Activitats
Joguina i desenvolupament
L’objectiu de l’activitat és analitzar joguines en funció de les seves característiques.
Amb relació a aquesta joguina…
Responeu les qüestions següents:
- Per a quines edats seria més adequada?
- Quins aspectes pot desenvolupar en els infants?
- Quin tipus de joc afavoreix?
El paper de la joguina en el desenvolupament de l'infant
L’objectiu d’aquesta activitat és que identifiqueu i valoreu la contribució de la joguina al desenvolupament afectiu de l’infant.
En Xavi té 3 anys. Ha començat a anar a l’escola i no se separa del seu telèfon mòbil de joguina. Quan li sembla s’allunya del grup i es posa a parlar pel mòbil.
Com a educador quina valoració faríeu d’aquest comportament d’en Xavi?
Una joguina per a cada edat
L’objectiu d’aquesta activitat és que sapigueu seleccionar joguines variades i adequades segons l’espai i l’edat dels infants.
Seleccioneu les joguines que no haurien de faltar en una classe d’infants d’1 a 2 anys. Classifiqueu-les segons siguin més adequades per jugar-hi a l’exterior o a l’interior. Justifiqueu la vostra selecció.
Joguines que desperten la imaginació
L’objectiu de l’activitat és reflexionar sobre el concepte de joguina.
Llegiu el fragment següent i comenteu la situació que s’hi descriu:
Un pare i una mare sorprenen amb un gran regal el seu fill de 5 anys. Ell el desembolica amb impaciència i entusiasme. En obrir-lo, la seva mare li diu: “Mira, una cabaneta de fusta!”
Mentre els seus pares es posen a muntar-la, el seu fill es posa a jugar amb els papers i l’embolcall del regal. Quan la cabaneta ja està muntada, el nen segueix entretingut amb els papers i la capsa del seu nou joc i no fa gens de cas a la cabaneta.
Veient la indiferència del nen envers la cabaneta, la mare, una mica frustrada, li pregunta: “Per què t’agrada més ficar-te dins la capsa que a la cabaneta?”
El nen, una mica sorprès per la pregunta, li contesta: “Perquè la cabaneta és només una cabaneta, en canvi, el que tu anomenes capsa, és un PALAU, després un CASTELL, també una TENDA ÍNDIA…”
Florencia Scarpato. Psicòloga especialista en infància i adolescència. Revista Amb Nens.
Els valors que transmet la joguina
L’objectiu de l’activitat és reflexionar sobre el paper de l’educador i de la joguina en la transmissió de valors en els infants.
Els missatges sexistes, violents o poc respectuosos amb l’entorn poden ser presents en les joguines i, per tant, a l’educació dels infants. Tanmateix, de vegades, són els adults els qui fan servir les joguines de manera sexista. Per tant, l’educador ha de tenir molta cura a no reproduir rols sexistes a través de les seves valoracions (els nens no juguen a…) i de les propostes de joc.
Establiu alguns criteris ètics en l’adquisició de joguines a l’escola infantil.
Impacte de la publicitat en els infants
L’objectiu de l’activitat és reflexionar sobre el paper dels adults per minorar l’impacte de la publicitat en la població infantil.
La publicitat utilitza mecanismes variats per despertar el desig i la necessitat del producte que publicitat amb la finalitat d’augmentar les vendes. La publicitat ens afecta a tots, però especialment la població infantil.
Com es pot combatre l’impacte constant de la publicitat en els infants?
Us proposem que penseu mesures per combatre l’impacte de la publicitat en els infants:
- Com a educadors i pares.
- Des de les cadenes de TV.
Les joguines bèl·liques
L’objectiu d’aquesta activitat és que reflexioneu sobre la funció de determinades joguines en el desenvolupament de l’infant.
Com a educadors infantils, reflexioneu sobre la controvèrsia respecte a les joguines bèl·liques:
- No a les joguines bèl·liques perquè creen o afavoreixen l’agressivitat en els infants.
- Sí a les joguines bèl·liques perquè canalitzen aquesta agressivitat de manera positiva i sense conseqüències.
Abans, llegiu l’article de M. Aurèlia Capmany
Quina és la vostra opinió?
La publicitat de les joguines a la TV
L’objectiu de l’activitat és identificar els mecanismes que utilitza la publicitat per a la TV respecte de les joguines.
En aquesta activitat heu de fer un estudi de la publicitat de la joguina a la televisió.
- Trieu un anunci d’una joguina.
- Indiqueu-ne el nom i el fabricant.
- Franja horària en què s’emet.
- Analitzeu quin tractament es fa respecte del rol de gènere.
- Anoteu quins recursos utilitzen els publicistes per captar l’atenció de l’espectador i si es compleix la normativa.
Fitxa pedagògica de la joguina
L’objectiu de l’activitat és identificar els trets característics d’una determinada joguina i els aspectes que desenvolupa en l’infant.
Empleneu una fitxa pedagògica per a aquesta joguina.
Descripció: Està fabricada amb roba de diferents colors i la cara és de plàstic tou. Pot desplaçar-se i funciona amb piles. Emet melodies i efectes lluminosos.
Dossier de joguines tradicionals
L’objectiu de l’activitat és elaborar recursos lúdics.
Elaboreu un dossier de joguines tradicionals classificades per edats de 0 a 6 anys.
Heu d’indicar, com a mínim, els aspectes que cada joguina contribueix a desenvolupar en els infants, materials amb què ha estat elaborada, si és més adequada per jugar-hi en espais interiors o exteriors, etc.
Feu la presentació del dossier en un arxiu en PowerPoint.
Organització i conservació de les joguines
L’objectiu de l’activitat és establir criteris d’organització dels materials lúdics a l’aula per tal de facilitar l’autonomia dels infants.
Per facilitar la localització i afavorir la conservació de les joguines es recomana que a la classe estiguin disposades i agrupades seguint algun criteri establert prèviament, el qual ha de ser fàcilment identificable pels infants, per tal de facilitar-ne la utilització i recollida posterior una vegada s’ha acabat de jugar.
Proposeu diferents criteris per a la disposició, utilització i conservació de les joguines en l’aula d’infants de 3 anys.
Normativa de seguretat en les joguines
L’objectiu de l’activitat és comparar el que estableix la normativa sobre la seguretat en les joguines i el que ens trobem realment al mercat.
Visiteu diferents comerços on venguin joguines. Seleccioneu diferents tipus de joguines i reviseu si la informació facilitada a l’envàs compleix amb la normativa europea i espanyola.
Quines conclusions en traieu?