Exercicis d'autoavaluació

Exercici 1

Marqueu si són vertaderes (V) o falses (F) les opcions següents:

NúmPreguntaVF
1

La vida útil d’un aliment es defineix com aquell període de temps en el qual l’aliment conserva totes les seves qualitats organolèptiques.

2

Les qualitats organolèptiques fan referència, únicament, al color i olor de l’aliment.

3

En la conservació dels aliments sempre caldrà tenir-ne present la data de caducitat.

Exercici 2

Trieu l’opció o les opcions correctes:

NúmPregunta
1

El microorganisme de la salmonel·la pot provocar febre alta, dolor abdominal, mal de cap i diarrea.

2

Alguns aliments sensibles a presentar el microorganisme de la Listeria són els ous o la maionesa, entre d’altres.

3

Els aliments sensibles a presentar el microorganisme de la salmonel·la són formatges, productes càrnics cuits o peixos fumats.

Exercici 3

Relacioneu els conceptes següents:

NúmPreguntaResposta
1

Els mètodes de conservació de la pasteurització, esterilització i deshidratació .

2

En els mètodes de conservació de la liofilització i de la congelació .

3

En els mètodes de conservació de la salaó i del fumatge .

Exercici 4

Completeu les frases següents:

NúmPregunta
1

Els additius amb diferents finalitats. L’ensucrat o almívar i l’acidificació buits i la solució corresponent.

2

L’aplicació del buit i la irradiació . La fermentació i la salaó . La pasteurització i l’esterilització . La liofilització per tal d’eliminar-ne l’aigua i, de retruc, els microorganismes, tot conservant-ne les qualitats nutritives.

Exercici 5

Trieu l’opció o les opcions correctes:

El microorganisme Staphylococcus aureus

NúmPregunta
1

pot provocar rampes, diarrea, vòmits i erupcions cutànies.

2

té el seu origen de contaminació de nas, coll, pell, cabells, ferides i grans infectats dels manipuladors.

3

es presenta en aliments com carns (sobretot aus), llet, ovoproductes (ous i derivats), maionesa i aliments crus.

4

es pot prevenir amb higiene del personal i evitant tossir, esternudar, mocar-se, parlar… prop dels aliments.

Exercici 6

Trieu l’opció o les opcions correctes:

El microorganisme Clostridium botulinum

NúmPregunta
1

té el seu origen de contaminació en l’intestí humà o animal.

2

pot provocar diarrea, nàusees, vòmits, paràlisi muscular i, fins i tot, la mort.

3

es presenta en aliments com conserves vegetals, càrniques i de peix, xarcuteria mal elaborada o en conserves casolanes mal elaborades.

4

es pot prevenir amb higiene del personal i evitar tossir, esternudar, mocar-se, parlar… prop dels aliments.

Exercici 7

Trieu l’opció o les opcions correctes:

El microorganisme Listeria monocytogenes

NúmPregunta
1

pot provocar diarrea, nàusees, erupcions cutànies i pot produir malformacions al fetus.

2

té l’origen de la contaminació en l’aigua i els manipuladors.

3

es pot presentar en aliments com carn picada, llet (tractada inadequadament), aigua (no potable).

4

es pot presentar en formatges, productes càrnics cuits, peixos fumats.

Exercici 8

Trieu l’opció o les opcions correctes:

El microorganisme Escherichia coli

NúmPregunta
1

pot provocar febre alta, dolor abdominal, mal de cap, diarrea.

2

es pot prevenir amb tractament tèrmic adequat i amb la higiene correcta dels manipuladors.

3

es pot presentar en plats preparats, productes de pastisseria.

4

pot provocar dolor abdominal o diarrea (ocasionalment amb sang).

Anar a la pàgina anterior:
Activitats
Anar a la pàgina següent:
Annexos