Referències

Bibliografia bàsica

Williams, R. (2001). The animator’s survival kit: a manual of methods, principles and formulas for classical, computer, games, stop motion and internet animators. Londres: Faber and Faber.

Considerat la bíblia de l’animador, en aquest llibre hi trobareu informació sobre la majoria d’aspectes referents a l’animació, tant d’aspectes teòrics com de principis tècnics: una mica d’història, els principis de l’animació, els conceptes de timing i spacing, procediments de treball, consells pràctics de grans mestres de l’animació… El llibre combina el text amb nombrosos dibuixos i il·lustracions. Existeix al mercat la versió traduïda al castellà, titulada Kit de supervivencia del animador.

Taylor, R. (2004). Enciclopedia de técnicas de animación. Barcelona: Acanto.

En aquest llibre, fet a mode de manual il·lustrat, hi trobareu informació sobre les diverses tècniques per produir informació: stop motion, retallables animats, animació clàssica, etc. La informació es presenta de manera visual mitjançant dibuixos, infografies i exemples, i explica de manera molt pràctica com poder construir i fabricar els elements necessaris.

Wells, P. (2007). Fundamentos de la animación. Barcelona: Parramón.

Informació àmplia i variada sobre tots els camps de l’animació. El llibre es divideix en dues parts: una primera dedicada als principis i conceptes bàsics i una segona part d’aplicacions i resultats. L’obra aborda, des de la investigació, el procés de creació d’un storyboard, el so en l’animació i l’animació CGI per ordinador.

Castillo, C.; Ruz, F.; Mosqueda, M. L.; Vega, M.; Montilla, J. A.; Gago, D.; Rodríguez, L. (2012). Libro blanco del sector de la animación en España 2012. Barcelona: Diboos.

Informe elaborat per la consultora Rooter a càrrec de Diboos, la Federació Espanyola d’Associacions de Productores d’Animació, amb la col·laboració del Ministeri d’Educació i Cultura, on hi trobareu tot tipus d’informació i dades sobre el panorama de la indústria d’animació espanyola. Al 2018 es presenta la seva actualicació, feta a partir de les dades de 2017: Libro Blanco de la industria española de la Animación y de los Efectos Visuales (2018, Barcelona: Diboos)

Bibliografia complementària

Salomon, C. (1994). Enchanted Drawings. The History of Animation. Nova Jersey: Wings Books.

Informació molt àmplia sobre la història de l’animació. Aborda amb minuciositat i detall totes les innovacions tècniques al llarg de la història de l’animació: des de la llanterna màgica fins a les animacions de l’època daurada de la indústria de l’animació. No aborda l’animació generada per ordinador.

Ojer, T.; Capapé, E. (2012). “Nuevos modelos de negocio en la distribución de contenidos audiovisuales: el caso de Netflix”. Comunicación. Revista Internacional de Comunicación Audiovisual, Publicidad y Literatura (núm. 10, vol. 1). Sevilla: Departamento de Comunicación Audiovisual y Publicidad y Literatura (Universidad de Sevilla).

Informació sobre els nous models de distribució de continguts audiovisuals i com han canviat els hàbits de consum. L’article se centra especialment en el cas de la plataforma Netflix, analitzant els punts que l’han fet triomfar.

Ministeri d’Educació, Cultura i Esports (2016). Plan de Fomento de las Industrias Culturales y Creativas 2016. Dirección General de Política e Industrias Culturales y del Libro. Madrid: Ministeri d’Educació, Cultura i Esports.

Informe elaborat pel Ministeri de Cultura. S’hi aborda el panorama actual de les indústries culturals a Espanya, com estan prosperant noves formes de finançament, cap a on tendeix el mercat i cap a on van adreçades les ajudes i les subvencions.

Gubern, R. (2014). Historia del cine. Barcelona: Anagrama.

Clàssic del cinema que és una obra de capçalera plena d’informació i anècdotes que giren al voltant del cinema, les pel·lícules més destacades, els actors i les actrius de l’època daurada de Hollywood i els directors i els guionistes que han deixat empremta en el setè art.

Adreces d'interès

http://www.awn.com/genedeitch

Llibre digital online de Gene Deitch, How to succeed in Animation.

http://www.animation-festivals.com

Webs dels festivals d’animació més importants de tot el món.

http://www.prnewswire.com

Informes i anàlisis detallats sobre diverses indústries, entre elles la de l’audiovisual i l’animació.

http://recursostic.educacion.es/comunicacion/media

Web del Ministeri d’Educació. Proporciona informació i recursos sobre comunicació, cinema i audiovisuals.

http://www.imdb.com

Lloc web de la Internet Movie Database (IMDb), base de dades audiovisual online amb informació sobre actors, pel·lícules, programes de televisió i videojocs. Inclou ressenyes, votacions populars i comentaris dels usuaris. La IMDb és propietat d’Amazon i va ser fundada el 1990.

http://www.mcu.es/bbddpeliculas/cargarFiltro.do?layout=bbddpeliculas&cache=init&language=es

Catàleg de produccions audiovisuals espanyoles inscrites a l’Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals del Ministeri de Cultura.

http://www.diboos.com

Adreça oficial de DIBOOS, Federació Espanyola d’Associacions de Productores d’Animació. Hi trobareu informació sobre la indústria de l’animació.

http://www.bcncatfilmcommission.com/ca

Adreça oficial de la Catalunya Film Commission (CFC), on trobareu informació sobre ajudes, subvencions i serveis per promoure i facilitar els rodatges.

http://www.proafed.com/pro-animats/

Associació professional de productores catalanes especialitzades en animació (PRO-ANIMATS).

http://www.europacreativamedia.cat/

Programa europeu MEDIA. Hi trobareu informació sobre la indústria audiovisual europea, ajudes directes i subvencions.

http://interaccio.diba.cat/node/3322

Versió en PDF d’El Llibre Blanc de l’animació a Espanya 2012, un extens informe sobre la indústria de l’animació a l’Estat espanyol elaborat per la consultora Rooter.

Vegeu més adreces d’interès dins dels continguts de cada apartat.

Referències bibliogràfiques

Deitch, G. (2001-2015). How to succeed in Animation. [Llibre digital online a: http://www.awn.com/genedeitch].

Martínez, M. L. (2008). El largometraje de animación español: Análisis y evaluación. Madrid: Ediciones y Publicaciones Autor.

Castillo, C.; Ruz, F.; Mosqueda, M. L.; Vega, M.; Montilla, J. A.; Gago, D.; Rodríguez, L. (2012). Libro blanco del sector de la animación en España 2012. Barcelona: Diboos.

Jiménez, M.; Simone, P.; Kevin, D.; Ene, L.; Talavera, J. (2016). Mapping the Animation Industry in Europe. [Llibre digital online a: http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/image/document/2016-26/mapping_the_animation_industry_in_europe_16280.pdf].

Barraclough, S.; Mingorance, M. (2018). Who is Who. Animation from Spain. Madrid: ICEX. [Llibre digital online a: http://www3.icex.es/animationfromspain/pdf/GUIA_ANIMATION.pdf].

Anar a la pàgina anterior:
Resultats d'aprenentatge
Anar a la pàgina següent:
Fonaments de l'animació