Exercicis d'autoavaluació

Exercici 1

Marqueu si són vertaderes (V) o falses (F) les opcions següents:

NúmPreguntaVF
1

Una alimentació saludable es defineix com aquella que és satisfactòria, suficient, completa, equilibrada, harmònica, segura, adaptada al comensal i a l’entorn, sostenible i assequible.

2

Una alimentació saludable és aquella que encara que no contingui tots els nutrients necessaris resulta agradable per al consumidor.

3

L’alimentació és un procés voluntari en l’organisme de les persones.

Exercici 2

Trieu l’opció o opcions correctes:

NúmPregunta
1

Els nutrients es poden classificar en dos grans grups: macronutrients i micronutrients.

2

Els macronutrients són les vitamines i els minerals.

3

Els macronutrients són les proteïnes, els carbohidrats i els lípids.

Exercici 3

Relacioneu els conceptes següents:

NúmPreguntaResposta
1

L’aportació diària de proteïnes en l’organisme ha de ser:

2

L’aportació diària de lípids (àcids grassos saturats) en l’organisme ha de ser:

3

L’aportació diària de glúcids en l’organisme ha de ser:

Exercici 4

Completeu les frases següents:

NúmPregunta
1

La vitamina A . L’absorció del calci . Totes dues vitamines. La vitamina D, a més, es metabolitza amb l’exposició a la llum solar.

2

La vitamina B9 que contribueix a . Es troba en aliments . La vitamina B2 o riboflavina i es troba en aliments com les vísceres animals, la llet, el peix, els ous i vegetals verds.

Exercici 5

Marqueu si són vertaderes (V) o falses (F) les següents afirmacions sobre les proteïnes:

NúmPreguntaVF
1

Tenen una funció reguladora i plàstica en el nostre organisme.

2

Poden ser d’origen animal i d’origen vegetal.

3

Tenen més qualitat les d’origen vegetal.

4

Les d’origen animal es troben només en la carn.

5

Les d’origen vegetal les podem trobar en els ous i la llet.

Exercici 6

Marqueu si són vertaderes (V) o falses (F) les següents afirmacions sobre els lípids:

NúmPreguntaVF
1

Tenen una funció reguladora i plàstica en el nostre organisme.

2

Es classifiquen en dos tipus: els àcids grassos saturats i els insaturats.

3

Els àcids grassos insaturats es troben en aliments com l’oli d’oliva, la fruita seca i el peix blau (àcids grassos Omega3).

4

Els àcids grassos saturats són dels més saludables que hi ha.

5

Els àcids grassos saturats els trobem en aliments d’origen animal (greix de les carns, rovell d’ou, mantega, llet sencera, formatge o cansalada), però també en alguns d’origen vegetal com la margarina, l’oli de palma o de coco.

Exercici 7

Trieu l’opció o les opcions correctes sobre els glúcids:

NúmPregunta
1

Els simples estan formats únicament per una molècula que pot ser la glucosa, la fructosa o la galactosa (depenent de l’aliment en què es trobin) i reben el nom de monosacàrids.

2

Tenen un funció plàstica i reguladora en el nostre organisme.

3

Els de ràpida absorció es troben en aliments com la mel, el sucre o les llaminadures.

4

Els d’absorció lenta o els hidrats de carboni complexos són els que es troben en aliments com la fruita i la verdura.

5

Els complexos són el que més es recomana consumir, perquè augmenten el nivell de glucosa en sang de forma progressiva.

Exercici 8

Trieu l’opció o les opcions correctes sobre la fibra:

NúmPregunta
1

Es considera un nutrient més.

2

N’hi ha de dos tipus, la soluble i la no soluble, depenent de si es dissol o no a l’aigua.

3

És important ja que regula l’absorció de nutrients i dels processos digestius del nostre organisme.

4

És molt present en la carn, peix i embotits.

5

Es presenta de forma abundant en les fruites i les verdures, els cereals integrals, els llegums i la fruita seca.

Exercici 9

Relacioneu els conceptes següents:

NúmPreguntaResposta
1

Les vitamines

2

Les vitamines liposolubles

3

Les vitamines hidrosolubles

Exercici 10

Marqueu si són vertaderes (V) o falses (F) les següents afirmacions sobre les vitamines:

NúmPreguntaVF
1

Es poden trobar en el fetge, olis de peix, lactis, rovell d’ou, sardines, tonyina.

2

La vitamina C té relació amb els mecanismes de la visió, entre d’altres.

3

La vitamina D té a veure amb la reproducció.

4

La vitamina E és antioxidant i es troba en verdures i hortalisses, entre d’altres.

5

La vitamina K es troba en alguns llegums, entre d’altres, i té a veure amb el calci.

Exercici 11

Marqueu si són vertaderes (V) o falses (F) les següents afirmacions sobre les vitamines hidrosolubles:

NúmPreguntaVF
1

L’àcid fòlic té a veure amb la visió i es troba en el rovell d’ou.

2

La tiamina intervé en els processos de conducció nerviosa i es troba en alguns llegums, entre d’altres.

3

L’àcid pantotènic intervé en la regeneració de teixits i es pot trobar en aliments com la llet.

4

La riboflavina té a veure amb la regeneració de teixits i es pot trobar en el peix, la llet i els ous, entre d’altres.

5

La biotina intervé en la formació d’àcids grassos i es pot trobar al fetge i al rovell d’ou, entre d’altres.

Exercici 12

Marqueu si són vertaderes (V) o falses (F) les següents afirmacions sobre els minerals:

NúmPreguntaVF
1

El calci intervé en la secreció de glàndules i es troba en aliments com l’ou i el peix.

2

El fòsfor té a veure amb l’estructura de membranes cel·lulars i es pot trobar en carns i peixos, entre d’altres.

3

El fluor evita la formació de càries i es troba en peixos marins.

4

El iode té a veure amb la cicatrització i es pot trobar en la carn de boví.

5

El ferro té a veure amb l’hemoglobina i el transport d’oxigen en la sang i el podem trobar força en carns vermelles, entre d’altres.

Anar a la pàgina anterior:
Activitats
Anar a la pàgina següent:
Annexos