Referències

Bibliografia bàsica

CGCEES. (2016). “RES, revista d’educació social”. núm. 23: “Inserción sociolaboral i educación social”. Barcelona: Col·legi Oficial d’Educadors i Educadores Socials (CGCEES).

En aquest número de la revista s’exposa la situació de la inserció sociolaboral a Catalunya amb exemples de bones pràctiques.

Colomer, M. (et al.) (2008). Claus tutorials. Guia per a l’acompanyament i el suport tutorial. Barcelona: SURT.

Obra que facilita eines per a l’acció tutorial entesa com a espai de mediació entre la persona i el mercat laboral a partir d’una millora de l’ocupabilitat i del desenvolupament de la competència professional.

Colomer, M. (2010b). Tècniques d’anàlisi de competències professionals II. Projecte professional (el podeu descarregar aquí:

Document en pdf ( 783.1 KB )
).

En aquest dossier trobareu una proposta per organitzar i estructurar els itineraris personals d’inserció, així com cadascuna de les seves fases a partir d’uns elements claus.

Diversos autors (2004). Guia metodològica per a la inserció laboral de dones. Diputació de Barcelona. Barcelona: SURT.

En aquesta guia s’expliquen els models de fonamentació i la proposta metodològica de SURT per als itineraris personals d’inserció i s’ofereixen un seguit de recursos per desenvolupar competències transversals a partir de dinàmiques de grup.

Gómez, M. (2009). La intervenció educativa en el procés d’inserció laboral. Revista d’Educació Social, número 41, pàgines 15-33. Barcelona: Revista d’Educació Social.

En aquest article s’analitza la inserció laboral com un procés d’intervenció educativa, entesa com un aprenentatge progressiu d’hàbits personals, habilitats socials, i competències bàsiques, tècniques i transversals per al desenvolupament d’una ocupació que ha de portar la persona a la integració social i a una vida autònoma.

Zubero, I. (coord.) (2006). “Empleo e inclusión. Monográfico Documentación Social”. Revista de Estudios Sociales y de Sociología Aplicada, octubre-desembre. Madrid: Càritas Espanyola.

Monogràfic sobre la feina i la relació que manté amb els processos d’inclusió social.

Bibliografia complementària

Bunk, G. (1994). La transmisión de las competencias en la formación y perfeccionamiento profesionales de la RFA. França: Revista Europea de Formación Profesional.

Gerhard Bunk, catedràtic de la Universitat de Glessen, ha dirigit la Comissió Principal de Pedagogia de l’empresa i Desenvolupament de Personal.

Echeverria, B. (2008). Orientación profesional. Barcelona: editorial UOC.

Benito Echevarria Samanes, professor amb més de quaranta anys d’experiència, és especialista en el desenvolupament de la formació professional, l’orientació professional i el diagnòstic i el desenvolupament i avaluació de competències.

Frago, E. i altres. (1999). Trabajar para vivir. Una propuesta innovadora de inserción sociolaboral. Madrid: Miraguano ediciones.

En aquest llibre trobareu reflexions i criteris tècnics per fer l’abordatge en xarxa dels problemes de l’atur i l’exclusió social. El treball i la inserció són un dret de la ciutadania i les accions de formació i promoció de feina han de retornar l’autonomia i els drets a les persones sense feina.

Hilarión, P. i Koatz, D. (2012). Guia per a la integració laboral de persones amb trastorn mental. Barcelona: Obra Social “la Caixa”.

En aquesta guia trobareu informació sobre el procés d’inserció laboral amb persones amb trastorn de salut mental. També s’hi ofereixen diferents models de documentació per donar suport al procés.

Le Boterf, G. (2001). Ingeniería de las competencias. Barcelona: editorial Gestión.

Guy LeBoterf (França) és doctor en Ciències Humanes i en Sociologia, i un dels més reconeguts experts en gestió i desenvolupament de competències.

Mertens, L. (1997). Competencia laboral: sistemas, surgimiento y modelos. Mèxic: ed. OIT.

El doctor Leonard Mertens és, des de l’any 1996, consultor internacional en gestió de productivitat, formació, treball i relacions laborals de l’oficina de l’Organització Internacional del Treball, amb base a Mèxic. Ha treballat per a diverses organitzacions, com l’OIT (Organització Internacional del Treball), com a formador i assessor.

Mille, J. M. (2015). Manual d’elaboració i avaluació de projectes. Col·lecció Útil Pràctic, núm. 25. Edició actualitzada per l’equip tècnic de Torre Jussana. (Document consultable en línia: tjussana.cat/doc/publicacions/UP_25.pdf).

José Manuel Mille Galán és un expert en planificació, programació i elaboració i avaluació de projectes. Ha participat en l’àmbit de les ONLs, com a membre de base i també formant part dels equips directius de diferents associacions o desenvolupant funcions d’assessorament i suport tècnic. Ha col·laborat activament en la creació de diferents entitats, com ara entitats de joves contra l’atur, de dones, de reinserció social… Ha estat president d’una cooperativa i un bon coneixedor, des de la pràctica quotidiana, dels diferents aspectes de la realitat i del funcionament de les organitzacions no lucratives. Ha col·laborat com a expert amb diverses institucions, com ara Torre Jussana o el Patronat la Flor de Maig de la Diputació de Barcelona. Ha desenvolupat tasques de formació, assessorament i suport tècnic a entitats i associacions.

Orteu, X. (et al) (coord.) (2007). Guia d’inserció sociolaboral adreçada als professionals de l’àmbit de les drogodependències. Barcelona: Subdirecció General de Drogodependències. Direcció General de Salut Pública. Departament de Salut. Disponible a: tinyurl.com/y6jnar2e.

En aquesta guia trobareu un marc conceptual i metodològic per actuar amb persones drogodependents i exdrogodependents dins de l’àmbit de la inserció sociolaboral. També hi trobareu diferents registres per poder utilitzar al llarg d’un itinerari personal d’inserció i propostes d’activitats d’orientació per dur a terme en tutoria individual o grupal, així com un cas pràctic desenvolupat.

Pérez Sánchez, M. (2016). Participación y negociación en procesos evaluativos. Granada: editorial Universidad de Granada.

En aquest llibre trobareu un cas pràctic d’avaluació d’un projecte d’inserció sociolaboral.

Salva, F. i altres. (2000). Proyectos de inserción sociolaboral y economia social, descripción y propuestas para la intervención. Madrid: Editorial Popular.

Aquest llibre recull un grapat de bones pràctiques aplicades a l’àmbit de la inserció sociolaboral.

Vidal, S. et al. (2017). Inserció sociolaboral. Barcelona: Altamar.

En aquest llibre es fa una proposta de projectes d’inserció sociolaboral, a partir d’itineraris d’oferta i de demanda.

Adreces d'interès

http://caritas.barcelona/formacio-i-insercio-laboral/

En aquesta pàgina web podeu trobar projectes, experiències, memòries i testimonis sobre els processos d’inserció sociolaboral que es duen a terme a Càritas.

ejoventutat.gencat.cat

En aquesta pàgina s’analitza la situació laboral de les persones joves a partir de les dades de l’informe d’Enquesta de població activa, per trimestres.

www.ine.es/ A la pàgina web de l’Instituto Nacional de Estadística podeu trobar informació de diferents aspectes vinculats al món laboral i altres àmbits del territori espanyol.

www.idescat.cat/

A la pàgina web de l’Institut d’Estadística de Catalunya podeu trobar informació estadística de diferents aspectes vinculats al món laboral i altres àmbits del territori català.

justicia.gencat.cat/ca/ambits/cire/

A la pàgina del CiRE trobareu estadístiques i memòries de les accions vinculades amb la inserció sociolaboral de les persones recluses, així com els projectes que s’hi desenvolupen.

www.arrelsfundacio.org/

A la pàgina web de la Fundació Arrels trobareu informació sobre les persones sensellar, com ara quins són els factors que condicionen que una persona acabi al carrer, xifres actualitzades, publicacions, projectes i serveis que s’ofereixen a les persones sensellar.

https://justicia.gencat.cat/ca/ambits/cire/

Pàgina web del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE). En aquest portal trobareu informació sobre els àmbits d’actuació del CIRE, els serveis que presta i dades estadístiques actualitzades.

www.surt.org/

A la pàgina web de la Fundació SURT trobareu experiències, projectes i publicacions vinculades amb la inserció sociolaboral de les dones.

mapalaboral.org

Eina en línia que pretén ajudar en l’orientació del projecte professional. Està adreçat principalment al col·lectiu de joves.

https://odismet.es/

L’Observatorio sobre discapacidad y mercado de trabajo en España, de la Fundación ONCE, ofereix dades actualitzades sobre la situació de les persones amb discapacitat al mercat laboral estatal.

Ministerio de igualdad. Manual para facilitar la inserción laboral de mujeres víctimas de violencia de género. Disponible a https://www.inmujeres.gob.es/servRecursos/formacion/Pymes/Introducion.htm Guia per acompanyar la inserció sociolaboral de dones víctimes víctimes de violència de gènere publicada pel Ministerio de Igualdad.

Referències bibliogràfiques

Aganzo, A. (et al.) (2009). “Inserció laboral de les persones en situació de pobresa i/o d’exclusió social” a Educació Social, n. 41, pàg. 47-68.

Ajuntament de Barcelona (2016). L’informe d’avaluació dels projectes d’atenció grupal. Orientacions i eines pràctiques, núm. 3. Ajuntament de Barcelona, Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS). (Document consultable en línia: tinyurl.com/yxz4keyc).

Ajuntament de Lleida (2016). Projecte “Empodera’t”. Nou model d’intervenció social amb persones sense llar. De la lògica del rebre a la lògica de la reciprocitat. 2015-2016. tinyurl.com/y33ny86p.

Alcover, C. i Pérez, V. (2011). Trabajadores con discapacidad: problemas, retos y principios de actuación en salud ocupacional. Med. segur. trab. vol.57 suppl.1 Madrid 2011. Consultat a: tinyurl.com/y3xakqbv l’1/07/2019.

Cachón, L. (2012). “Inmigrantes y mercado de trabajo en España en la fase madura del ciclo migratorio. Observatorio de las Ocupaciones del SEPE”. Cuadernos del Mercado de Trabajo, núm. 8, pàg. 42-51.

Álvarez, A. Avaluació de projectes. Diputació de Barcelona. (https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/continguts/033AP_cas2_01/html/ca/modulo01_t.html

Angeli, F. (1997). Unità capitalizzbili e crediti formativi. Metodologie e strumenti di lavoro. Pàg. 49. Roma: Isfol.

Associació Benestar i Desenvolupament. (2015). L’Hospitalet acull: Projecte d’acompanyament a la inclusió social. Pàg. 11 i 12. L’Hospitalet: Associació Benestar i desenvolupament.

Barcelona Activa (2011). Projecte de vida professional PRO-VP. Barcelona: Barcelona Activa, Consorci d’Educació; Ajuntament de Barcelona (Document consultable en línia: treball.barcelonactiva.cat/porta22/es/joves/projecte-pro-vp.do).

Carrizosa, J. i Sesé, A. (2014). “La diversitat funcional al treball”. Revista d’educació social, núm. 58. (Document consultable en línia: www.raco.cat/index.php/EducacioSocial/issue/view/21215/showToc).

Cenizeros Estévez, J. C. i Oteo Antuñano, E. (2003). Orientación sociolaboral basada en itinerarios, una propuesta metodológica para la intervención con personas en riesgo de exclusión. Madrid: Fundación Tomillo, Centro Integral para la Formación y el Empleo. (Document consultable en línia: www.ccoontigocampus.es/escuela5/documentos/ficha-57).

Colomer, M.; Cruells, E.; Palacín, I.; Rubio, F. (2008). Claus tutorials. Guia per a l’acompanyament i el suport tutorial. Barcelona: Surt.

Colomer, M. (2010). Tècniques d’anàlisi de competències professionals I. Fonaments metodològics. Barcelona: SOC. (El podeu descarregar aquí:

Document en pdf ( 546.8 KB )
).

Colomer, M. (2010b). Tècniques d’anàlisi de competències professionals II. Projecte professional. (El podeu descarregar aquí:

Document en pdf ( 783.1 KB )
.

Colomer, M. (2010c). Tècniques d’assessorament individual I. L’acció orientadora. (El podeu descarregar aquí:

Document en pdf ( 696.5 KB )
.

Colomer, M. et al. (2010d). Proposta metodològica d’inserció laboral per a joves. Barcelona: Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS). (Document consultable en línia: acciosocial.org//wp-content/uploads/2015/07/guia-joves-completa_baixa2.pdf).

CresCoVa (diversos autors). (2008). Itinerarios personalizados para el acceso al empleo. Proyecto ErCoVa. València: Agrupación de desarrollo CresCoVa. (Document en línia: tinyurl.com/y47ocu7h).

Creu Roja Espanyola (2002). Guía de orientación laboral para las personas inmigrantes. Madrid: Creu Roja Espanyola. (Document consultable en línia a: www.project-dream.eu/files/info_pages/guiaRed_interlabora.pdf).

Creu Roja Espanyola (2008). Manual para la intervención laboral con colectivos vulnerables. Madrid: Creu Roja Espanyola. (Document consultable en línia: www.cruzroja.es/documentos/2006_3_IS/pdfs/MANUAL.pdf).

Creu Roja Internacional (2011). Guía para el seguimiento y la evaluación de proyectos y programas. Ginebra: Federación Internacional de Sociedades de la Cruz Roja y de la Media Luna Roja. (Document consultable en línia: www.ifrc.org/Global/Publications/monitoring/1220500-Monitoring-and-Evaluation-guide-SP.pdf).

Comissió Europea. (2001). Libro verde - Fomentar un marco europeo para la responsabilidad social de las empresas. Brussel·les: Comissió Europea. (Resum consultable en línia: eur-lex.europa.eu/legal-content/ES/TXT/?uri=CELEX:52001DC0366).

Diputació de Barcelona. (2014). “Quadre de comandament integral per a directius i directives”. Barcelona. (Document en línia: tinyurl.com/y6dnwc96).

DOGC. (2014). Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. Consultable en línia: portaljuridic.gencat.cat/ca.

Elvira, M. i Prieto, R. (1999). ¿Cómo desarrollar la empleabilidad?. Cuadernos para la inserción laboral. Madrid: Càritas Espanyola.

Equip d’Inserció Laboral del Maresme. (2011). Memòria final del programa de prospecció i acompanyament a persones amb discapacitat i/o malaltia mental al mercat ordinari. Comunitat Terapèutica del Maresme (CTM).

EUSE. (2010). Caja de herramientas para la diversidad de la Unión Europea de Empleo con Apoyo. European Union of Supported Employment. Document en línia: tinyurl.com/y4np5ref.

Fundació SURT (2004). Guia metodològica per a la inserció laboral de dones. Barcelona: Diputació de Barcelona.

Grup de Treball Ocupació i Col·lectiu Trans de la Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya. (2021). Guia per millorar l’ocupabilitat de les persones trans adreçada a equips tècnics d’ocupació. Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa. Disponible a https://tinyurl.com/4smy7pvf

Fabra, Núria; Heras, P. ; Gómez, M.. (2016). “Inserción laboral de personas que cumplen medidas penales”. Revista de educación social, núm. 22, pàg. 182-197.

Generalitat de Catalunya. (2016). Millora de l’ocupabilitat des de l’acció social comunitària. Anàlisi amb relació al Programa Òmnia. Col·lecció eines, núm. 28, pàg. 104 a 108. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Generalitat de Catalunya. (2007). Guia d’inserció sociolaboral adreçada als professionals de l’àmbit de les drogodependències. Capitol 3: Estratègies per a l’assessorament sociolaboral de persones ateses en un dispositiu sociosanitari. Pàg. 54. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Salut, Departament de Treball.

Govern del Principat d’Astúries (2013). Metodología formal para la evaluación de la empleabilidad de las personas demandantes. Astúries: Servei d’Ocupació Pública d’Astúries. (Document consultable en línia: ftp://ftp.asturias.es/sepepa/PAPE/INDICADOR_6026.pdf).

Gómez, M.(2009). La intervenció educativa en el procés d’inserció laboral. Revista d’Educació Social, núm. 41, pàg. 15-33. Barcelona: Fundació Pere Tarrés.

Gómez, M. (2016). “El marc del treball en xarxa”, inclòs en el document Millora de l’ocupabilitat des de l’acció social comunitària, col·lecció Eines núm. 28. Barcelona: ed. Generalitat de Catalunya, Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. (Document consultable en línia: tinyurl.com/yxjzyrdb).

Incorpora. (2016). Guía de la metodología del Programa Incorpora. Elementos de calidad para promover la Integración Social. Barcelona: Fundació bancària “la Caixa”.

Institut Català de les Dones. (2023) Les dones a Catalunya 2022. Disponible a https://dones.gencat.cat/web/.content/03_ambits/Observatori/03_dossiers_estadistics/230131_Dossier-Dones-2022.pdf

Instituto Nacional de Estadística. (2022). Encuesta a las personas sin hogar. Disponible a https://www.ine.es/prensa/epsh_2022.pdf

Llei 17/2020, del 22 de desembre, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista. https://portaljuridic.gencat.cat/eli/es-ct/l/2020/12/22/17

Mille, J. M. (2015). Manual d’elaboració i avaluació de projectes. Col·lecció Útil Pràctic, núm. 25. Edició actualitzada per l’equip tècnic de Torre Jussana. (Document consultable en línia: tjussana.cat/doc/publicacions/UP_25.pdf).

Ministerio de Derechos Sociales y Agenda 2030, Dirección General de Derechos de las Personas con Discapacidad, Real Patronato sobre Discapacidad, Observatorio Estatal de la Discapacidad (2023). Informe Olivenza 2022 sobre la situación de la discapacidad en España. Observatorio Estatal de la Discapacidad. Disponible a: https://www.observatoriodeladiscapacidad.info/wp-content/uploads/Informe-OED.pdf.

Orteu, X. (2016). Millora de l’ocupabilitat des de l’acció social comunitària. Col·lecció Eines núm. 28. Barcelona: Generalitat de Catalunya.

Programa Incorpora. (2016). Guia de la metodologia del programa Incorpora. Elements de qualitat per promoure la inserció laboral de les persones vulnerables. Barcelona: Programa Incorpora. (Document consultable en línia: www.incorpora.org/documents/20181/121195/Guia+Metodologica.pdf/11ef6d52-a40c-453f-9c3d-400).

Sáez, D. (2016). “Una mirada socioeducativa a les polítiques públiques d’ocupació per a joves en risc d’exclusió social”. RES, Revista de educación social, núm. 23, pàg. 39-57.

Sancho, P. (et al) (2011). La inserció posada en pràctica. Experiències destacades per a la inserció sociolaboral de persones recluses i exrecluses dels participants de la Xarxa Temàtica Nacional del Fons Social Europeu. Barcelona: Unitat Administradora del Fons Social Europeu.

SEPE. (2023) Informe del Mercado de Trabajo de las Personas con Discapacidad Estatal. Servicio Público de Empleo Estatal. Document consultable en línia: https://tinyurl.com/3wctntv5

SOIB. (2017). Itineraris integrals d’inserció laboral per a l’ocupació de col·lectius vulnerables 2017-2018. Govern de les illes Balears, Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB).

Soleto, M. et al. (2004). Buenas prácticas en seguimiento y evaluaciónde proyectos de empleo. Experiencias de la iniciativa comunitaria equal en andalucía. Andalusia: Dirección General de Fomento del EmpleoServicio Andaluz de EmpleoConsejería de Empleo y Desarrollo TecnológicoJunta de Andalucía. (Document consultable en línia: https://www.juntadeandalucia.es/export/drupaljda/buenas%20practicas.pdf).

Sub-direcció General de Drogodependències (2022). Sistema d’Informació sobre Drogodependències de Catalunya. Informe anual 2021. Barcelona: Agència de Salut Pública de Catalunya. Disponible a https://tinyurl.com/ycxcvw7x.

Anar a la pàgina anterior:
Resultats d'aprenentatge