Materials elèctrics: conductors, tubs i canalitzacions

Són molts els materials que es necessiten per fer una instal·lació elèctrica, a més són molt cars i el preu segueix pujant, sobretot el preu del coure, que als últims anys s’ha triplicat. Per això es fa necessari estalviar i optimitzar les instal·lacions. Per aconseguir aquesta optimització, cal fer un bon ús dels materials. Emprar el que cal, ni més ni menys.

L’element més importat és el cable elèctric, pel qual passen els electrons que porten l’energia elèctrica, i sense el qual seria impossible l’execució d’una instal·lació elèctrica. Però a més del cable són necessaris altres elements que fan la instal·lació més segura i fiable. I això és el que pretén la reglamentació, en concret, el Reglament electrotècnic per a baixa tensió (REBT) i la normativa UNE (una norma espanyola), fer les instal·lacions més segures i fiables.

Els elements, a més del cable, són els tubs i les canalitzacions que protegeixen els conductors enfront de deterioraments que puguin vindre de l’exterior (aigua, cops…).

Tant el conductor com els altres elements, cal que tinguin unes dimensions i característiques suficients, i això només és possible gràcies a les reglamentacions (REBT) i a les normalitzacions (UNE).

Hi ha, a més, una part molt important per portar a terme la instal·lació: les caixes de derivació i les connexions. És a dir, no es permet fer qualsevol connexió, en qualsevol lloc, un costum molt generalitzat en el món no professional de l’electricitat. Una mala connexió en un mal lloc és font de moltes avaries i en el pitjor dels casos de greus accidents i incendis.

El cable elèctric

L’element per on som capaços d’enviar l’energia o el corrent elèctric, des d’allà on es disposa fins on es consumeix, és el cable elèctric.

El cable elèctric, com qualsevol altre objecte de la tècnica o de la ciència, cal estudiar-lo per veure com funciona. D’aquesta manera aprofitem al màxim els avantatges, i reduïm al mínim els possibles inconvenients. El cable, doncs, divideix en dues parts o components físics: el conductor i l’aïllant. El conjunt conductor i aïllant és el que normalment anomenem cable elèctric.

El REBT entén per cable elèctric el conjunt constituït per un o més conductors aïllats, el seu revestiment individual, l’eventual protecció del conjunt, i els eventuals revestiments de protecció que es disposin. Pot tenir, a més, un o més conductors no aïllats.

  • El cable elèctric té a dins un gran nombre de fils caragolats/6
  • El cable elèctric té a dins un gran nombre de fils caragolats

Per a l’estudi del conductor elèctric ens aprofitem dels avenços de la física i la matemàtica en aquest camp. El que es tracta és d’associar els fenòmens físics a les fórmules matemàtiques que ens interessen per després poder conèixer i dimensionar una instal·lació elèctrica.

El fenomen més important associat al conductor elèctric és la resistència que aquest ofereix al pas dels electrons.

La resistència és un element molt important, ja que en funció d’aquest el conductor s’escalfarà més o menys. Que un conductor s’escalfi és poc desitjable perquè els conductors porten uns aïllants plàstics que no suporten altes temperatures, es fonen. Aquesta escalfor també pot ser el començament d’un incendi. Aquest fenomen d’escalfament és també conegut com a efecte Joule, en honor al seu descobridor.

Els conductors no poden tenir qualsevol diàmetre, ni tampoc poden ser del color que més ens agradi per motius estètics. El conductor, per seguretat, fiabilitat i per reduir costos són d’uns diàmetres fixos i d’uns colors que varien depenent de la funció que desenvolupen dins de la instal·lació.

Pel que fa als aïllants, són de materials polimèrics. N’hi ha principalment de dos tipus: els termoplàstics, que aguanten només fins als 70 ºC de temperatura, però que són barats; i els termoestables, que aguanten fins a 90 ºC de temperatura i que són més cars. A més a més, hi altres tipus per a aplicacions especials, com ara que siguin elàstics o que no facin fum en cremar-se. A més, els aïllants tenen diferents colors que ens vénen imposats per les reglamentacions i normalitzacions per distingir les diferents funcions que tenen dins la instal·lació. I no per qüestions estètiques, o imposicions dels fabricants.

  • 039;aïllant (part externa) i conductor (part interna). El conductor només té un fil.
  • El fil elèctric consta d&

Pel que fa al nom que el cable elèctric pren en el món professional de l’electricitat és molt divers. S’utilitzen altres paraules, a més de cable elèctric, per diferenciar tipus o agrupacions de conductors elèctrics i aïllaments. A continuació us presentem tot un seguit de termes específics per parlar de material elèctric amb propietat:

  • Fil: conductor cilíndric unipolar i amb un únic fil de coure o alumini.
  • Cable o cable unipolar: conductor elèctric format per diversos fils enrotllats amb espiral.
  • Mànega o cable multipolar: conjunt de fils o cables aïllats amb una coberta exterior comuna a tots aquests.
  • Pletina: conductor de secció rectangular. Emprat en quadres elèctrics i bobinatges de motors i transformadors de potència elevada.

  • Mànega o cable multipolar/-24
  • Mànega o cable multipolar

La resistència

Quan parlem d’un circuit elèctric ràpidament ens ve al cap una imatge com la de la figura.

Figura Circuit elèctric

En aquest, i per poc que coneguem la simbologia, veiem una font de tensió i una làmpada que consumeix tot el corrent. I tots dos estan units per un conductor que suposem ideal, és a dir, un conductor que transmet tota l’energia elèctrica que genera la font fins al consumidor, la làmpada, i no tenim cap tipus de pèrdua. En la situació real això no és veritat, hi ha pèrdues, però aquestes pèrdues de vegades són tan petites que no es tenen en compte. En el cas dels circuits elèctrics sí que cal tenir-les en compte, ja que poden arribar a ser importants i en alguns casos perilloses.

Les pèrdues del conductor són degudes al fet que tot conductor s’oposa, ofereix una resistència al pas del corrent elèctric.

Aleshores si volem apropar-nos més a la realitat, és a dir, que el circuit elèctric ideal s’apropi més al que realment passa, hem de representar en l’esquema del circuit l’efecte que la resistència té.

Un dels camps de la tecnologia més avançada és la recerca de materials que ofereixin la mínima resistència al pas del corrent elèctric: els superconductors.

Com fem per fer el circuit més fidel a la realitat?

Hem de posar una resistència R (figura) en la qual suposem concentrada tota la resistència que ofereix el conductor al pas del corrent:

Figura Circuit elèctric amb resistència

En realitat aquesta resistència no és un element independent o extern com passa als circuits electrònics. En l’electrònica les resistències sí que són uns elements físics independents que s’utilitzen per limitar el pas del corrent o provocar una caiguda de tensió.

Els conductors dels circuits electrònics, com ara els cables elèctrics o les unions soldades entre components, també tenen una resistència, però aquesta no la tenim normalment en compte per dues raons: la primera és que els corrents són mínims, a l’entorn de mA, i la segona és que les resistències són molt curtes, a l’entorn de cm. Però a les instal·lacions elèctriques els corrents són molt més elevats, a l’entorn de desenes o centenars d’amperes, i les distàncies fàcilment són centenars de metres. Així doncs, quan posem en marxa una instal·lació elèctrica cal tenir en compte la resistència que el cable elèctric té, tant a efectes de caiguda de tensió com a efectes d’escalfament.

Així doncs, quan posem en marxa una instal·lació elèctrica cal tenir en compte la resistència que el cable elèctric té, tant a efectes de caiguda de tensió com a efectes d’escalfament.

Càlcul de la resistència d'un conductor

Quan parlem de resistència ens referim a la resistència que ofereixen els electrons al pas del corrent elèctric. Aquest fenomen físic és molt clar, però no ens val conèixerlo i prou, sinó que hem de ser capaços de quantificar-lo; és a dir, de mesurar-lo, de calcular-lo i de posar-li unitats. I per això és imprescindible l’ús de les matemàtiques, matemàtiques molt senzilles però necessàries, i que tot aquell que vulgui conèixer el funcionament d’una instal·lació elèctrica caldria que sabés, fins i tot de memòria…

Quins són els factors que afecten la resistivitat d’un conductor?

Podem pensar en el corrent elèctric com un flux d’electrons, com una canonada per on passa aigua i que, tot passant-hi, va perdent forçao millor dit, pressió. Si en comptes d’aigua, pensem en electrons, en comptes de canonada, en cable elèctric, i en comptes de pressió, tensió o voltatge, veiem més clarament quin és el funcionament de cada un dels elements. Així, per exemple, com més ampla és la canonada l’aigua perd menys pressió, en electricitat com més gran és la secció del conductor menys pèrdua de voltatge tenim. També hi influirà que la canonada sigui més o menys llarga i que sigui de metall o de plàstic, antiga o nova.

Els factors que intervenen en la resistència del conductor elèctric al pas del corrent són:

Secció

La secció d’un conductor no és el diàmetre d’aquest. Recordem que la secció d’una circumferència és

on d és el diàmetre (mm), s la secció (mm²) i π= 3,1416.

  • s: secció del conductor, que cal expressar-la en mm². Com més secció més facilitat de pas tindran els electrons; així doncs, tenim que són inversament proporcionals: com més secció menys resistència.
  • l: longitud del conductor, que cal expressar en metres. Lògicament, com més longitud els electrons aniran perdent “força”, és a dir, la resistència serà directament proporcional a la longitud. Com més longitud més resistència.
  • ρ: resistivitat. És una constant que depèn del material, i el material més utilitzat per als conductors elèctrics són el coure ( = 1/56 Ωmm²/m) i l’alumini ( = 1/35 Ωmm²/m). Com més resistivitat, més resistència presenta el conductor; així doncs, és directament proporcional. El coure és més bon conductor que l’alumini (té menys resistivitat), però té dos inconvenients: un és que el coure pesa molt més que l’alumini; l’altre és l’elevat preu del coure, que cada vegada és més elevat que el de l’alumini.

Resistivitat i condictivitat

La resistivitat (ρ) i la conductivitat (σ) són inverses; és a dir, un conductor com més resistivitat (ρ) menys conductivitat (σ). Matemàticament ρ= 1/σ . Les unitats també són inverses:

ρ=Ω mm²/m

σ=m/Ω mm²

Aquests tres factors són els que intervenen en la resistència del conductor i ara només cal posar-los a la mateixa fórmula: els directament proporcionals multiplicant i els inversament proporcionals dividint.

La resistència d’un conductor en en funció de les propietats físiques és:

Exemple de càlcul de resistència

Calculeu la resistència d’un conductor de coure de 25 m de longitud, i d’1,5 mm² de secció.

Solució:

ρ és la resistivitat que per ser coure és 1/56 mm²/m

l és la longitud en aquest cas 25 m

s és la secció del conductor, en aquest cas 1,5 mm²

Posant els valors a la fórmula:

Ohm

Mestre de matemàtiques alemany (1789-1854), Ohm va fer molt per posar fórmules matemàtiques als fenòmens físics fent els seus experiments al taller de l’escola. Fins aleshores, les matemàtiques i la física eren independents. Va tenir grans lluites amb els físics de l’època per posar fórmules matemàtiques als fenòmens físics. La coneguda llei d’Ohm és potser la fórmula més coneguda descoberta per Ohm.

Una de les conseqüències de la resistència d’un conductor és la diferència entre la tensió inicial i la tensió final, que es coneix amb el nom de caiguda de tensió.

La caiguda de tensió és la responsable que a una instal·lació no hi arribin els 230 V que en un principi surten del transformador. És a dir, en surten 230 V, però com que el cable no és perfecte i té una resistència, ens arriben, per exemple, només 225 V. Això vol dir que la caiguda de tensió ha estat de 5 V.

Escalfament

Una altra de les característiques que cal tenir en compte en l’elecció del conductor és l’escalfament al qual estarà sotmès. Per què un conductor s’escalfa?

És el corrent que passa pel conductor el que fa que aquest s’escalfi, per dir-ho així. La resistència o el fregament dels electrons al seu pas pel conductor fan que aquest s’escalfi. Els elements que intervenen en aquest escalfament són el corrent que hi passi, la resistència (R) i el temps (t) que estigui passant. Tot plegat ho podem resumir en la següent fórmula

on:

  • R = resistència
  • I = intensitat que passa pel circuit
  • t = temps que està en marxa

Per tant, hem de tenir en compte la quantitat de corrent que passa per un conductor per tal que no s’escalfi excessivament, ja que si ho fa es pot fondre l’aïllant, provocar un curtcircuit amb altres conductors i produir un incendi.

Les estufes elèctriques es basen en l’escalfament d’una resistència.

I a més, és una pèrdua d’energia el fet que el cable no tingui la suficient secció i s’escalfi. Un cable que no té prou secció s’escalfa segons

James Prescott Joule

El descobridor de l’escalfament d’un conductor d’un corrent va ser l’anglès James Prescott Joule (per això també s’anomena efecte Joule); i la unitat internacional d’energia és el joule.

i aquest escalfament, aquesta energia calorífica, són directament pèrdues que es paguen a la companyia elèctrica i que no s’aprofiten. Com es pot veure en la fórmula de l’energia calorífica, la quantitat d’energia que es perd és més gran quan tenim més corrent (I2) i quan el conductor té més resistència (R), és a dir, menys secció. I finalment, també hi influeix el temps que estigui en marxa, per la qual cosa si una càrrega té molta potència, i està funcionant durant molt de temps, és molt important que tingui un cable de bona secció per no tenir unes elevades pèrdues d’energia (diners).

Aïllant

El cable elèctric no només té un element metàl·lic (coure o alumini) capaç de fer de suport perquè els electrons puguin circular lliurement. És necessari que entre diferents conductors no hi hagi contacte. Si entre diferents conductors que normalment estan a diferent tensió o voltatge hi ha contacte es produeix un curtcircuit; i les seves conseqüències són, en el millor dels casos, que les proteccions es disparen; fins i tot es pot produir un incendi per curtcircuit.

Perquè els conductors mantinguin la tensió aïllada d’altres conductors, és necessari que tinguin un aïllant.

L’aïllant és la peça de material dielèctric que suporta la tensió assignada als conductors i impedeix el contacte elèctric amb l’exterior.

Dielèctric vol dir ‘no conductor de l’electricitat’.

Els materials emprats per als aïllaments són els materials polimèrics i els elastòmers. El principal problema que presenten aquests materials és la poca resistència a les altes temperatures. És a dir, els materials només aconsegueixen suportar, com a màxim, uns 90 ºC. A més temperatura es fonen i deixen de fer la seva funció. Aleshores els conductors perden l’aïllament i poden entrar en contacte amb altres conductors o materials a diferent tensió i es produeix un curtcircuit, tan conegut pel fet de ser el responsable de tants incendis.

Per veure com es fabriquen els cables i les diferents capes consulta la secció d’annexos on trobaràs un video on t’explica el procés de fabricació.

Els tipus d’aïllants que s’utilitzen normalment a les instal·lacions electrotècniques interiors són:

  • PVC (policlorur de vinil). És un termoplàstic molt econòmic i no suporta temperatures superiors a 70 ºC. És el més utilitzat a les instal·lacions interiors domèstiques.
  • EPR (etilè propilè). És un elastòmer derivat del cautxú i la seva principal característica és la flexibilitat.
  • PE (polietilè) i XPLE(polietilè reticulat). És un termostable resistent a les altes temperatures de fins a 90 ºC, per la qual cosa permeten fer instal·lacions més segures.

A més, cal mencionar una última exigència que ha entrat al món dels aïllants, sobretot els que s’utilitzen als locals de molta concurrència. Quan cremen no han de fer fum i no han de ser propagadors de la flama. Evidentment això fa augmentar-ne el cost, però és necessari que s’apliqui en instal·lacions en què hi ha d’haver un seriós compromís de seguretat, sobretot en locals d’una concurrència pública. Aquests tenen una composició de poliolefina per la seva baixa emissió de fums.

El pes

Al contrari del que pugui semblar, pesar les bobines de cables és molt útil per mesurar la quantitat de cable que hi queda.

La forma de procedir és la següent; primerament és pesa la bobina de cable de la qual sabem la longitud. Un cop utilitzat el cable necessari per a la instal·lació, tornem a pesar el que queda de cable i amb una senzilla regla de tres podem saber el cable que ens queda a la bobina.

Exemple de càlcul de cable restant

Una bobina de cable de 16 mm² de 100 m pesa 6,6 kg. Si després d’utilitzar-lo en una instal·lació pesa 2 kg, quant cable ens queda a la bobina?

Solució:

En els catàlegs dels fabricants el pes és una dada que sol aparèixer. En la taula podem veure alguns pesos significatius del cable H05VV-K i a la taula alguns pesos signifiatius del cable H07V-K:

Taula: Pes del cable H05VV-K, mànega de coure amb aïllament PVC
Secció (mm²) Pes (kg/km)
2 x 4 333
3 x 4 264
2 x 2,5 134
3 x 2,5 170
Taula: Pes del cable H07V-K, cable unipolar de coure amb aïllament PVC
Secció (mm²) Pes (kg/km)
1 x 4 45
1 x 6 64

El pes també té la seva importància a les grans instal·lacions, on per una safata o per un tub passen una gran quantitat de cables. El pes d’aquests pot fer que el tub es doblegui i que a llarg termini es trenqui. A les grans instal·lacions cal fer càlculs del pes dels conductors i de la resistència dels tubs o safates.

Per veure les dades que els fabricants de cables donen als seus catàlegs consulteu la secció “Annexos” que trobareu al web d’aquest mòdul.

Secció i identificació de conductors

Les seccions dels conductors elèctrics també estan normalitzades, la qual cosa fa que només determinades seccions siguin utilitzades. Aquestes seccions normalitzades es poden trobar en l’RBT-ITC-19, en les UNE o fins i tot als catàlegs dels fabricants (vegeu taula).

Taula: Seccions normalitzades (mm2)
1,5 2,5 4 6 10 16 25 35
50 70 95 120 150 185 240 300

Cal recordar que aquestes seccions no són ni el diàmetre del cable, ni la secció total del cable (aïllant més conductor), sinó que són la secció del conductor sol. Per saber la secció total del cable, és a dir, la secció del conductor més l’aïllant, cal anar una vegada més als catàlegs dels fabricantsde cables elèctrics.

Un dels aspectes més importats a les instal·lacions elèctriques són les identificacions dels cables. Seguint la normativa (EN-UNE) i reglamentació (REBT), els cables s’identificaran mitjançant un codi de colors que mostra la seva funció dins la instal·lació, que és el que podeu veure en la taula.

Taula: Codi de colors i funció
Color del cable Funció
Negre, Gris, Marró Fases
Blau Conductor neutre
Verd-i-groc, Groc Conductor de protecció

No seguir aquest codi de colors pot suposar una falta greu en una instal·lació amb les consegüents sancions. Si més no, també pot suposar un greu accident, si per exemple, un conductor de protecció s’utilitza com a fase, i el que treballa no ho sap, pot haver-hi un greu accident.

Normes harmonitzades

Perquè a tot el territori europeu hi hagi lliure comerç es va acordar (1983) que totes les normatives dels diversos estats es basarien en les normes europees (EN), i només serien traduïdes a les diverses llengües per les entitats normatives estatals (UNE).

Característiques generals dels cables

De conductors n’hi ha de molts tipus; algunes de les característiques que cal tenir en compte són:

Tensió assignada

La tensió assignada d’un cable és la tensió de referència per a la qual s’ha dissenyat el cable, i que serveix per a definir els assajos elèctrics. La tensió assignada s’indica mitjançant la combinació de dos valors U0 / U, expressats en volts, així:

  • U0 és el valor eficaç entre qualsevol conductor aïllat i el terra (revestiment metàl·lic del cable o medi circumdant)
  • U és el valor eficaç entre dos conductors de fase qualssevol d’un cable multipolar o d’un sistema de cables unipolars

En un sistema de corrent altern, la tensió assignada d’un cable ha de ser almenys i com a mínim igual que la tensió nominal del sistema per al qual està previst. Aquesta condició s’aplica tant per al valor Uo com per al valor U.

De manera general es pot entendre que la tensió assignada és similar a la tensió d’aïllament, és a dir, el valor màxim de tensió que pot suportar un cable sense que l’aïllament perdi les seves propietats dielèctriques. D’aquesta manera un cable de tensió assignada 450/750 V podria suportar fins a 450 V entre fase i terra i 750 V entre fase i fase.

Composició

De cables elèctrics n’hi ha una gran quantitat de tipus, en funció de la tensió nominal, la instal·lació, i l’ambient on funcionarà. De manera genèrica un cable unipolar pot constar de les parts següents (vegeu la figura):

  • Conductors (1): els conductors poden ser de coure o d’alumini i tenen com a missió conduir el corrent. A part del material, també es podrien classificar en funció de si el conductor és extraflexible, flexible o rígid. En el cas dels rígid poden estar formats d’un sol filferro o diversos filferros.
  • Capa semiconductora del conductor (2): el conductor es pot recobrir per una capa semiconductora, que té una missió doble: per una part impedir la ionització de l’aire, que es produiria entre el conductor i el material aïllant, i per una altra millorar la distribució del camp elèctric a la superfície del conductor.
  • Aïllant (3): cada conductor porta un embolcall aïllant, de diferents característiques segons el tipus de cable. Els més emprats són:
    • Policlorur de vinil (PVC): el PVC és un polímer termoplàstic sintètic obtingut per polimerització del clorur de vinil com a únic monòmer. El policlorur o el clorur de vinil són una font de greus impactes ambientals, tant en la fabricació (emissions de clorur de vinil i generació de residus especials), com en el processament (ús de metalls pesants i altres substàncies químiques problemàtiques) i la incineració (emissions d’àcid clorhídric i organoclorats). Fins que va aparèixer el polietilè reticulat com a aïllant, el PVC ha estat un destacat aïllant per a cables de baixa tensió.
    • Polietilè reticulat (XLPE o PER): l’XLPE és com es coneix l’aïllament amb polietilè reticulat. Entre les seves característiques tenim una gran estabilitat tèrmica, baixes pèrdues dielèctriques i una fàcil instal·lació per fer connexions i empalmaments.
    • EPR: l’EPR és com es coneix l’aïllament amb goma etilè-propilè. Les seves característiques inclouen els avantatges de l’XLPE, i a més té un molt bona resistència a la temperatura (gran estabilitat tèrmica) i a la ionització (efecte corona). A part d’aquestes n’hi ha moltes altres combinacions: goma d’etilè-propilè, goma de silicona, etc.
  • Cinta semiconductora de l’aïllant (4).
  • Pantalla (5): s’aplica una pantalla sobre cadascun dels conductors amb la finalitat de mantenir el camp elèctric a l’interior del cable i limitar la influència de cables propers. Normalment està constituïda per coure.
  • Coberta exterior (6): són les capes o embolcalls externs que actuen com a protecció de cables elèctrics, com per exemple suportar els efectes mecànics produïts durant la vida útil: estesa del cable, fregament, pressions, etc. També hi ha cables multipolars. Els més habituals són els tripolars (3 fases) i els tetrapolars (3 fases més neutre). Aquests cables també es coneixen com a cables multiconductors o mànegues.
Figura Estructura cable unipolar

De manera general, els cables multiconductors tenen les mateixes parts, però s’inclouen a més a més les següents (vegeu la figura):

  • Farciment (7): té com a missió donar forma cilíndrica al conjunt de conductors.
  • Armadura (8): va col·locada sobre el farciment i és un embolcall constituït per cintes, platines o filferros metàl·lics, que té com a missió evitar les pèrdues per inducció.
  • Coberta (9): recobriment exterior del cable.
Figura Estructura cable multiconductor

Nomenclatura de cables

Perquè tots els fabricants i usuaris de cables elèctrics utilitzin la mateixa nomenclatura, cal que estigui normalitzada per un organisme oficial. Altrament, cada fabricant posaria el nom comercial al seu producte i després hi hauria moltes confusions. Per exemple, podem parlar de sumihplex, pireghrol, retatenax… però aquests noms no ens diuen res. Són de coure o d’alumini? Quin tipus d’aïllant? Unipolars o multipolars? Totes aquestes preguntes hem de poder contestar-les només veient el nom del cable.

En el cas dels cables elèctrics fins a 450/750 V, la normativa que utilitzem és l’UNE 20434, que està harmonitzada amb les normatives europees més importats. Això fa que s’anomeni un cable d’igual manera a tot el territori europeu.

Cables multipolars o mànegues

Diversos conductors sota la mateixa coberta:

  • Un conductor cable unipolar
  • Dos conductors cable bipolar
  • Tres conductors cable tripolar
  • Quatre conductors cable tetrapolar

La designació normativa dels conductors està formada per les següents parts:

  • Correspondència amb altres normatives:
    • H: cable conforme a les normes harmonitzades
    • A: cable nacional reconegut i autoritzat
    • N: cable nacional no reconegut
  • Tensió nominal:
    • 03:300/300 V
    • 05:300/500 V
    • 07: 450/750 V
  • Tipus de material aïllant + coberta:
    • E: polietilè
    • V:policlorur de vinil
    • V5:mescla de policlorur de vinil resistent a l’oli
    • R:goma natural o goma estirè/butadiè
    • Z1:compost termoplàstic de poliolefina (baixa emissió de fums)
    • Z:mescla reticulada de poliolefina (baixa emissió de fums)
    • X:polietilè reticulat
    • N:policloroprens(neoprens) només per a cobertes
  • Formació del conductor després de guió:
    • F:flexible per servei mòbil (classe-5 UNE 21022)
    • H:extraflexible per servei mòbil (classe-6)
    • K:flexible per a instal·lació fixa
    • R: rígid, secció circular, diversos fils (classe-2 UNE 21022)
    • U:rígid, secció circular, de només un fil (classe-1)
  • Nombre i secció nomi nal dels conductors:
    • Nombre de conductors aïllats
    • x: signe de multiplicació (que serà substituït per una G en el cas que sigui el conductor de protecció verd-i-groc)
    • Secció nominal del conductor en mm²

    Les classes de l'UNE-21022

    Defineixen la quantitat de fils amb els quals compta el conductor. Com més fils més flexible i classe més alta: Classe-1: un fil (rígid) Classe-2: fins a 61 fils Classe-5: fins a 1.768 fils Classe-6: fins a 2.350 fils Depèn del diàmetre del conductor.

Exemples de nomenclatures de cable i el seu significat

H05VV-F 4 G 6:

  • H: cable de tipus harmonitzat 05: tensió nominal d’aïllament 300/500 V VV:aïllament i coberta de PVC
  • F: cable flexible per a serveis mòbils (classe 5) 4 G: quatre conductors, un dels quals verd-i-groc 6: secció de 6 mm²

A07Z1-K 1 x 16:

  • A: cable tipus nacional 07: tensió nominal d’aïllament 450/750 V Z1: compost termoplàstic de poliolefina (baixa emissió de fums)
  • K: flexible per a instal·lació fixa 1 x: 1 conductor 16: secció de 16 mm²

H07Z-R 1 x 240:

  • H: cable tipus harmonitzat 07: tensió nominal d’aïllament 450/750 V Z: mescla reticulada de poliolefina (baixa emissió de fums)
  • R: rígid, secció circular, diversos fils (classe-2) 1 x: 1 conductor 240: secció de 240 mm²

Per al cas de cables de tensió assignada 0,6/1 kV s’utilitza la norma UNE 21-123, en què la designació dels cables es fa mitjançant 3 parts, segons apareix a la taula.

Taula: Parts en la designació de conductors 0,6/1 kV
Part Descripció
1 Tipus constructiu (aïllament, coberta de separació,
proteccions metàl·liques i coberta exterior)
2 Tensió nominal del cable, expressada en kV
3 Indicacions relatives als conductors

Tipus constructiu

Es defineix el tipus constructiu d’un conductor 0,6/1 kV definint-ne l’aïllament (taula), la coberta de separació (taula), les proteccions metàl·liques o armadura (taula) i el material de la coberta exterior (taula).

Taula: Aïllament
Codi aïllament Descripció
V Policlorur de vinil
E Polietilè
R Polietilè reticulat
D Etilè propilè
Taula: Coberta de separació
Codi coberta de separació Descripció
E Polietilè
V Policlorur de vinil
N Policloroprè
I Polietilè clorosulfonat
Taula: Proteccions metàl·liques o armadura
Codi proteccions metàl·liques Descripció
O Pantalla sobre el conjunt de cables aïllats cablats
F Armadura de fleixos d’acer
FA Armadura de fleixos d’alumini o d’aliatge d’alumini
M Armadura de filferros d’acer
MA Armadura de filferros d’alumini o d’aliatge d’alumini
Q Armadures de platines d’acer
QA Armadures de platines d’alumini o d’aliatge d’alumini
P tub continu de plom
PA tub llis d’alumini
AW tub corrugat d’alumini
Taula: Coberta exterior
Codi coberta exterior Descripció
E Polietilè
V Policlorur de vinil
N Policloroprè
I Polietilè clorosulfonat

Tensió nominal

S’expressarà en kV i designarà els valors Uo i U de la forma Uo/U.

Indicacions relatives als conductors

Per definir els conductors s’utilitzen les dades de la taula. La xifra, la secció i la naturalesa són obligatoris, i la resta opcionals.

Taula: Definició conductors
Codi Descripció
Xifra Correspon al nombre de conductors seguit del signe x
Secció Nominal dels conductors seguit de mm2. Primer dels conductors de fase i després del neutre, separats pel signe /
K Forma del conductor, circular compacta (opcional)
S Forma del conductor, circular sectorial (opcional)
Naturalesa del conductor Si és de coure no indicarà res, i es designarà amb Al si és alumini
Pantalla Si es requereix un tipus de pantalla metàl·lica d’una secció
determinada, s’indicaran les dues dades en la designació del
cable a continuació de la naturalesa del material del conductor i separats d’aquesta pel signe + (opcional)

Exemples de nomenclatures de cable i el seu significat

R V F V 0,6/1 kV 3 x 120/70

  • Aïllament de polietilè reticulat
  • Separació de policlorur de vinil
  • Protecció metàl·lica de fleixos d’acer
  • Coberta exterior de policlorur de vinil
  • Tensió nominal de 0,6 kV entre fase i terra i 1 kV entre fases
  • 3 cables de coure de 120 mm2 cadascun i un de 70 mm2, que és el neutre

Cables d'alta seguretat

En cas d’un incendi, la seguretat dels conductors depèn dels paràmetres següents:

Comportament davant la propagació de l’incendi

No propagador de la flama

Els cables no propagadors de la flama són aquells que, instal·lats individualment, no propaguen el foc al llarg de la instal·lació, ja que s’autoextingeixen quan la flama que els afecta es retira o s’apaga. Norma UNE-EN-50265 (es denominen S)

No propagador de l’incendi

Els cables no propagadors de la flama són aquells que no propaguen l’incendi al llarg de la instal·lació, fins i tot quan té un gran nombre de cables, ja que s’autoextingeixen quan la flama que els afecta es retira o s’apaga. Norma UNE-EN 50266 (es denominen AS)

Resistents al foc

Són els cables que, a més de no propagar ni el foc ni la flama al llarg de tota una instal·lació, mantenen el servei durant un incendi prolongat i després, fins i tot si durant el foc es destrueixen els materials orgànics del cable a la zona afectada. En particular, s’acostumen a emprar en serveis essencials com circuits d’emergència o circuits de ventilació en aparcaments i garatges.

La resistència al foc està determinada per la norma UNE-EN 50200. Aquests cables es denominen amb les sigles AS+.

Consulteu la secció d’annexos, on trobareu un document amb un cable concret del mercat, la seva denominació i les seves especificacions tècniques.

En la figura i la figura podem veure exemples de les proves de resistència al foc d’un cable:

Figura Prova de resistència al foc d’un cable
ee10m2u1_46.jpg
Figura Prova de resistència al foc d’un cable

Emissió de gasos àcids, tòxics i corrosius

En el cas d’un incendi elèctric és molt important la composició dels gasos que s’emeten i el tipus de fum que s’origina. Si es té en compte la evacuació de les persones i la seva salut, s’hauràn d’instal·lar uns conductors amb baixa emissió de fums i amb gasos no tòxics. Les dos proves que es fan en aquests cables d’altat seguretat son els de lliure d’halògens i baixa opacitat de fums.

Lliure d'halògens

És un assaig en què s’analitzen els gasos que es desprenen durant la combustió dels materials procedents dels cables en cas d’incendi. S’ha demostrat que la inhalació de gasos tòxics i corrosius és la principal causa de mortaldat en els incendis.

En un incendi d’un cable convencional es generen una gran quantitat de fums amb un alt contingut de monòxid de carboni, diòxid de carboni i d’àcid clorhídric, aproximadament un 30%. En canvi, un conductor lliure d’halògens genera en la combustió menys del 0,5%.

En la figura i la figura es pot veure la difèrència en l’emisió de gasos tòxics entre un cable lliure d’halògens i un de convencional.

Figura Emissió de gasos
LH: lliure d’halògens, emissió del 0,5%. PVC1, PVC2: cables més habituals, amb percentatge d’emissió entre un 20% i un 30%
Figura Emissió de gasos

Diferents estudis confirmen que els 3-4 minuts inicials són crucials per evitar les víctimes ocasionades en els incendis. En els conductors lliures d’halògens l’evolució del monòxid de carboni és molt lenta i reduïda.

Baixa opacitats de fums. Densitat de fums

Un cable convencional en cas d’incendi desprèn una gran quantitat de fum negre i espès (transmitància lumínica inferior al 10% als 15 minuts d’un assaig en una cabina, segons la norma UNE-EN 50268). En canvi, un cable lliure d’halògens amb una baixa opacitat de fums desprèn un fum gairebé transparent (transmitància lumínica superior al 60% després de l’assaig en cabina segons la norma UNE-EN 50268).

En cas d’incendi, és de vital importància facilitar la sortida de les persones, que amb gran quantitat de fum de color negre és gairebé impossible. Per tant, en determinats casos, l’elecció d’un conductor amb baixa opacitat de fums és l’opció més segura.

En la figura podem veure un exemple d’assajos d’opacitat de fums en diferents cables.

Figura Assaig d’opacitat de fums
ee10m2u1_50.jpg

Guia per escollir un cable segons la normativa

Per a cada part d’una instal·lació elèctrica el reglament determina unes característiques específiques per als conductors. En funció de la part de la instal·lació (interior, derivació individual, distribució, etc.) i del tipus de local ( habitatge, lloc amb risc d’incendi, lloc humit, etc.) es recomana un tipus de cable o un altre.

Per veure el cable específic a cada part d’una instal·lació i en funció del tipus de local onsulta la secció d’annexos on trobaràs dos taules amb tota la informació del Reglament resumida.

De forma general, els tipus de cable més emprats són els H07-VK , VV-K, RV-K, RZ1-K(AS) i ESO7V-K (AS).

Tubs i canalitzacions

Podem distingir diversos tubs per a l’execució d’instal·lacions elèctriques en funció del material de què estan fets i de la forma en què són tractats a l’hora de fer la instal·lació. Per classificar els diversos tubs i en quin tipus d’instal·lació han de fer-se servir, utilitzarem la ITC-BT-21 de l’RBT. Aquesta ITC ens marca:

  • El tipus d’instal·lació marca el tipus de tub a utilitzar.
  • Les característiques tècniques que han de complir els tubs.
  • La quantitat de conductors que poden anar dins de cada tub.

Tipus de tubs

Podem distingir els següents tipus de tubs en funció de les seves propietats físiques:

Tubs rígids

  • Tub rígid
  • Tub rígid

Són aquells que necessiten una eina o procés especial per fer-ne les corbes. I poden ser:

  • Corbament en calent, són normalment de PVC o PE i per fer la corba cal escalfar-los.
  • Corbament amb màquina especial. Són d’acer galvanitzat i presenten una elevada resistència als cops.

Pel que fa als diàmetres dels tubs rígids, n’hi ha diversos d’estàndard (vegeu taula).

Taula: Diàmetre interior-exterior dels tubs rígids
Diàmetre exterior (mm) Diàmetre interior (mm)
16 10,5
20 14
25 18
32 24,5
40 31,5
50 40,5
63 52

Tubs corbables

Són aquells que es poden corbar amb la mà, i poden ser de PVC o metàl·lics. Estan pensats per utilitzar-se en instal·lacions fixes; per tant, encara que siguin corbables a mà tenen un cert grau de flexibilitat que cal no sobrepassar.

Tubs flexibles

  • Tub flexible
  • Tub flexible

Estan dissenyats i s’utilitzen per suportar al llarg de la seva vida útil una gran quantitat de flexions. S’utilitzen en maquinària mòbil.

Pel que fa als diàmetres dels tubs flexibles, n’hi ha diversos d’estàndard (vegeu taula).

Taula: Diàmetre interior i exterior de tubs flexibles
Diàmetre exterior (mm) Diàmetre interior (mm)
16 10,7
20 13,4
25 18,5
32 24,3
40 31,2
50 39,6

Tubs soterrats

La característica més important d’aquests tubs i que els diferencia dels altres és la seva elevada resistència a la compressió.

Les resistències a la compressió, l’impacte i les temperatures mínima i màxima d’instal·lació i servei defineixen les característiques bàsiques més rellevants dels tubs, que se solen representar mitjançant un codi de 4 xifres. El primer dígit fa referència a la resistència a la compressió (vegeu la taula), el segon a la resistència a l’impacte (vegeu la taula), i els dos següents són les temperatures mínima i màxima d’instal·lació i servei.

Taula: Resistència a la compressió
Classificació Tubs Força de compressió (N)
2 Lleuger 320
3 Mitjà 750
4 Fort 1250
5 Molt fort 4000
Taula: Resistència a l’impacte
Classificació Tubs Força de compressió (N)
1 Molt lleuger 0,5
2 Lleuger 1
3 Mitjà 2
4 Fort 6
5 Molt fort 20

Per al cas de tubs en canalitzacions superficials ordinàries fixes, la codificació mínima per a les 4 característiques bàsiques correspon a 4321. Aquest codi, juntament amb la característica de “no propagador de la flama”, defineix el producte per instal·lar. Significaria que té una resistència forta a la compressió (4), una resistència mitjana a l’impacte (3) i una temperatura mínima d’instal·lació i servei de –5 graus (2) i màxima de 60 graus (1) (no s’adjunta taula perquè normalment s’utilitzen sempre aquests dos números).

Tipus d'instal·lacions

Cada un dels tubs s’utilitza preferentment en una o altra instal·lació. Per això és important fer una classificació de les diferents instal·lacions i el tub que cal emprar:

  • Canalització fixa en superfície: els tubs han de ser preferentment rígids i en casos especials es poden emprar tubs corbables.
  • Canalitzacions encastades: els tubs protectors han de ser rígids, corbables o flexibles i amb unes propietats mecàniques mínimes per suportar els possibles fregaments i escalfaments. Hi distingim 3 tipus:
    • Tubs en canalitzacions encastades en parets tèrmiques aïllants.
    • Tubs en canalitzacions en buits de la construcció o en falsos sòls o falsos sostres.
    • Tubs en canalitzacions encastades en parets d’obra (figura).
  • Canalització aèria o amb tubs a l’aire: són destinades a alimentar a màquines o elements de mobilitat restringida i els tubs han de ser flexibles.
  • Canalitzacions soterrades: per a aquest tipus d’instal·lacions cal fer servir tubs especialment fabricats per al soterrament amb molt bona resistència a la compressió.
Figura Exemple instal·lació encastada en parets d’obra
ee10m2u1_55.jpg

Característiques i diàmetres dels tubs en funció del tipus d'instal·lació

En funció del tipus d’instal·lació tenim unes característiques de tubs i de quantitat de cables que poden allotjar que estan clarament especificades en la ITC-BT-21.

1) Tubs en canalitzacions fixes en superfície: a les canalitzacions superficials, els tubs han de ser preferentment rígids i en casos especials corbables. Un exemple d’aquests casos especials seria quan la instal·lació s’ha realitzat amb tub rígid de muntatge superficial, i posteriorment s’han instal·lat els llums; l’ús de tubs corbables pot compensar les possibles desviacions. Aquests tubs han de complir unes característiques, com per exemple, resistència a l’impacte, temperatura màxima i mínima de servei, resistència a la flama. Per assegurar-nos que els tubs compleixen aquestes característiques, cal fer els assajos que ens indiquen les normes UNE-EN 50086-2-1 per als rígids i la 50086-2-2 per als corbables. Com ens recorda la ITC-BT-21, els tubs han de tenir un diàmetre que permeti un fàcil allotjament i extracció dels cables o conductors aïllats. En la taula figuren els diàmetres exteriors mínims dels tubs en funció del nombre i la secció dels conductors o cables per conduir.

Taula: Diàmetres exteriors mínims dels tubs en canalitzacions fixes en superfície
Secció Nominal
dels conductors
unipolars (mm²)
Nombre de conductors
1 2 3 4 5
1,5 12 12 16 16 16
2,5 12 12 16 16 20
4 12 16 20 20 20
6 12 16 20 20 25
10 16 20 25 32 32
16 16 25 32 32 32
25 20 32 32 40 40
35 25 32 40 40 40
50 25 40 50 50 50
70 32 40 50 63 63
95 32 50 63 63 75
120 40 50 63 75 75
150 40 63 75 75
185 50 63 75
240 50 75

Per a més de 5 conductors per tub o per a conductors aïllats o cables de seccions diferents que cal instal·lar al mateix tub, la seva secció interior ha de ser com a mínim igual a 2,5 vegades la secció que ocupen els conductors.

2) Tubs en canalitzacions encastades: a les canalitzacions encastades, els tubs protectors poden ser rígids, corbables o flexibles i les seves característiques mínimes són donades per la ITC-BT-21 i les normes UNE-EN 50086 per a cadascun dels tipus de tubs. Els tubs han de tenir un diàmetre que permeti un fàcil allotjament i extracció dels cables o conductors aïllats. En la taula figuren els diàmetres exteriors mínims dels tubs en funció del nombre i la secció dels conductors o cables per conduir.

Taula: Diàmetres exteriors mínims dels tubs en canalitzacions encastades
Secció Nominal
dels conductors
unipolars (mm²)
Nombre de conductors
1 2 3 4 5
1,5 12 12 16 16 20
2,5 12 16 20 20 20
4 12 16 20 20 25
6 12 16 25 25 25
10 16 25 25 32 32
16 20 25 32 32 40
25 25 32 40 40 50
35 25 40 40 50 50
50 32 40 50 50 63
70 32 50 63 63 63
95 40 50 63 75 75
120 40 63 75 75
150 50 63 75
185 50 75
240 63 75

Per a més de 5 conductors per tub o per a conductors aïllats o cables de seccions diferents que cal instal·lar al mateix tub, la seva secció interior ha de ser com a mínim igual a 3 vegades la secció que ocupen els conductors.

Es pot comprovar que fa falta més diàmetre als tubs encastats que als superficials. Les instal·lacions encastades tenen més corbes i això fa que el pas dels cables sigui més difícil, aleshores cal utilitzar tubs d’un diàmetre més gran que a les instal·lacions superficials. A més a més, els tubs encastats es reescalfen més i convé que el tub sigui ample per evitar justament aquests escalfaments.

3) Canalitzacions aèries o amb tubs a l’aire: en les canalitzacions a l’aire destinades a alimentar màquines o elements de mobilitat restringida, els tubs han de ser flexibles i les seves característiques mínimes les estableix la norma UNE-EN 50086.

Els tubs han de tenir un diàmetre que permeti un fàcil allotjament i extracció dels cables o conductors aïllats. En la taula figuren els diàmetres exteriors mínims dels tubs en funció del nombre i la secció dels conductors o cables per conduir.

Taula: Diàmetres exteriors mínims dels tubs en canalitzacions aèries o tubs a l’aire
Secció Nominal
dels conductors
unipolars (mm²)
Nombre de conductors
1 2 3 4 5
1,5 12 12 16 16 20
2,5 12 16 20 20 20
4 12 16 20 20 25
6 12 16 25 25 25
10 16 25 25 32 32
16 20 25 32 32 40

Per a més de 5 conductors per tub o per a conductors aïllats o cables de seccions diferents que cal instal·lar al mateix tub, la seva secció interior ha de ser com a mínim igual a 4 vegades la secció que ocupen els conductors.

4) Tubs en canalitzacions soterrades: per a les canalitzacions soterrades s’utilitzen tubs fabricats a propòsit. I les seves característiques mínimes han de ser suficients per passar els assajos de la norma UNE-EN 50086.

En la taula figuren els diàmetres exteriors mínims dels tubs en funció del nombre i la secció dels conductors o cables per conduir.

Taula: Diàmetres exteriors mínims dels tubs en canalitzacions soterrades
Secció Nominal
dels conductors
unipolars (mm²)
Nombre de conductors
≤6 7 8 9 10
1,5 25 32 32 32 32
2,5 32 32 40 40 40
4 40 40 40 40 50
6 50 50 50 63 63
10 63 63 63 75 75
16 63 75 75 75 90
25 90 90 90 110 110
35 90 110 110 110 125
50 110 110 125 125 140
70 125 125 140 160 160
95 140 140 160 160 180
120 160 160 180 180 200
150 180 180 200 200 225
185 180 200 225 225 250
240 225 225 250 250

Per a més de 10 conductors per tub o per a conductors o cables de seccions diferents per instal·lar al mateix tub, la seva secció interior ha de ser com a mínim igual a 4 vegades la secció que ocupen els conductors.

Quan la quantitat de cables és superior al valor que apareix en les taules cal multiplicar, depenent del tipus d’instal·lació, per 2,5 o per 3 o per 4 la secció ocupada pels cables, però com sabem la secció ocupada pels cables?

Per calcular la secció que ocupen els conductors, és necessari saber el tipus de cable que anirà dins del tub, dada que als catàlegs dels fabricants de cables normalment apareix, la secció total ocupada pel cable, és a dir, no tan sols la del conductor, sinó la del conductor més l’aïllant o aïllants que puguin portar. En la taula podem veure diferents seccions totals de diferents cables.

Taula: Seccions totals, conductor més aïllant
Cable Conductors X secció del conductor (mm²) Diàmetre Exterior (mm)
H07v-K 1 x 1,5 3,4
1 x 2,5 4,1
1 x 4 4,8
1 x 6 5,3
H07V-U 1 x 1,5 3,2
1 x 2,5 4,1
1 x 4 4,4
H07V-R 1 x 6 5,2
H05VV-F 2 x 1,5 7,5
3 x 1,5 8,3
2 x 2,5 9,4
3 x 2,5 10,1
2 x 4 10,5
3 x 4 11,7
4 x 4 13,2

Exemple de càlcul del diàmetre del tub que cal emprar menys de 5 conductors (instal·lació encastada)

Quin serà el diàmetre exterior del tub (en mm) a una canalització encastada si han d’anar 3 condcutors de 2,5 mm² de secció?

Solució

Segons la taula, el diàmetre exterior del tub serà de 20mm

Exemple càlcul del diàmetre del tub que cal emprar més de 5 conductors (instal·lació encastada)

Si hem de posar 8 cables H07V-K de 2,5 mm², quin diàmetre de tub ens farà falta per a un tub en instal·lació encastada?

Solució

Cada cable té un diàmetre exterior de 4,1 mm segons la taula; així doncs, cada cable ocuparà la següent secció:

13,2 · 8 = 105 mm² és el que ocupen els 8 cables; però que ha de ser 3 vegades més gran que l’ocupat pels cables segons la ITC-21.

105 · 3 = 316 mm²

Amb 316 mm² desecció exterior es calcula el radi exterior:

Si el radi exterior és de 10,02 mm, el diàmetre serà 2·radi, és a dir, 2·10,02=20,04 mm

Per una instal·lació encastada, el diàmetre exterior dels conductors que s’ha calculat prèviament correspon al diàmetre interior del tub que es necessita, i per cercar el tub a utilitzar consultarem la taula, en la qual veiem que per un diàmetre interior de 20,04 mm necessitem un tub de diàmetre exterior de 32 mm.

Una altra forma de fer el mateix (més ràpida) es la següent:

  1. Si tenim 8 de 2,5 mm², la secció total seria 8·2,5= 20 mm²
  2. Com que per a la instal·lació encastada es requereix tres vagades la secció ocupada pels conductors, 20 mm²·3=60 mm².
  3. Sería com un únic conductor de 60 mm², el superior normalitzat és de 70 mm².
  4. A la taula d’instal·lacions encastades, entrem amb 1 conductor de 70 mm² i el diàmetre del tub que li correspon és de 32 mm. El mateix.

Instal·lació i col·locació dels tubs

Com podem comprovar, la ITC-BT-21 ens dóna unes clares indicacions de com cal fer la instal·lació i col·locació dels tubs que reproduïm a continuació:

  • El traçat de les canalitzacions s’ha de fer seguint línies verticals i horitzontals paral·leles a les arestes de les parets que limiten el local on s’efectua la instal·lació.
  • Els tubs s’han d’unir entre si mitjançant accessoris adequats a la seva classe que assegurin la continuïtat de la protecció que proporcionen als conductors.
  • Com podem veure en la figura, en la instal·lació d’aquest tub hem seguit les línies de les arestes de la paret i hem utilitzat l’accessori adequat per assegurar la continuïtat de la protecció.
  • Els tubs fixos en superfície es fixen per mitjà de brides o abraçadores protegides contra la corrosió i subjectes sòlidament. La distància entre aquestes ha de ser com a màxim de 0,5 metres. S’han de col·locar fixacions a una part i a l’altra dels canvis de direcció, dels empalmaments i a la proximitat immediata de les entrades en caixes o aparells.

A la figura podem veure l’ús d’una abraçadora. Per a una instal·lació perfecta i, d’acord amb el que diu el Reglament, en aquesta instal·lació del tub de la figura falta una altra abraçadora a l’altre costat perquè és un empalmament. És de sentit comú que en un empalmament el tub té menys consistència i per això es fa necessari col·locar fixacions a una part i l’altra. En aquest cas només l’han posat en una part.

Figura Accessoris per a tubs. Ús d’un accessori perquè la protecció del tub sigui efectiva.

També hi han abraçadores de doble pota com la de la figura, que proporcionen millor subjecció.

  • Amb els tubs fixos encastats cal tenir en compte que les regates no posin en perill la seguretat de les parets o sostres on es facin. Les dimensions de les regates han de ser prou espaioses perquè els tubs quedin coberts per una capa d’un centímetre d’espessor, com a mínim. Als angles, el gruix d’aquesta capa es pot reduir a 0,5 centímetres.
  • Els tubs fixos encastats destinats a la instal·lació elèctrica de les plantes inferiors no s’han d’instal·lar entre forjat i revestiment.
Figura Abraçadora de doble pota
ee10m2u1_57.jpg
  • En cas que s’utilitzin tubs encastats en parets, és convenient col·locar els recorreguts horitzontals (no en diagonal), a 50 centímetres, com a màxim, de terra i sostres, i a les verticals, a una distància dels angles de les cantonades no superiors a 20 centímetres.

Canals protectores

La canal protectora és un material d’instal·lació constituït per un perfil tant de parets perforades com no perforades destinat a allotjar conductors o cables i tancat per una tapa desmuntable, d’acord amb el que indica la ITC-BT-01 (Terminologia).

  • Exemple de canals protectores/6
  • Exemple de canals protectores

Les canals han de tenir les característiques que disposen les normes de la sèrie UNE-EN 50085 i es classifiquen d’acord amb el que s’hi estableix:

  • En les canals protectores classificades com a “canals amb tapa d’accés que només es pot obrir amb eines”, d’acord amb la norma UNE-EN 50085-1 es pot:
    • Utilitzar conductor aïllat, de tensió assignada 450/750 V.
    • Col·locar mecanismes com ara interruptors, preses de corrent, dispositius de comandament i control, etc., d’acord amb les instruccions dels fabricants.
    • Realitzar empalmaments de conductors a l’interior i connexions als mecanismes.
  • En les canals classificades com a canals amb tapa d’accés que es pot obrir sense eines només es pot utilitzar conductor aïllat sota coberta estanca, de tensió mínima de 300/500 V.

El nombre màxim de conductors que poden estar allotjats a l’interior d’una canal ha de ser compatible amb la fàcil instal·lació d’aquests i considerant la incorporació d’accessoris a la mateixa canal.

Per a la instal·lació tenim en compte el mateix que per als tubs de muntatge en superfície.

Caixes universals, de derivació i de protecció

Els empalmaments o derivacions es faran sempre a les caixes i mitjançant regletes de connexió (de la grandària adient al cable) i mai retorcent els conductors entre ells.

Podem fer una classificació de les caixes segons l’ús que se’n faci:

En l’apartat “Reconeixement de dispositius i materials en instal·lacions” podeu consultar fotos de caixes universals, de derivació i de protecció.

  • Caixes universals: destinades a allotjar els mecanismes com ara interruptors o bases de corrent. Poden ser encastades o de superfície; per norma general les mesures són 75 65 41 mm.
  • Caixes de derivació o empalmament: destinades a allotjar les connexions entre conductors, poden ser quadrades o circulars, i hi ha de diverses mides i també encastades o de superfície, aquestes últimes normalment estanques.
  • Caixes de protecció: destinades a allotjar els elements de comandament i protecció (magnetotèrmics i diferencials). La seva mida depèn del nombre de mòduls a posar (8, 12, 24, 28, 48) amb ICP a part o no. A la figura es pot veure un quadre de protecció d’un habitatge amb electrificació elevada amb l’ICP separat de la resta d’elements de comandament i protecció.
Figura Caixa de protecció amb electrificació elevada
ee10m2u1_59.jpg
Anar a la pàgina anterior:
Exercicis d'autoavaluació
Anar a la pàgina següent:
Activitats