Resum

L’alimentació es defineix com un procés que es porta a terme al llarg de tota la vida, amb el qual obtenim els nutrients i l’energia que permeten cobrir els requeriments de l’organisme per al dia a dia.

La nutrició és, a diferència del d’alimentació, de caire involuntari i es defineix, segons l’OMS, com “la ingesta d’aliments en relació amb les necessitats dietètiques de l’organisme”. La nutrició ha d’anar acompanyada de l’activitat física regular, per tal de portar una vida saludable.

La dietètica va íntimament lligada a l’alimentació i la nutrició, ja que ha d’avaluar la idoneïtat de les dietes, formular recomanacions per a millorar-les, modificar-les amb finalitats terapèutiques, etc.

Els nutrients són aquelles substàncies químiques que contenen els diferents aliments que ingerim; quan mengem aquests aliments, el nostre organisme porta a terme diferents processos per tal de descompondre, transformar i utilitzar aquests nutrients per a l’obtenció de l’energia necessària per a tots els nostres processos vitals.

Hi ha dos grans grups de nutrients:

 • Els macronutrients: es requereixen en grans quantitats en el nostre organisme i són les proteïnes, els carbohidrats i els lípids (també anomenats greixos).
 • Els micronutrients: es requereixen en quantitats més petites en el nostre cos i són les vitamines i els minerals.

La roda o piràmide dels aliments és una representació gràfica de l’agrupament d’aliments amb característiques nutritives similars. D’acord amb aquesta afirmació, distingim set grups d’aliments:

 1. Cereals, patates i sucres: la seva principal funció és l’energètica i sobretot hi predominen els carbohidrats.
 2. Aliments grassos i olis: igual que els anteriors, també tenen una funció energètica, però en aquest cas degut al seu alt contingut calòric (tenen grans quantitats de lípids). Aquest grup d’aliments es pot dividir en funció del seu origen: vegetal o animal.
 3. Carns, ous, peix i marisc, llegums i fruita seca: aquests aliments desenvolupen la funció plàstica en el nostre organisme, és a dir, intervenen en la formació i renovació dels nostres teixits i diferents òrgans.
 4. La llet i els seus derivats, com poden ser els formatges i el iogurt principalment, són aliments que contenen proteïnes d’alta qualitat i també grans quantitats de calci i fòsfor; també són una important font de vitamines A, D, B2 i B12.
 5. Verdures i hortalisses: en aquest grup d’aliments hi predominen les vitamines, l’aigua (entre un 80 i 90% de contingut), els minerals i la fibra.
 6. Fruites i derivats: aquest grup d’aliments es caracteritza per contenir, sobretot, aigua, sucres, vitamines, minerals i fibra.

La conservació dels aliments permet allargar-ne la vida útil, conservant-ne el color, la textura, el gust i l’olor, però, alhora, també les seves propietats nutricionals i sanitàries.

Per conservar els aliments, s’utilitzen procediments químics que consisteixen a afegir a l’aliment alguna substància o additiu per frenar-ne el procés de descomposició; i procediments físics que consisteixen a aplicar alguna acció que permeti allargar la seva vida útil. Els més comuns són:

 • Pasteurització
 • Esterilització
 • Dessecació
 • Deshidratació
 • Liofilització
 • Fumatge
 • Refrigeració
 • Congelació
 • Ultracongelació
 • Aplicació del buit
 • Irradiació
Anar a la pàgina anterior:
Introducció
Anar a la pàgina següent:
Resultats d'aprenentatge