Referències

Bibliografia bàsica

Gubern, R. (2014). Història del cine. Barcelona: Editorial Anagrama.

Llibre editat i revisat sobre la història del cinema i ja convertit en una obra clàssica. Es pot fer servir com a llibre de consulta o de lectura profunda.

Martínez, J. i Serra, J. (2000). Manual básico de técnica cinematográfica y dirección de fotografía. Barcelona: Editorial Paidós.

Informació sobre la tècnica del cinema i la direcció de fotografia, aplicada als diferents mitjans audiovisuals. Entre altres temàtiques, s’expliquen, de manera pràctica, les propietats de la llum, els aspectes tècnics de la il·luminació, els filtres i els objectius.

Jover, F. (2017). Control de la iluminación y dirección de fotografía: proyectos audiovisuales. Barcelona: Editorial Altaria.

Informació sobre el procés de treball d’il·luminació i direcció fotogràfica en un projecte audiovisual: les funcions dels membres de l’equip de fotografia, la descripció de les eines i tècniques dels sistemes d’il·luminació i els nous avenços tecnològics en aquest camp.

Bibliografia complementària

Costa Umberto, A. (1997). Saber ver el cine. Barcelona: Editorial Paidós.

Llibre on trobareu informació sobre el cinema com a mitjà de comunicació. Es tracta d’una perspectiva històrica dels elements que componen un film, tenint en compte les diverses dècades i la relació entre tècnica i llenguatge.

DIVERSOS AUTORS (2012). Notas sobre el futuro del cine. Buenos Aires: Editorial 14 BAFICI.

Llista d’articles de diversos autors sobre la situació actual del cinema; que analitza, entre altres, el desenvolupament del 3D i el cinema digital.

Adreces d'interès

www.youtube.com/watch?v=yiCEe6OFjOI

Visions of light: the art of cinematography (1992) és un documental imprescindible per a conèixer els grans directors de fotografia del cinema. Un recorregut pels estils d’il·luminació cinematogràfica analitzada pels grans mestres de la llum.

goo.gl/kwGZzq

Un recull de tots els tipus de focus que es fan servir avui en dia per a il·luminació de cinema i televisió.

www.centrocp.com/la-estetica-cinematografica-luz-color/

Es tracta d’una publicació molt breu, però que us pot servir com a introducció al món de la il·luminació.

https://icono14.net/ojs/index.php/icono14/article/view/650/457

Tesi doctoral sobre il·luminació i videojocs. Trobareu molta informació sobre la relació entre els videojocs i les diferents il·luminacions, així com el paper que juga la il·lumnació dins l’entorn del videojoc.

Anar a la pàgina anterior:
Resultats d'aprenentatge