Referències

Bibliografia bàsica

Jover Ruiz, F. (2016). Control de la iluminación y dirección de fotografía en producciones audiovisuales: ejercicios y prácticas. Tarragona: Editorial Altaria.

Trobareu informació sobre el procés de treball d’il·luminació i direcció fotogràfica en un projecte audiovisual: les funcions dels membres de l’equip de fotografia, la descripció de les eines i tècniques dels sistemes d’il·luminació i els nous avenços tecnològics en aquest camp.

Blain, B. (2012). Iluminación para cine y vídeo. Guipúscoa: Editorial Andoain; Escuela de cine y vídeo.

Trobareu informació sobre il·luminació per a cinema i vídeo. Tracta aspectes tècnics, estètics i pràctics de la il·luminació i ofereix molts exemples pràctics.

Birn, J. (2007). Iluminación y render. Madrid: Anaya Multimedia.

Trobareu informació sobre conceptes d’il·luminació dins del programari de 3D i la seva relació amb la renderització. S’expliquen noves tècniques i les particularitats dels motors de renderització més populars.

Birn, J. (2014). Digital lighting and rendering. Berkeley: New Riders.

Trobareu informació sobre tècniques d’il·luminació i renderització professional que són utilitzades a les produccions de cinema d’animació de l’empresa Pixar, i incideix sobre l’acabament realista de la imatge.

Kataikarn, J. (2016). Lighting for animation: The art of visual storytelling. Londres: Taylor and Francis Ltd.

Trobareu informació sobre el vessant artístic de la il·luminació, i com aprofitar-lo per reforçar la història que s’està narrant en el producte d’animació 3D.

Bibliografia complementària

Almendros, N. (1992). Días de una cámara. Madrid: Seix Barral.

Trobareu informació sobre l’ofici de director de fotografia explicat de primera mà pel famós director de fotografia Néstor Almendros. L’autor detalla aspectes tècnics i artístics, així com la seva experiència com a director de fotografia en nombroses pel·lícules.

Gurney, J. (2015). Luz y color: la guía de los profesionales del arte y la imagen. Madrid: Oberon.

Trobareu informació sobre l’ús de la llum i el color en qualsevol disciplina de la imatge, sigui analògica o digital.

Ettedgui, P. (1999). Directores de fotografía: Cine. Barcelona: Oceano Grupo Editorial.

Trobareu entrevistes a directors de fotografia que expliquen el seu treball dins de les produccions cinematogràfiques.

Ballinger, A. (2004). Nuevos directores de fotografía. Madrid: Ocho y medio.

Trobareu informació sobre l’obra de directors de fotografia actuals: Jean Yves Escoffier, Darius Kondji, John Mathieson, Lance Acord i Harris Savides. El llibre comença amb una introducció a la seva obra i, a continuació, analitza en detall algunes pel·lícules de cada director.

Schaefer, D. i Salvato, L. (2005). Maestros de la luz: Conversaciones con directores de fotografía. Madrid: Plot ediciones.

Trobareu informació sobre catorze directors de fotografia molt influents en la història del cinema recent. Ofereix converses amb aquests directors, que expliquen el seu ofici.

Yot, R. (2011). Guía para usar la luz: para ilustradores, dibujantes, pintores, interioristas y artistas. Barcelona: Blume.

Trobareu informació sobre l’ús de la llum i la il·luminació en una àmplia varietat de mitjans visuals. Explica els fonaments de la llum, les ombres, la interacció de la llum amb les diferents superfícies, així com l’ús creatiu de la llum en la composició i el disseny per crear ambients determinats.

Adreces d'interès

knowledge.autodesk.com/es/support/maya?sort=score#mtc-spanish

Pàgina de suport i informació de l’Autodesk Maya. Trobareu informació sobre les eines d’il·luminació del programari Autodesk Maya, a més d’informació extensa sobre aquest programari.

www.creativebloq.com/tag/3d

Proporciona informació de novetats, tutorials i idees per part d’artistes i creadors de 3D. En anglès.

www.highend3d.com/maya/tutorials

Proporciona tutorials, arxius i galeries per aprofundir en l’ús de 3D Maya. En anglès.

mayatutoriales.blogspot.com.es

Proporciona videotutorials sobre Autodesk Maya amb una àmplia temàtica.

Anar a la pàgina anterior:
Resultats d'aprenentatge