Activitats

Elements fixos i no fixos d'una cuina

L’objectiu d’aquesta activitat és classificar els diferents elements bàsics d’una cuina en fixos i no fixos.

Feu una taula on constin els elements bàsics de la cuina classificats en fixos i no fixos.

Distribució dels aliments a la nevera

L’objectiu d’aquesta activitat és conèixer com es poden distribuir els diferents aliments dins d’una nevera per a la seva millor conservació.

Cerqueu informació sobre com guardar els aliments a la nevera per tal que aquests es conservin de la millor manera possible.

Possible solució:

Segons el grup Consumer:

Quan s’introdueixen els aliments a la nevera ha de mantenir-se la mateixa norma que se segueix per al rebost, és a dir, es col·locaran darrere els aliments que s’han adquirit més tard i davant els aliments més antics. D’aquesta manera, es consumeixen abans els aliments que porten més temps emmagatzemats.

Dins de la nevera, distingirem entre:

  • Zona baixa. És la zona més freda, i es reserva per als aliments que necessiten temperatures més baixes de refrigeració, com el peix i la carn. Han de protegir-se i col·locar en envasos tancats o embolicar-los per evitar que es vessin sucs.
  • Calaixos. En els calaixos inferiors es conserven les fruites i verdures. Aquestes han de llevar-se de la borsa per evitar que s’humitegin i, per tant, es deteriorin més ràpidament.
  • Zona mitjana. La temperatura d’aquesta part sol ser d’uns 4 o 5 ºC. Aquí es col·locaran els aliments que requereixin menys fred i els que tinguin en l’etiqueta el missatge “Una vegada obert, conserveu-ho en fred”. En aquesta zona solen anar els làctics i els embotits.
  • Zona alta. Com la porta, és la menys freda de la nevera. S’hi emmagatzemen aliments, per tant, que requereixen menys refrigeració, com ara ous o aliments envasats.
  • Porta. És la zona menys freda de la nevera. Als seus prestatges han de col·locar-se els aliments que necessiten menor refrigeració, com a begudes, mantega i melmelades o aliments envasats.

Com treure el màxim partit al rentavaixella

L’objectiu d’aquesta activitat és tenir presents els consells sobre el bon ús del rentavaixella.

Vegeu el següent vídeo de l’OCU sobre com treure màxim partit al rentavaixella. Després feu un resum amb els principals consells per a l’ús d’aquest electrodomèstic.

Les recomanacions de l’OCU són:

  • No rentar la vaixella abans de posar-la al rentaplats. Eliminar les restes de menjar amb una espàtula o cobert.
  • Tenir cura en col·locar la vaixella a l’interior de l’electrodomèstic.
  • Col·locar els plats i les tapes tan verticals com sigui possible i ben separats els uns dels altres. Intentar que no es toquin entre si perquè no s’acumulin restes i aigua al seu interior després el rentat.
  • Posar cap per avall els gots i les cassoles.
  • Posar la coberteria al cistell, millor amb el mànec cap avall. Si en comptes de cistell el vostre rentavaixella té safata portacoberts, col·locar-los amb cura perquè quedin de costat.
  • Posar els estris de plàstic com els tàpers a la safata superior, que està més allunyada de la resistència i, per tant, hi haurà menys risc que es deformin.
  • Col·locar la vaixella més bruta a baixa, ja que el raig d’aigua que li arribarà serà més potent.
  • Comprovar abans de posar-lo en marxa que les aspes giren sense que topin amb res.
  • Omplir completament el rentaplats, així s’aconseguirà estalviar aigua i energia.
  • Fer servir sempre la dosi correcta de detergent. L’opció recomanada pel fabricant sol ser la millor opció. Una quantitat insuficient no aconseguirà eliminar completament la brutícia de la vaixella, mentre que una quantitat excessiva no augmenta l’eficàcia de rentat i serà una despesa inútil de producte i una aportació de substàncies químiques innecessàries al medi ambient.
  • Seleccionar el programa de rentat adequat i, quan acabi, esperar una mitja hora abans d’obrir el rentaplats perquè no es formin taques o cèrcols en les peces de vidre.
  • Treure i netejar el filtre un cop per setmana i netejar regularment el dosificador de detergent.
  • Un parell de vegades a l’any també és convenient treure les aspes per netejar les ranures. No és gens complicat, només cal descaragolar-les o tirar d’elles amb facilitat. Cada rentavaixella té el seu mètode.
  • Afegir sal en funció de si l’aigua té més o menys calç.

Anar a la pàgina anterior:
La cuina: equipaments i seguretat
Anar a la pàgina següent:
Exercicis d'autoavaluació