Activitats

Els tipus de nutrients i les seves funcions

L’objectiu d’aquesta activitat és el fer una síntesi de tots els tipus i funcions principals dels nutrients.

Elaboreu un mapa conceptual on hi constin els diferents nutrients i les funcions que desenvolupen en l’organisme de les persones. Podeu emprar eines com Cmap tools, entre d’altres.

Possible solució:

Figura Tipus de nutrients i les seves funcions

Tipus de nutrients presents en un àpat

L’objectiu d’aquesta activitat és consolidar alguns dels aspectes relacionats amb els diferents tipus de nutrients que tenen els aliments.

Penseu un àpat, escriviu-ne els ingredients i, després, analitzeu els nutrients que conté.

Possible solució.

Exemple d’àpat (dinar) i nutrients que conté:

1r plat: amanida de tomàquet i parmesà

 • El tomàquet és una hortalissa antioxidant que conté Vitamina A que ajuda a la visió i Vitamina K que ajuda a controlar la coagulació sanguínia; el formatge parmesà té un alt contingut en calci, important per al bon funcionament dels ossos i el manteniment de les dents, entre d’altres.
 • Aquest és un plat lleuger com a entrant.

2n plat: conill rostit

 • Ingredients:
  • Conill tallat a quarts
  • Alls i cebes
  • Tomàquets de penjar
  • Una fulla de llorer, una mica de farigola, sal i pebre
  • Mig got de vi ranci
  • Mig got d’oli d’oliva verge extra
 • La carn de conill es caracteritza pel seu baix contingut en greixos, a diferència de la del porc o la del xai; és una font important de proteïnes d’alta qualitat, perquè és d’origen animal, i en vitamines del grup B.
 • Pel que fa als alls, les cebes i els tomàquets, així com l’oli i el vi, aporten al plat vitamines i minerals; cal destacar, per exemple, les propietats nutricionals de l’oli d’oliva verge extra, que aporta vitamina E (participa en l’estabilització de les membranes cel·lulars, l’agregació de les plaquetes i és antioxidant), però també aporta àcids grassos saludables Omega 6 i Omega 3 i àcid oleic que ajuda a augmentar el colesterol HDL (saludable per a l’organisme).

Postres: copa de mandarina, magrana i iogurt

 • Les mandarines i les magranes aporten vitamines com la C, que participa en el metabolisme de l’àcid fòlic, són antioxidants i intervenen en la formació del col·lagen, neurotransmissors i aminoàcids, entre d’altres; aquestes fruites també contenen fibra. El iogurt, per la seva banda, aporta calci de fàcil digestió.

Caldrà acompanyar aquest i qualsevol àpat amb un got d’aigua.

La importància de l'aigua

L’objectiu d’aquesta activitat és ampliar els coneixements sobre la importància de l’aigua en el nostre organisme.

Cerqueu informació sobre el percentatge de pèrdua d’aigua corporal que pot portar a la mort d’una persona i per quins motius és necessària en l’organisme.

Possible solució.


El nostre cos conté 2/3 d’aigua i, tot i que pot resistir dies sense ingerir aliments, la seva pèrdua al voltant d’entre un 10 i un 15% en el nostre organisme pot provocar la mort de la persona.

L’aigua resulta necessària en les persones per ajudar a eliminar toxines en l’organisme, per ajudar a absorbir vitamines, minerals i sucres, per hidratar la pell, cabells i òrgans, regular la temperatura corporal, ajudar a transformar els nutrients en energia i aportar oxigen a les cèl·lules del cos, entre d’altres.

Anar a la pàgina següent:
Exercicis d'autoavaluació