Referències

Bibliografia bàsica

Blázquez, J. L.; Galparsoro, N.; González, B.; Lurbini,G.; Periáñez, M.; Sánchez, I.; Tirapu, J.; Zulaica, A. (2009). Estimulació cognitiva i rehabilitació neuropsicològica. Barcelona: UOC.

Aquest manual és una obra de referència tant per a estudiants com per a professionals que desenvolupen o volen desenvolupar la seva activitat professional en la intervenció amb persones amb alteracions cerebrals. En el llibre es presenten recomanacions generals i específiques per a la correcta aplicació de programes d’estimulació cognitiva.

Bruna, O.; Roig, T.; Poyuelo, M.; Junqué, C.; Ruano, A. (2011). Rehabilitación neuropsicológica. Barcelona: Elsevier masson.

Es tracta d’un dels manuals més complets que s’ha editat en llengua castellana. En aquesta obra hi han participat més de 50 professionals en actiu. Ens explica des dels fonaments de la rehabilitació neuropsicològica fins als aspectes assistencials, ètics, jurídics, etc.

González, B.; Muñoz, E. (2008). Estimulación de la memoria en personas mayores. Madrid: Síntesis.

Dirigit a tots els professionals que treballen amb persones grans, aquest llibre ens proposa una gran quantitat d’exercicis dirigits a l’estimulació específica de la memòria, així com a la compensació dels seus dèficits.

Muñoz, J.M.; Tirapu, J. (2008). Rehabilitación neuropsicológica. Madrid: Síntesis.

Aquest llibre és una guia d’intervenció que revisa els principis de recuperació i plasticitat cerebral, així com les patologies i els trastorns o les malalties on és possible la millora mitjançant l’estimulació cognitiva i la neurorehabilitació psicològica. També inclou orientacions pràctiques per a les famílies i els cuidadors.

Bibliografia complementària

Mayán, J. M.; Fernández Prieto, M. (2008). Mente activa. Madrid: Pirámide.

Aquest manual pràctic proporciona un conjunt d’estratègies i tècniques d’entrenament que permeten millorar les capacitats que es produeixen per l’envelliment normal. L’obra s’acompanya amb un CD.

Adreces d'interès

www.guttmann.com

L’Intitut Guttmann, amb seu a Badalona, és un referent internacional en neurorehabilitació. En la seva web hi trobarem la informació més innovadora sobre rehabilitació neuropsicològica, on destaca el seu model assistencial propi.

www.crealzheimer.es/crealzheimer_01/terapias_no_farmacologicas/index.htm

A la web de CREAlzheimer hi podreu trobar multitud d’informació per a la neurorehabilitació de l’Alzheimer i altes demències: activitats de la vida diària, musicoteràpia, risoteràpia, roboteràpia, wii teràpia, etc.

rehacom.es/blog/

Al blog del programari RehaCom hi trobareu multitud d’informació relativa a la prevenció, la investigació i el tractament de les diferents condicions que accepten el rendiment cognitiu.

Referències bibliogràfiques

Arriola Manchola, E. i Inza Iraola, B. (1999). Protocolos de atención en residencias para personas mayores. Gizartekintza: Departamento de Servicios Sociales.

Atkinson, R. C. i Shifrin R. M. (1968). Human memory. A proposed System and its control processes. Nova York: Academic Press.

Baddeley, A. i Wilson, B. (1988). Frontal amnesia and the dysexecutive syndrome. Brain Cogn 1988; 7: 212-230.

Lehrer, J. (2010). Proust y la neurociencia: Una visión única de ocho artistas fundamentales en la modernidad. Madrid: Paidós.

Mateer, C. A. (2003). “Introducción a la rehabilitación cognitiva”. Rosario: Avances en psicología clínica latinoamericana, Vol. 21, pp. 11-20. Document en línia: tinyurl.com/y2fvoz9e.

Proust, M. (1913, 2012). A la recerca dels temps perdut. Barcelona: Labutxaca/Grup62.

Sacks, O. (1985, 2009). L’home que va confondre la seva dona amb un barret. Barcelona: Labutxaca/Grup 62.

Sohlberg, M. M. i Mateer, C. A. (1989). Introduction to Cognitive Rehabilitation. Nova York: Guil-ford.

Anar a la pàgina anterior:
Resultats d'aprenentatge
Anar a la pàgina següent:
La capacitat cognitiva