Introducció

Quan es treballa en informàtica, en la majoria d’aplicacions l’arxiu és l’element central. Els arxius són el mecanisme més utilitzat actualment per a l’emmagatzematge de resultats de programes informàtics. Gràcies als arxius, aquests resultats es poden fer servir posteriorment. En aquesta unitat, titulada “Administració de la informació”, es tractaran els aspectes relacionats amb la gestió dels discos i els fitxers.

En l’apartat “Organització i accés a fitxers” podreu conèixer els sistemes de fitxers des del punt de vista lògic, començant per una definició bàsica de fitxer i directori per endinsar-se, més endavant, en el món de la nomenclatura utilitzada per cada sistema operatiu per a l’emmagatzematge d’aquests elements. A més, cada sistema operatiu determina l’estructura bàsica de directoris que s’utilitza, així com les convencions necessàries per a una localització més eficient de la informació, que també veureu en aquest apartat. Per acabar, aprendreu a dur a terme les operacions bàsiques de gestió de fitxers i directoris (desplaçar-se, llistar, copiar, moure…) per mitjà de la línia de comandes, tant a Windows com a Linux.

En l’apartat “Administració de discos” estudiareu els sistemes de fitxers des d’un punt de vista més físic. Primerament, aprendreu la distribució dels discos en particions, a les quals podreu assignar sistemes de fitxers. Coneixereu diversos tipus de sistemes de fitxers i els més comuns. Un cop introduïts els conceptes fonamentals, manipulareu particions per mitjà de l’entorn gràfic i la línia de comandes. Aquestes particions podran ser incorporades al sistema mitjançant les operacions de muntatge i desmuntatge. Estudiareu, també, un model de partició molt més flexible que el model tradicional presentat al principi de l’apartat, la gestió mitjançant volums, que us permetrà generar àrees de disc de mida variable i fàcil de gestionar. Finalment, aprendreu a eliminar la fragmentació en discos mitjançant la desfragmentació, veureu com es revisa l’estat dels discos dels quals heu fet la partició i, també, com es mesura el rendiment i es calculen estadístiques de l’ús dels vostres sistemes de fitxers.

Per últim, en l’apartat “Treball amb fitxers” s’uneixen els conceptes dels dos apartats anteriors per fer un treball més avançat sobre els sistemes de fitxers. Començareu estudiant el sistema de seguretat bàsic que proporcionen els sistemes de fitxers: els permisos. Gestionareu aquests permisos tant a Windows com a Linux, considerant les implicacions que té l’assignació de les diverses polítiques de seguretat. Continuareu estudiant un mecanisme per a la simplificació de camins dins el sistema: la utilització d’enllaços. Veureu els diversos tipus d’enllaços disponibles en cada sistema operatiu i els avantatges i els inconvenients de cadascun. I, per acabar, aprendreu a localitzar informació d’una manera avançada dins el vostre sistema, amb el cas particular de la identificació de la informació referida al programari instal·lat al sistema.

Per fer un seguiment òptim dels continguts d’aquesta unitat, es recomana que reproduïu els diversos exemples que es presenten al llarg dels materials i que realitzeu les activitats i els exercicis d’autoavaluació.

Anar a la pàgina següent:
Resum