Imprimir Pàgina Web
LES CAPES FLUIDES de LA TERRA
 

L'atmosfera

És la capa gasosa de la Terra i la protegeix de les radiacions que serien letals per als éssers vius, alhora que actua com un regulador tèrmic, tot evitant l'escalfament o el refredament excessiu de la superfície terrestre.

L'atmosfera és una mescla de gasos, entre els quals el nitrogen, l'oxigen, el diòxid de carboni, l'argó i el vapor d'aigua són els components majoritaris. Els gasos s'hi distribueixen segons la densitat i els més lleugers n'ocupen les zones superiors.

Les masses d'aire, en contacte amb la superfície de la Terra. s'escalfen. Quan s'escalfen, augmenten de volum, perden densitat i ascendeixen. El lloc que ocupaven és omplert per aire més fred; aquest desplaçament d'aire origina el vent.
Quan ascendeixen, els gasos es refreden i augmenten la densitat. En el cas del vapor d'aigua, a més, es condensa, forma els núvols i pot caure en forma de pluja.

L'atmosfera actual és molt diferent de l'atmosfera primitiva. Aquesta era rica en hidrogen, amoníac, metà i vapor d'aigua. Quan a la Terra van començar a existir organismes capaços de realitzar la fotosíntesi, l'atmosfera primitiva es va anar enriquint en oxigen fins a arribar a la composíció actual.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L'atmosfera terrestre

 



Resum

La Terra és un planeta esferoïdal sòlid: és envoltat per una capa líquida discontínua, la hidrosfera, i per una capa gasosa continua, l'atmosfera.


  Inici. Pàgina principal Pàgina següent
  Anterior Inici Següent

 

Els mètodes d'estudi per coneixer les diferents característiques d'aquests embocalls és específic per cadascun d'ells, ja que podem accedir directament als materials de l'atmosfera o de la hidrosfera però no de l'escorça terrestre. La composició d'aquests darrers materials l'hem d'interpretar en funció de les dades obtingudes indirectament.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Formació del vent

 

 

 

 

Estructura de l'atmosfera

 

 

 

L'atmosfera està unida a la Terra per l'atracció gravitatòria.


El 97% de l'atmosfera es concentra en els 29 primers quilometres a partir del nivell del mar.

Es pot distribuir l'atmosfera en zones o capes segons diferents criteris:

El més habitual és basar-se en les variacions de temperatura que s'experimenten a mida que augmenta l'alçada respecte el nivell del mar. A la Figura s'observa aquesta distribució de la temperatura (línia vermella) així com les quatre grans zones a diferenciar:

 

 

 

 

 

 

Segons la composició de l'aire es distingeixen les següents capes:

 

 

Composició de l'atmosfera

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La hidrosfera
Funcions de l'atmosfera

 

La hidrosfera està constituïda per les masses d'aigua dels mars i oceans i per les aigües continentals

Quan la Terra es va configurar no hi havia ni mars ni oceans; es van formar quan la Terra es va refredar, el vapor d'aigua de l'atmosfera primitiva es va condensar i va caure en forma de pluja torrencial.

Els mars primitius eren més càlids que els actuals i no tan salats, ja que les sals minerals procedeixen d'erupcions volcàniques i de les aportacions dels rius des dels continents. Les aigües continentals estan acumulades als mars interiors, llacs, rius, torrents i dipòsits subterranis.

La temperatura de la superfície terrestre permet que l'aigua pugui existir en els tres estats:

Segons la seva situació geogràfica parlem d'aigua oceànica, de glaceres o aigües sòlides continentals (sòlid), d'aigües continentals (líquid) i de vapor d'aigua a l'atmosfera (gas).

Les aigües oceàniques omplen les conques oceàniques i marines. Són les més importants pel que fa a volum.
Les aigües sòlides continentals es troben majoritàriament en els dos casquests polars, l'Àrtic i l'Antàrtic.
Sota el nom d'aigües continentals englobem tant les que es troben a la superfície dels continents com les que hi circulen subterràniament.
Les aigües subterrànies ocupen els porus de les roques i són una reserva molt important d'aigua potable en moltes zones. Les aigües superficials constitueixen els llacs d'aigua dolça i els rius, torrents i rieres. El vapor d'aigua de l'atmosfera representa un volum molt petit d'aigua que forma els núvols, les boires, etc.

 

Una de les funcions de l'atmosfera és la regulació de la temperatura en absorbir durant el dia part de les radiacions solars i retenir a la nit part de la calor que desprèn la Terra.

L'atmosfera actua com a filtre de les radiacions ultraviolades procedents del Sol, molt perilloses per als éssers vius, ja que són consumides a la zona de la ionosfera.

Constitueix la principal reserva d'oxigen i de diòxid de carboni, imprescindible per a la respiració dels éssers vius i per a la fotosíntesi dels vegetals, respectivament.

Ajuda a la transmissió d'ones de ràdio i de televisió ja que algu¬nes capes, com la ionosfera, actuen com a miralls que reflecteixen les ones i n'afavoreixen la tninsmissió.

Balanç energètic de l'atmosfera
Tipus d'aigües % del total
Oceàniques  
97´1
Continentals Sòlides
1´7
Subterrànies
1´2
Superficials
0´01
Atmosfèriques  
0´001
Biològuiques  
0´0001
Composició de la hidrosfera

Segons la quantitat de sals presents en dissolució en l'aigua considerem dos grans tipus: les aigües salades i les aigües dolces.

Les aigües salades, integrants de les aigües oceàniques, contenen per terme mitjà de 35 a 40 grams de sals per litre, la resta de les aigües no oceàniques (les aigües dolces) contenen les mateixes sals però en concentracions molt baixes, inferiors a 2 grams per litre. Les sals de les aigües salades i de les dolces es troben en forma d'ions com el clorur, el sodi, el magnesi, el calci, el potassi, el sul¬fat, el bicarbonat, etc.

Cicle de l'aigua

Quan el sol brilla per damunt el mar, la temperatura de la superfície puja. L'aigua s'evapora, l'aire càlid i humit s'eleva, viatja amb els vents i es refreda novament. Alhora, el vapor d'aigua es condensa i forma núvols. L'aire reescalfat pot absorbir novament l'aigua de la part exterior dels núvols, de forma que mantinguin l'equilibri per força temps. Només quan la mida i el pes de les gotes haurà augmentat es produirà la pluja, calamarsa o neu. Cal tenir clar que es tracta del major procés de destil·lació i, alhora, la major planta depuradora d'aigües del món.

La part proporcional més important d'aigua torna a caure al mar i només una dècima part ho fa damunt la terra. Una part d'aquesta aigua mulla la terra i la recullen les plantes fins que s'evapora. L'altra part penetra dins les capes més profundes del sòl, s'hi escola i renova l'aigua subterrània. La resta, la recullen els rius per on segueix cap a avall fins a tornar al mar.

Funcions de la hidrosfera

L'aigua és considerada com un recurs renovable de la Terra, perquè, si bé en alguns processos li fem perdre alguna de les característiques, a escala planetària la seva quantitat global pràcticament no varia i en el context general del cicle de l'aigua torna a recuperar-se. Cal, però, tenir present que les activitats humanes contaminen l'aigua amb una intensitat i una velocitat més grans que les possibilitats de depuració naturals, per la qual cosa cada vegada són més necessàries les depuradores.