Introducció

Una de les tasques de suport al domicili del tècnic en atenció a la dependència és la preparació dels àpats dels usuaris. Per dur a terme aquesta tasca serà necessari conèixer prèviament els utensilis i les mesures de seguretat per poder manipular i tractar els aliments. A continuació caldrà posar en pràctica aquests coneixements tenint en compte les necessitats de la persona usuària.

No oblidem que l’alimentació no és tan sols una necessitat física, sinó que pot contribuir a mantenir i millorar la salut dels nostres usuaris. Tampoc s’ha d’oblidar que menjar també és un plaer i que podem oferir als nostres usuaris una alimentació saludable sense oblidar aquesta vessant de gaudiment. En aquesta unitat s’ofereixen els coneixements necessaris per portar aquesta tasca, a més de receptes adaptades a les necessitats i els gustos dels nostres usuaris.

En l’apartat “La cuina: equipaments i seguretat” coneixerem els principals elements d’aquesta estança, quins són els electrodomèstics d’ús comú i els utensilis que necessitem per preparar els diferents plats. Per acabar, aprendrem les mesures de seguretat més importants a la cuina.

En l’apartat “Seguretat i higiene alimentàries” aprendrem a identificar les substàncies que poden provocar una contaminació alimentària, així com les malalties que es poden transmetre a través dels aliments, per tal d’evitar-les. Per acabar l’apartat farem un recorregut per les al·lèrgies o les intoleràncies alimentàries més comunes, així com els aliments que s’hauran d’evitar en el cas que algun dels usuaris les pateixi.

En l’apartat “Preparació dels aliments” aprendrem a manipular de forma correcta els aliments per evitar les intoxicacions i malalties descrites en l’apartat anterior. També coneixerem com es tracten els productes animals, com ara la carn, el peix i el pollastre, abans de cuinar-los.

En l’apartat “Tècniques culinàries bàsiques” coneixerem les diferents tècniques que permeten elaborar els diferents plats que el tècnic en atenció a la dependència haurà de cuinar l’àmbit domiciliar. També aprendrem algunes receptes elaborades amb aquestes tècniques i que tenen en compte les necessitats de les persones en situació de dependència.

Per assolir els objectius d’aquesta unitat cal que feu els exercicis d’autoavaluació i les activitats proposades. En cas de dubte podeu preguntar al fòrum de l’assignatura, ja que així us podran ajudar els vostres companys o el professor.

Anar a la pàgina següent:
Resum