Introducció

Malauradament, a les societats occidentals actuals, també a la nostra societat, existeixen múltiples violències que afecten el dia a dia de les nostres vides. Les violències que vivim són generadores de dolor i, per tant, fan disminuir el nostre benestar i les possibilitats de desenvolupament de la nostra vida.

Descobrir quines són les causes de les diferents violències és fonamental per poder-les combatre i fer així que les nostres vides siguin vides dignes de ser viscudes. En gran mesura, la majoria de violència que vivim s’explica per causes estructurals. Per tant, encara que les diferents violències es produeixin en espais microsocials (la llar, la família, la parella, el carrer, etc.), les seves causes les trobem en aspectes estructurals de les nostres societats.

Les diferents desigualtats socials que jerarquitzen i estratifiquen els diferents grups i col·lectius socials expliquen la invisibilització, la vulnerabilització, la discriminació, l’exclusió, la vulneració de drets i, en definitiva, la violència que viuen alguns grups socials i col·lectius. La desigualtat per raó de classe, de sexe, de gènere, d’orientació sexual, d’ètnia i/o nacionalitat, d’edat o de capacitats explica les violències que viuen col·lectius com les persones empobrides econòmicament, les dones, les persones LGBTIQ, les persones d’origen immigrant, les persones grans o les persones amb diversitat funcional. Així, fer front a les violències implica intervenir políticament per corregir i transformar una estructura social que es presenta desigual, jerarquitzada i estratificada, i per poder incidir en les següents formes d’opressió: el racisme, el sexisme, el masclisme, el classisme, l’homofòbia, la transfòbia o el capacitisme. Formes d’opressió que en moltes ocasions no actuen de manera independent, sinó que ho fan de manera interrelacionada i que tenen molts efectes sobre la vida de moltes persones.

Acostumem a concebre la llar i la família com a espai de protecció i aixopluc enfront de situacions de dificultat i de malestar. I és innegable que, en moltes ocasions, ho són, ho han estat i ho continuen sent. De fet, cal reconèixer les tasques de cures (constants i mai reconegudes) que han dut a terme les dones en aquests espais com a generadores de benestar psicològic i físic per als més petits, per als més grans, per a les persones dependents, i també per als homes. Però és molt important apuntar que també és en aquests espais on han aparegut situacions d’abús i violència, sobretot cap a aquelles persones més vulnerables, com són les dones, els infants, les persones grans i les persones dependents. Una societat heteropatriarcal que genera desigualtat entre homes i dones, entre les persones que s’acullen al model heteronormatiu i aquelles persones que no ho fan, i que imposa el domini d’una masculinitat hegemònica, és un element fonamental per entendre quines són les violències i les situacions abusives que es viuen a les llars i en el si de la família.

En aquesta unitat formativa expliquem com és la violència masclista que es produeix en el si de la parella, la llar i la família, i els efectes que té per a les dones i els seus fills/es. També posem especial èmfasi a explicar quins són els serveis i quin és l’acompanyament que s’ha de fer per fer front a les situacions de violència masclista que hagin viscut les dones i els seus fills/es (si és el cas). A més, fem incís en com es pot intervenir amb els homes que han exercit violència masclista.

Com a futurs integradors i integradores socials, cal que conegueu en profunditat què és la violència masclista i com s’expressa en el si de la parella, la família i la llar. A la vegada, és de gran rellevància que conegueu com es pot intervenir en casos en què es viu o s’ha viscut la violència masclista. La matèria d’aquesta unitat formativa us ha de servir per poder detectar situacions de violència masclista en qualsevol dels serveis on treballeu, i també per saber com s’hi pot intervenir.

En aquesta unitat hi ha tres apartats. El primer apartat, “Situacions de violència i conductes abusives”, recull els principals conceptes per entendre què és la violència, què és la violència masclista i com es manifesta aquesta violència en el si de la llar, en el si de la família i en les relacions afectives i de parella. En aquest apartat també es tracten les estratègies i accions que serveixen per sensibilitzar i prevenir situacions de violència masclista. Cal que pareu atenció a cada una de les definicions per no confondre els diferents termes. A la vegada, heu de conèixer quines són les estratègies i accions principals per prevenir situacions de violència masclista, ja que poden servir per engegar campanyes d’aquest tipus en les intervencions professionals futures.

El segon apartat, “Estratègies d’intervenció en violència masclista”, ofereix una explicació detallada dels diferents serveis d’atenció a les situacions de violència masclista. Aquest apartat també dona informació important sobre com actuar, com a professionals de l’àmbit social, en les diferents fases que permeten que les dones s’alliberin i es recuperin de la violència masclista. Ofereix recomanacions sobre l’actuació en les fases de detecció, atenció i recuperació/reparació en situacions de violència masclista. El contingut d’aquest apartat ha de ser útil per entendre el paper professional i les funcions d’altres professionals que poden treballar en xarxa.

El tercer apartat, “Seguiment de la intervenció en situacions de violència masclista”, ofereix les principals eines útils en cada una de les accions professionals que serveixen per detectar, atendre i acompanyar les dones en els processos de recuperació i alliberament de la violència masclista. El contingut d’aquest apartat ha de servir, sobretot, per conèixer eines útils per detectar situacions de violència masclista.

Anar a la pàgina següent:
Resum