Exercicis d'autoavaluació

Exercici 1

Marqueu si són vertaderes (V) o falses (F) les opcions següents:

NúmPreguntaVF
1

Segons l’Agència de Salut Pública de Catalunya hi ha quatre normes bàsiques per a evitar toxiinfeccions en els aliments: netejar, separar, coure i refredar.

2

Algunes de les bones pràctiques recomanades pel Departament de Salut en la manipulació d’aliments és no coure suficientment els aliments, sobretot la carn, el pollastre, els ous i el peix.

3

Entre les bones pràctiques que qualsevol persona ha de seguir per a preparar/manipular aliments en l’elaboració de plats hi ha un correcte i complet rentat de mans abans de tocar els aliments, però només abans de tocar-los.

4

Una altra recomanació en la manipulació d’aliments és rentar-nos molt bé qualsevol lesió que tinguem, però no caldrà protegir les mans amb materials impermeables.

5

No tossiu ni esternudeu davant els aliments, ja que això pot ser causa de contaminacions.

Exercici 2

Trieu l’opció o les opcions correctes:

NúmPregunta
1

Per a la neteja de les verdures per a amanides caldrà posar-les en remull en aigua potable i unes gotes de lleixiu durant cinc minuts; després no caldrà pas aclarir-les.

2

Les fruites cal rentar-les bé abans de menjar-les i, millor, pelar-les.

3

Feu servir ous nets i sense cap esquerda quan feu maionesa; afegiu-hi suc de llimona o de vinagre per tal que sigui àcida.

4

Després de fer una maionesa no caldrà que la conserveu en el refrigerador, ja que es pot conservar bé a temperatura ambient.

5

Cal descongelar els aliments a temperatura ambient.

Exercici 3

Relacioneu els conceptes següents:

NúmPreguntaResposta
1

Una vegada que estiguin dins d’envasos hermèticament tancats submergint-los dins d’aigua a temperatura ambient sense obrir l’envàs.

2

S’ha de consumir al més aviat possible.

3

Entre d’altres, se li han de treure les escates (tret que es vulgui cuinar a la planxa, en aquest cas no s’haurà d’escatar), les vísceres i netejar-lo.

4

Caldrà introduir-lo en el frigorífic en un plat on pugui deixar anar el suc excedent.

5

Per eliminar l’anisakis que aquest pugui tenir.

Exercici 4

Completeu les frases següents:

NúmPregunta
1

La correspon a l’animal que té menys d’un any i és lactant, per tant, la carn és rosada, amb poc greix i de gust suau.

2

La és d’un vedell jove entre 10 i 18 mesos.

3

La pertany a un animal que té entre 3 i 5 anys, és més vermella, dura, gustosa i de més valor nutricional.

4

La es pot considerar blanca o vermella, segons l’edat de l’animal.

5

La es considera carn blanca.

6

La és força rica en ferro i zinc que s’assimilen fàcilment.

7

La es considera carn blanca o vermella en funció de la zona del seu cos i l’edat de l’animal.

Exercici 5

Marqueu si són vertaderes (V) o falses (F) les opcions següents:

NúmPreguntaVF
1

El filet de pobre és una peça de la vedella se situa entre les dues espatlles del boví. Es tracta d’una carn tendra i força sucosa, que ens quedarà boníssima en guisats i estofats, encara que també es poden fer filets per posar-los a la planxa.

2

El tall rodó de l’espatlla de la vedella es fa servir molt per a barbacoes i brases.

3

L’anomenat filet de la vedella és la part més noble de totes les peces que conformen l’animal. Considerada com a categoria extra, és la carn més dura de totes i amb més índex de greix.

4

La part de la vedella anomenada culata és ideal per a fer un rostit, sucosa i amb poc greix.

5

L’anomenat jarret és una peça de la vedella força sucosa i tendra, encara que presenta algun teixit tendinós. Amb ella pots fer filets, broquetes o un bon guisat.

Exercici 6

Trieu l’opció o les opcions correctes:

NúmPregunta
1

El peix més exposat a tenir anisakis és el cru o poc cuinat.

2

El seitó en vinagre, el peix en escabetx o algunes preparacions japoneses de peix cru són susceptibles de tenir anisakis.

3

Per tal de matar el paràsit d’anisakis no cal congelar massa el peix.

4

Eliminarem l’anisakis del peix si li traiem les vísceres i el congelem a una temperatura mínima de —20 ºC i durant 8 hores.

5

Eliminarem l’anisakis del peix si li traiem les vísceres i el congelem a una temperatura mínima de —20 ºC i durant 24 hores.

6

Caldrà cuinar bé el peix per a eliminar l’anisakis, a una temperatura 60 ºC o superior i durant 10 minuts.

Exercici 7

Marqueu si són vertaderes (V) o falses (F) les opcions següents:

NúmPreguntaVF
1

Podeu accelerar la descongelació dels aliments una vegada que estiguin dins d’envasos hermèticament tancats. Submergir-los dins d’aigua a temperatura ambient sense obrir l’envàs.

2

Cuineu el marisc, les verdures i els plats preparats congelats havent-los posat, abans, al microones.

3

Cuineu directament el marisc, les verdures i els plats preparats congelats.

4

Per descongelar a poc a poc la carn i el peix, canvieu-los del congelador al refrigerador un dia abans.

5

Escalfeu al bany maria els productes congelats amb salses o sucs.

Exercici 8

Marqueu si són vertaderes (V) o falses (F) les opcions següents:

NúmPreguntaVF
1

La culata és una part del xai.

2

La cansalada viada és una part del porc.

3

Les ales són una part del pollastre.

4

La contracuixa és una part de la vedella.

5

El filet de pobre és una part de la vedella.

Exercici 9

Trieu l’opció o les opcions correctes:

NúmPregunta
1

El braó és una part del xai i es pot cuinar al forn.

2

Les costelles de xai es cuinen en l’escudella.

3

Els menuts són una part del pollastre, però també del xai.

4

La part menys greixosa del xai és la cuixa, d’on s’extreuen la gran part de talls.

5

Les mitjanes o palpissos de xai es poden fer a la planxa o a la brasa.

Exercici 10

Trieu l’opció o les opcions correctes:

NúmPregunta
1

La careta és una part de porc.

2

El pernil s’obté de la maça del porc.

3

El revés és una part del pollastre que s’utilitza en plats on predomina la intensitat de la carn, com el ragú o l’steak tartar.

4

La suprema de pollastre és el quart davanter sense els ossos del tòrax, amb l’os de l’aleta i la carn que l’envolta i és utilitzada per a saltar o rostir.

5

Les manetes i els peus són especialment saborosos, estan coberts amb pell i produeixen molta gelatina. Solen servir-se fredes, empanades o rostides.

Anar a la pàgina anterior:
Activitats
Anar a la pàgina següent:
Annexos