Annexos

Sírius

Sírius és el nom del Centre per a l’Autonomia Personal de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’un espai d’informació, orientació i assessorament personalitzat sobre productes de suport i recursos disponibles per millorar l’autonomia personal i afavorir la integració de les persones en situació de discapacitat o dependència, independentment de la seva edat.

Al web trobareu informació relacionada amb la promoció de l’autonomia personal, un ampli catàleg de productes de suport disponibles, consells…

Per a aquelles persones que hi estiguin interessades, Sírius disposa d’una exposició permanent amb espais de simulació i entorns accessibles per conèixer de manera directa els diferents productes i novetats del mercat.

Guia per a una llar amigable

La Guía para una vivienda amigable, elaborada pel Govern basc, és una publicació orientada a facilitar el procés d’adaptació de la llar a un espai segur i confortable dirigit a les persones grans o aquelles persones que es troben en situació de dependència. Mostra una àmplia varietat d’exemples i recomanacions generals, com per exemple com col·locar els mobles, quina amplada han de tenir les portes, com ha de ser la il·luminació…

Llei de la dependència

En aquest web trobareu la Calculadora de la dependència, per conèixer el grau de dependència d’una persona.

Es tracta d’una eina que permet conèixer de manera aproximada el grau de dependència que pot tenir una persona. Aquesta calculadora està basada en els mateixos criteris que utilitza l’equip valoratiu en el domicili, però mai substituirà el que determinin els professionals un cop feta la valoració de manera presencial.

En el PDF adjunt trobareu un exemple de la documentació utilitzada en una sol·licitud de la dependència (PIA):

PIA ( 1.3 MB )

Conté els següents documents:

  • Síntesi de l’informe social
  • Acord PIA
  • Documentació complementària per fer efectiva la prestació de l’SCAAD (vinculada a la prestació d’un servei públic.)

Díptic SAD Ajuntament de Barcelona

Díptic informatiu del SAD de l’Ajuntament de Barcelona on es detalla de manera clara i concisa què és el SAD, quins serveis ofereix, a qui s’adreça i on es pot sol·licitar.

Bon tracte

Document sobre el

, editat per SerCuidorA de Creu Roja.

Titulacions en l'àmbit de l'atenció domiciliària

En aquest enllaç trobareu un document elaborat i publicat per la Diputació de Barcelona i la Confederació, patronal del tercer sector social de Catalunya que recull les titulacions professionals que actuen en l’àmbit de l’atenció domiciliària:

Mapa de perfils i titulacions requerides.

Habilitats de comunicació i empatia

En aquest vídeo, dos dels personatges de l’entranyable sèrie Barri Sèsam, ens fan reflexionar sobre la importància de desenvolupar habilitats de comunicació i empatia.

És molt important que els professionals que es dediquen al món social (treballadors i educadors socials, treballadors familiars, auxiliars de la llar…) no oblidin la importància que té en la seva professió fer una escolta activa per garantir l’èxit de la seva intervenció.

Recordem alguns dels elements que faciliten una bona escolta activa:

  • Saber escoltar, no interrompre qui parla.
  • Mostrar comprensió cap al que ens diu.
  • No jutjar.
  • Mostrar empatia, ficar-nos en la seva pell.
  • Verificar el que ens està dient per assegurar que hem entès el missatge (parafrasejar).

Ús i protecció de les dades personals

En aquest vídeo, l’Agencia Espanyola de Protecció de Dades, ens mostra la importància de protegir les dades personals i els drets i deures que sorgeixen quant al seu tractament.

Documentació descarregable

Anar a la pàgina anterior:
Exercicis d'autoavaluació
Anar a la pàgina següent:
Seguiment del pla de treball