuació segons % de saturació:

  • Amb una saturació del 95%: es recomana no actuació immediata.
  • Amb saturacions entre 95-90%: tractament immediat i monitoratge de la resposta a aquest; i segons com sigui, valorar derivació a l’hospital. Els pacients amb malaltia respiratòria crònica toleren bé saturacions al voltant d’aquests valors.
  • Amb saturacions inferiors al 90%: es tracta d’un malalt greu, per exemple amb hipòxia severa. S’ha d’aplicar oxigenoteràpia, tractament i trasllat a l’hospital.
  • Amb saturacions inferiors a 80%: valorar intubació i ventilació mecànica.
  • En nens amb <92%: remetre a l’hospital.

Insuficiència respiratòria

La insuficiència respiratòria és una síndrome clínica que es caracteritza per la incapacitat de l’organisme per mantenir els nivells arterials d’oxigen (O2) i de diòxid de carboni (CO2) adequats per a les demandes del metabolisme cel·lular. Segons el temps d’instauració, la insuficiència respiratòria es classifica en:

  • Aguda
  • Crònica
  • Crònica reaguditzada

En termes mèdics, la insuficiència respiratòria es defineix com la presència d’una hipoxèmia arterial (PaO2 menor a 60 mmHg) en repòs, a nivell del mar i respirant aire ambiental. Aquest criteri pot acompanyar-se d’hipercàpnia (PaCO2 major de 45 mmHg). Per a fins pràctics, es pot entendre que una saturació d’oxigen entre 90 i 95 equivalen a una PaO2 de 60 i 80 mmHg.

Així, segons els valors de la gasometria arterial, la insuficiència respiratòria es classifica en dos subtipus:

  • Insuficiència respiratòria parcial: es defineix com la disminució de la pressió parcial d’oxigen per sota de 60 mmHg (PO2 <60 mmHg).
  • Insuficiència respiratòria global: es defineix com la disminució de la pressió parcial d’oxigen per sota de 60 mmHg més l’augment de la pressió parcial de diòxid de carboni per sobre de 45 mmHg (PO2 <60 mmHg + PCO2> 45 mmHg).

Mesura de la pulsioximetria

La pulsioximetria és una mesura no invasiva que està indicada en situacions com pacients que necessiten control constant i precís de gasos sanguinis, en unitats com urgències o unitats de cures intensives, entre altres. Aquesta mesura no només s’utilitza en situacions d’emergència i urgències, sinó que és una variable molt típica en els centres d’atenció primària. Els pacients amb malalties respiratòries com MPOC o asma necessiten el control d’aquesta constant. En l’atenció domiciliària també és bastant constant la mesura d’aquesta variable.

Les alteracions clíniques que es poden detectar són: situacions d’hipoxèmia, possible hiperòxia en nens sotmesos a oxigenoteràpia amb SatO2 superior a 98% o canvis en la freqüència cardíaca. Els llocs per al mesurament de la pulsioximetria són els dits de les mans i els peus, els lòbuls de les orelles i el pont del nas. Les sondes dels dits són més precises que les sondes d’oïda.

PROCEDIMENT DE MESURA DE LA PULSIOXIMETRIA
Un pulsioxímetre o bé oxímetre de pols és un aparell mèdic que mesura de manera indirecta la saturació d’oxigen de la sang d’un pacient, no directament a través d’una mostra de sang. Alguns pulsioxímetres poden ser sensibles als canvis en el volum de sang sota la pell, produint un fotopletismograma. Sovint es connecta el pulsioxímetre a un monitor mèdic perquè el personal de salut pugui veure l’oxigenació d’un pacient en tot moment. La majoria de monitors també mostren la freqüència cardíaca. N’hi ha de portàtils amb piles, que permeten fer mesuraments de saturació d’oxigen fora de l’hospital.
OBJECTIU
• Controlar l’oxigenació del pacient, detectant precoçment situacions d’hipoxèmia, i obtenir el registre de la saturació d’oxigen de manera adequada per disposar de resultats fiables.
MATERIAL NECESSARI:
• Cotó
• Esparadrap
• Monitor de pulsioximetria
• Acetona/dissolvent d’ungles
• Sensor o transductor de pulsioximetria (existeixen diferents tipus de sensors, depenent del monitor i de l’edat)
PROCEDIMENT
1. Preparació del personal: rentat higiènic de mans, abans i després del procediment. Prepareu el material i utilitzeu guants d’un sol ús.
2. Preparació del pacient: confirmeu la identificació del pacient. Expliqueu al pacient i/o la família/cuidador el procediment que cal fer segons el cas. Fomenteu la col·laboració del pacient segons les seves possibilitats. Aprofiteu l’estona per comunicar-vos amb ell.
3. Informeu el pacient sobre el procediment, i expliqueu-li que no hi ha cap sensació específica relacionada amb l’actuació.
4. Feu la higiene de les mans amb un sabó antisèptic, o utilitzeu una solució hidroalcohòlica.
5. Observeu si el malalt té teràpia d’oxigen.
6. Comproveu si hi ha al·lèrgia a l’esparadrap.
7. Seleccioneu una zona que estigui ben vascularitzada, amb la pell neta i íntegra, lliure de greix i sense prominències òssies. En nounats es pot utilitzar el dors del peu o de la mà; en lactants i nens, localitzeu la zona en els dits índex, del mig o anular.
8. Avalueu la suficiència del subministrament de sang del lloc seleccionat. En casos de mala perfusió, hipotèrmia, recés venós o hipotensió es buscaran zones més centrals, com el lòbul de l’orella, el front o l’envà nasal (nivell III).
9. Comproveu que els paràmetres de forma d’ona i els límits d’alarma estan correctament establerts.
10. Traieu, si cal, l’esmalt d’ungles, joies o roba ajustada (nivell III).
11. Netegeu la zona escollida.
12. Col·loqueu el sensor en el lloc escollit, dit o lòbul de l’orella (tingueu en compte l’edat en els nens). Fixeu, si cal, amb cinta adhesiva.
13. Utilitzeu el lòbul de l’orella en cas d’alta pigmentació de la pell, evitant obstacles en l’absorció de la llum.
14. Assegureu-vos que emissor i detector estiguin enfrontats i que tota la llum travessa el teixit del pacient.
15. Assegureu-vos que hi hagi flux pulsatiu a la zona d’aplicació i que no tingui un moviment excessiu.
16. Ensenyeu el pacient a comunicar si la sonda està molt ajustada i a mantenir el dit amb sonda quiet per reduir els artefactes de moviment.
17. Col·loqueu el sensor:
• Si el transductor és per dit pediàtric, situeu-lo de manera que el dit toqui la punta d’aquest però no sobresurti. El cable ha de quedar al dors de la mà, fixant amb cinta adhesiva si cal. En els dits també es pot utilitzar pinça pediàtrica.
• Si el transductor és neonatal, poseu la cinta amb els sensors envoltant el dors del peu o de la mà, sense prémer massa i assegurant que els components òptics quedin enfrontats.
18. Deixeu el sensor col·locat el temps suficient per obtenir lectures consistents.
19. Si es detecta una lectura baixa, torneu a comprovar la posició del sensor, valoreu la perfusió distal i la forma d’ona.
20. Deixeu el pacient en posició còmoda i adequada, permetent el fàcil accés al timbre i als objectes personals.
21. Recolliu el material sobrant.
22. Feu la higiene de les mans amb un sabó antisèptic, o utilitzeu una solució hidroalcohòlica.
23. Ensenyeu el pacient a evitar moviments que desplacin la sonda de l’oxímetre.
24. Registreu els valors obtinguts i les accions realitzades.
25. Si l’oximetria és continua:
• Inspeccioneu el lloc del sensor cada 2-3 hores per comprovar la integritat de la pell, l’adhesió apropiada i que l’alineació òptica és la correcta (segons instruccions d’ús del fabricant).
• Roteu d’ubicació el sensor cada 3 hores o sempre que hi hagi canvis en la zona (enrogiment, decoloració o erosió cutània, formació de butllofes…).
• El risc de patir cremades pel sensor es deu a l’emissió de llum, sumada a cert grau de pressió per mantenir-lo fix.
• Registreu en la gràfica d’infermeria l’hora i el lloc de rotació on es col·loca el sensor.
• No utilitzeu el sensor durant la realització de ressonàncies magnètiques.
• Les lectures falsament baixes o erràtiques en la SatO2 poden ser degudes a mala perfusió perifèrica per fred ambiental, hipotèrmia, hipotensió, vasoconstricció, xoc, anèmia, administració de medicació que produeix vasoconstricció o vasodilatació perifèrica, o contrastos radiològics o blau de metilè. Davant d’aquesta situació observeu el pacient i: 1) apliqueu calor, massatges o teràpia local vasodilatadora; 2) retireu-li la roba ajustada; 3) en cas dels contrastos, espereu a la seva eliminació sistèmica entre 5-10 minuts; 4) valoreu gasometria en sang.
• La congestió venosa pot produir lectures errònies baixes de la saturació arterial d’oxigen real. Assegureu un flux venós de sortida adequat en el lloc monitorat. El sensor no ha d’estar per sota del nivell del cor.
• En la insuficiència cardíaca dreta o insuficiència tricúspide l’augment del pols venós pot afectar la lectura. Col·loqueu el sensor per sobre del nivell del cor.
MANTENIMENT DEL SENSOR I L’EQUIP
• No el submergiu en aigua ni en solucions de neteja, ni l’esterilitzeu.
• Vigileu el nivell de la bateria.
• Si el sensor és per a ús múltiple de pacients ha de netejar-entre les aplicacions d’acord amb les normes locals i les recomanacions del fabricant.
• En cas de llum ambiental excessiva (fototeràpia, xenó, infrarojos, fluorescents, llums de quiròfan o fibra òptica), protegiu el sensor amb un material opac per evitar valors falsament alts.
• Si hi ha mala qualitat del senyal o artefactes causa de moviments del pacient, reubiqueu el sensor a una zona amb menys mobilitat.
• La interferència òptica produeix un mesurament inexacte: en no haver-hi una correcta oposició entre els dos díodes i part de la llum no passa pel sensor, la corba és correcta però el valor obtingut no. Corregiu-la: 1) seleccioneu el sensor apropiat al pacient; 2) reubiqueu el sensor de forma adequada.

Trobareu versions imprimibles d’aquest i d’altres protocols als annexos de la unitat.

Realització de l'electrocardiograma

L’electrocardiograma és la representació gràfica de l’activitat elèctrica del cor detectada a través d’una sèrie d’elèctrodes col·locats en la superfície corporal. El sistema de conducció elèctrica del cor permet que l’impuls que es genera en el nòdul sinusal del cor es propagui i estimuli el miocardi (múscul cardíac), fet que en provoca la contracció. L’electrocardiograma fa una funció semblant: consisteix en l’estimulació coordinada del miocardi que permet la contracció eficaç del cor i que així la sang sigui bombada per tot el cos. L’impuls elèctric es genera en el nòdul sinusal, passa al nòdul auriculoventricular i es distribueix als ventricles a través del feix de His i les fibres de Purkinje:

PROCEDIMENT DE REALITZACIÓ DE L’ELECTROCARDIOGRAMA
Abans de fer l’electrocardiograma hem d’assegurar-nos, a més, que coneixem l’equip electrocardiogràfic i el seu funcionament.
OBJECTIU
• Les aplicacions d’aquests prova en atenció primària són diverses, i les principals són les següents: l’estudi i l’evolució de la cardiopatia isquèmica, la identificació i el control del tractament o de les arrítmies, el control evolutiu de la repercussió de la hipertensió arterial i de les valvulopaties sobre el cor i la valoració de trastorns metabòlics i iònics.
MATERIAL
• Electrocardiògraf
• Elèctrodes
• Material conductor: alcohol/aigua sabonosa/pasta conductora
• Paper mil·limetrat
• Gases o mocadors de paper
• Llençol o tovallola
• Bolígraf
• Llitera
• Maquineta de rasurar d’un sol ús
PROCEDIMENT
1. Preparació del personal: rentat higiènic de mans abans i després del procediment, prepareu el material.
2. Preparació del pacient: confirmeu la identificació del pacient, expliqueu al pacient i/o família/cuidador el procediment que es farà segons el cas. Fomenteu la col·laboració del pacient segons les seves possibilitats.
3. Informeu el pacient del procediment i indiqueu-li que és indolor. Procureu que estigui al més relaxat possible i que la temperatura de l’habitació sigui agradable (la tremolor muscular pot interferir el senyal elèctric).
4. Digueu-li al pacient que es desprengui de tots els objectes metàl·lics que porti al damunt (rellotge, polseres, anells, pendents, monedes, cinturons, etc.), ja que els metalls són conductors elèctrics i el contacte amb ells pot alterar el registre. A continuació, demaneu-li que es descobreixi el tòrax, que es tregui les sabates i que es fiqui al llit en la llitera en decúbit supí. Si no tolera aquesta posició, eleveu el capçal de la llitera. Exposeu els canells i els turmells del pacient. Cobriu-li el tòrax amb un llençol o una tovallola.
5. Netegeu amb una gasa impregnada amb alcohol la zona interior dels canells i dels turmells del pacient (amb això es disminueix el greix de la pell i es facilita la conducció elèctrica).
6. Apliqueu la pasta conductora en la superfície de l’elèctrode que entrarà en contacte amb la pell del pacient (si no disposa de pasta es pot emprar alcohol o sèrum fisiològic).
7. Col·loqueu els quatre elèctrodes perifèrics en els canells i els turmells del pacient. Els elèctrodes han d’aplicar-se en superfícies carnoses, evitant les prominències òssies, les superfícies articulars i les zones de borrissol abundant. Si el pacient té una extremitat amputada, situeu l’elèctrode corresponent a aquesta extremitat en el monyó. Si no hi ha monyó, col·loqueu l’elèctrode en el tronc, al més pròxim possible a l’extremitat amputada. Si el pacient té una extremitat enguixada, col·loqueu l’elèctrode sobre la zona de la pell més proximal al guix.
8. Connecteu cadascun dels cables al seu elèctrode perifèric corresponent (l’extrem de cada cable està retolat amb les sigles i el codi de color d’identificació):
• Connecteu el cable RA (right arm o braç dret) o vermell a l’elèctrode del canell dret.
• Connecteu el cable LA (left arm o braç esquerre) o groc a l’elèctrode del canell esquerre.
• Connecteu el cable LL (left leg o cama esquerra) o verd a l’elèctrode del turmell esquerre.
• Connecteu el cable RL (right leg o cama dreta) o negre a l’elèctrode del turmell dret.
9. Descobriu el tòrax del pacient fins aproximadament el setè espai intercostal. Netegeu amb una gasa impregnada en alcohol les zones on col·locareu els elèctrodes toràcics (amb això es disminueix el greix de la pell i es facilita la conducció elèctrica). Si fos necessari, rasureu prèviament la pell.
10. Identifiqueu i ordeneu cadascun dels cables de les derivacions precordials, perquè això facilitarà la seva col·locació posterior (l’extrem de cada cable està retolat amb les sigles i el codi de color d’identificació). Assegureu-vos que cada cable està connectat a un elèctrode precordial, encara que també es poden col·locar primer els elèctrodes en el tòrax del pacient i després connectar els cables. En general, quan els elèctrodes són del tipus pera de goma, és més còmode tenir els cables ja connectats, mentre que si els elèctrodes són adhesius és més pràctic situar-los primer en el tòrax del pacient i després connectar els cables.
11. Apliqueu la pasta conductora en l’elèctrode i col·loqueu cadascun d’ells en l’àrea toràcica corresponent (vegeu la figura):
• V1. Quart espai intercostal dret, al costat de l’estèrnum.
• V2. Quart espai intercostal esquerre, al costat de l’estèrnum.
• V3. En un lloc equidistant entre V2 i V4 (a mig camí de la línia que uneix totes dues derivacions).
• V4. Cinquè espai intercostal esquerre, en la línia medioclavicular.
• V5. Cinquè espai intercostal esquerre, en la línia axil·lar anterior.
• V6. Cinquè espai intercostal esquerre, en la línia axil·lar mitjana.
12. Digueu-li al pacient que farem el registre i que és convenient que s’estigui quiet i que no parli, per no interferir en el traçat.
13. Seleccioneu la velocitat estàndard (25 mm/s).
14. Calibreu o premeu el botó “acte”, segons el model de l’aparell.
15. Seleccioneu i registreu les derivacions durant almenys 6 segons cadascuna d’elles (els 6 segons proporcionen un temps òptim per detectar possibles alteracions del ritme i de la conducció).
16. Observeu la qualitat del traçat. Si la qualitat no és adequada, repetiu el traçat corresponent.
17. En finalitzar el registre, apagueu l’aparell i retireu els elèctrodes. Netegeu la pell del pacient i indiqueu-li que ja pot vestir-se. Recolliu i netegeu el material. Desconnecteu les clavilles i netegeu cada elèctrode amb una gasa xopada en alcohol. Deixeu els cables dels elèctrodes recollits i desembolicats.
18. Identifiqueu el traçat obtingut amb el nom del pacient i la data i l’hora en què es va obtenir el registre.
19. Recolliu i ordeneu el material utilitzat.
20. Registreu la tècnica en el full de registre corresponent.
21 Deixeu el pacient còmode. Col·loqueu-lo en una posició adequada segons tolerància.
CONSIDERACIONS AL PROCEDIMENT
1. Depenent de la situació clínica pot estar indicat el registre de derivacions addicionals:
• V7. Cinquè espai intercostal esquerre, en la línia axil·lar posterior.
• V8. Cinquè espai intercostal esquerre, sota l’angle de l’omòplat esquerre.
• Derivacions dretes (V3 a V8). En el costat dret del tòrax, en la posició corresponent als seus equivalents del costat esquerre.
2. Les línies verticals del cos que necessitem conèixer per a la col·locació dels elèctrodes precordials són les següents:
• Línia medioclavicular o mamil·lar. Es traça tirant una vertical des del punt mitjà de la clavícula.
• Línia axil·lar anterior. Es traça tirant una vertical a partir del lloc on, estant elevat el braç, fa prominència el múscul pectoral major i forma el límit anterior de la cavitat axil·lar.
• Línia axil·lar mitjana. És la que passa pel centre de la cavitat axil·lar.
• Línia axil·lar posterior. Es traça en direcció vertical prenent com a punt de partida el lloc on el múscul dorsal ample de l’esquena forma el límit posterior de la cavitat axil·lar quan el braç s’eleva.

Trobareu versions imprimibles d’aquest i d’altres protocols als annexos de la unitat.

Figura Localització dels elèctrodes corresponents a les derivacions precordials V1 a V6

El monitoratge

El monitoratge en medicina és l’observació d’una malaltia, afecció o un o diversos paràmetres mèdics a través del temps. Es pot dur a terme mitjançant el mesurament continu de certs paràmetres mitjançant l’ús d’un monitor mèdic (per exemple, mitjançant el mesurament continu dels signes vitals per un monitor de capçalera), i/o fent repetidament exàmens mèdics (com ara monitoratge de glucèmia amb un glucòmetre en les persones amb diabetis mellitus). La transmissió de dades d’un monitor a una estació de monitoratge a distància es coneix com telemetria o biotelemetria (vegeu la figura).

Els paràmetres que es tenen en compte són els següents:

  • Electrocardiograma per avaluar el ritme i la freqüència cardíaca (abreujat ECG o EKG).
  • Pressió arterial o tensió arterial, ja sigui mesurada de forma no invasiva amb un esfigmomanòmetre a través d’un braç o la cuixa o invasiva a través d’un catèter arterial (una agulla en una artèria) en l’artèria femoral o radial (abreujat com a TA).
  • Saturació d’oxigen que es determina a través d’un sensor de llum transcutani per mesurament de l’absorbància. Aquest mètode s’anomena pulsioximetria (abreviatura: SpO2).
  • Temperatura corporal, el mesurament es fa amb uns sensors de temperatura que es poden inserir en el recte o en l’esòfag, mesurats (abreviatura: TEMP).
  • Capnometria, per mesurar la quantitat de diòxid de carboni en l’aire exhalat (abreviatura: etCO2 = endtidaler CO2).
Figura Pantalla del dispositiu d’un monitor mèdic que s’utilitza en anestèsia.

Aquest monitoratge pot ser necessari per a altres paràmetres, com ara la pressió venosa central, la pressió intracranial, el mesurament del cabal cardíac, l’anàlisi del contorn de pols (PiCCO[2]), els valors de pressió arterial pulmonar en un catèter d’artèria pulmonar o formes especials d’electroencefalografia (EEG).

Pel que fa a l’equipament, depenent de l’aplicació, es col·loquen diferents requisits en el dispositiu, de manera que hi ha diversos tipus en ús. En anestèsia, els monitors són una part integral de la màquina d’anestèsia i sovint estan instal·lats de manera permanent (vegeu la figura). En cures intensives, els monitors estan connectats en xarxa entre si i connectats a una estació central de monitoratge, perquè a partir d’aquí tots els paràmetres importants de tots els pacients es puguin recuperar.

Figura Vista de diversos paràmetres d’un monitor d’anestèsia

Als serveis mèdics d’emergència, en cures intensives o en helicòpters medicalitzats es poden utilitzar monitors robustos i petits o desfibril·ladors, que també tenen una funció de monitoratge (vegeu la figura).

Figura Monitoratge d’un desfibril·lador

Límits d'alarma i documentació dels valors

Es poden activar alarmes visuals o auditives, amb límits ajustables individualment, quan no s’arriba o es depassen els paràmetres mesurats, o quan en una anàlisi complexa es detecta una arrítmia cardíaca. Aquests poden ser transferits, així com els paràmetres mesurats, a una xarxa de monitoratge de pacients, a una estació central i a altres monitors de signes vitals. Així, els metges i les infermeres poden prestar atenció abans a una situació crítica i poden reaccionar més ràpidament (vegeu la figura).

Figura Màquina anestèsica amb sistemes integrats de monitoratge de diversos paràmetres vitals, incloent-hi la pressió arterial i la freqüència cardíaca

Al mateix temps, gairebé tots els monitors de dades vitals ofereixen la capacitat de traspassar els paràmetres mesurats en les interfícies a un sistema de gestió de dades del pacient. Això condueix a una millora substancial de la documentació i atenció.

Pel que fa a la documentació, als hospitals existeix la necessitat d’un registre complet de les dades mèdiques d’alta resolució (paràmetres vitals de la freqüència cardíaca; per exemple, la pressió arterial i la resta de constants vitals) per part dels monitors de vigilància.

Això permet una ràpida visió general de l’estat actual del pacient, tenint en compte la història clínica. Un enregistrament durant un període prolongat permet analitzar de forma retrospectiva els esdeveniments individuals amb més detall. Les dades s’usen per al monitoratge de pacient actual (p. ex., en cures intensives), per a la documentació del pacient i per a l’anàlisi de dades en el camp de la investigació mèdica.

Aquestes eines especials de monitoratge de pacients s’utilitzen prenent com a base un PC. A través de la interfície de sèrie dels monitors, les dades d’alta resolució de signes vitals de l’hospital (en xarxa) es graven sempre en un PC, es visualitzen i s’emmagatzemen. Mentre que els monitors de pacients poden emmagatzemar dades vitals i senyals primaris només per a un període determinat, l’ús d’un sistema d’aquest tipus permet un arxivament a llarg termini.

Anar a la pàgina anterior:
Exercicis d'autoavaluació
Anar a la pàgina següent:
Activitats